PODIJELI

Samoborka Helena Vuković, članica JK Profectus Samobor postala je svjetska prvakinja na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu. Posljednjeg dana pojedinačnog dijela natjecanja Vuković (16) je osvojila zlatnu medalju u kategoriji preko 70 kg.

Tako se nastavio niz hrvatskih uspjeha na svjetskoj pozornici te je hrvatski džudo nakon dvije europske prvakinje (Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko), dobio i svjetsku prvakinju.

– Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj! Sad se idem dobro odmoriti – uz osmijeh je rekla zlatna Helena Vuković.

U prvom kolu Helena je bila slobodna, da bi u prvom nastupu ipponom pred kraj borbe svladala Hannu (BAH). U četvrtfinalu je išla na Lin (TPE), koju je svladala u «zlatnom bodu» wazarijem nakon više od pet minuta borbe.

Polufinale je za protivnicu donijelo Rollwage (GER), koju je Vuković bacila na ippon lijepom uchi matom u drugoj minuti borbe. I tada slijedi finale u kojoj je protivnica bila europska kadetska prvakinja i pobjednica olimpijade mladih Somkhishvili. U «produžetak» se ušlo s po dvije kazne obje judašice, a onda je Vuković slavila wazarijem vrijednim svjetskog zlata.

Filip Miljević (preko 90 kg) je izgubio od Schreibera (GER) u prvom nastupu, a Anđela Violić (do 70 kg) nakon pobjede protiv Liu (USA), nije uspjela protiv Galandi (GER).

Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) je izgubila ipponom u prvom nastupu od Arraes (BRA). Lara Cvjetko (do 57 kg) je ipponom protiv Wright (AUS) ušla u četvrtfinale, ali je u polufinale ipak prošla Kropska (POL) wazarijem u “zlatnom bodu”. U repasažu od Lare je bila bolja Fusco (ITA) i ipponom otišla u borbu za broncu koju je i osvojila.
Dio hrvatske reprezentacije, među njima i zlatna Vuković, stižu u Zagreb, kod Doma sportova, u ponedjeljak oko 17 sati.