PODIJELI

Gradonačelnik Milan Bandić zaustavio je financiranje svih projekata zagrebačkih udruga Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Najgore je počelo još u doba premijera Oreškovića i tadašnjeg ministra Hasanbegovića koji je izjavio da je antifašizam floskula, tada su već počela drastična rezanja novca namijenjenog antifašistima. Moram reći otvoreno – Bandić se dosad dokazivao kao antifašist, obećao je uređenje zgrade SABA-e, pomoć u osnivanju Muzeja antifašizma, povoljnije uvjete za rad i redovito financiranje, ali nakon posljednjih lokalnih izbora i koalicije s HDZ-om i Hasanbegovićem, više ga ne prepoznajemo i ne djeluje s nama, dramatično je upozorenje Stjepana Šafrana, jednog od čelnika SABA-e i tajnika najmoćnije gradske udruge antifašističkih boraca i antifašista – UABA Jug Zagreb.

‘Zaboravljena’ uplata

Prema njegovim riječima, sve je bilo jasno nakon lokalnih izbora i zaboravljanja” uplate, usudimo se reći, za Grad Zagreb skromnih i već odobrenih ovogodišnjih 55.000 kuna za prihvaćene projekte sedam zagrebačkih udruga antifašističkih boraca i njihove krovne zajednice – ZUABA-e. Taj novac, ključan za rad gradskih antifašista, obično je bio uplaćivan u lipnju, najkasnije u srpnju, a sada se unatoč požurnicama Bandiću – ne događa uplata.

Bez tog novca, ističe naš sugovornik, upitno je financiranje rada antifašista, ali i daje se znakovita simbolička poruka, a naročito nakon sklopljenog sporazuma Bandić-Hasanbegović-HDZ o zajedničkom formiranju gradske vlasti.

– Udruge antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu s više od 2500 članova nemaju riješen sustav financiranja, već isključivo ovise o članarini članstva, a novac koji Županija ili Grad Zagreb dodjeljuju po javnim natječajima i javnim pozivima za takozvane projekte više je nego simboličan.

-Po javnom natječaju Grada Zagreba, od potrebnog novca za ostvarenje projekta posljednjih je godina odobravano samo 10, 6 posto njihove vrijednosti, a da se u to ne računa “hladni pogon”, režije i plaća jedine zaposlenice u središtu SABA-e u Hatzovoj 16. – ističe Šafran, dodajući kako se novac godinama smanjivao.

Tako je, primjerice, 2015. Grad odobrio i uplatio 105.000, lani oko 52.000 kuna, a sada otprilike isti iznos s velikom razlikom – taj novac antifašistima još nije nije došao od Bandića i njegovih partnera na vlasti. Prema njegovim riječima, to je veliki preokret u dosadašnjoj politici.

– Kao primjer diskriminacije i maćehinskog odnosa Grada prema antifašistima za 2017. mogu istaknuti odluku da se Udruzi HOS-a Zagreb, koji su postavili spornu ploču u Jasenovcu i rabe ustaški pozdrav, dodijeli 80.000 kuna, dakle mnogo više nego svim udrugama antifašista i antifašističkih boraca Grada Zagreba – ističe Šafran, ne libeći se i političke ocjene i prozivanja gradonačelnika Bandića.

SUBNOR i njegovi sljednici

– Mislim da je Bandić kao osoba duboko ucijenjen. I dalje smatramo da je antifašist po opredjeljenju, ali su ga ucijenili u političkom i svjetonazorskom djelovanju protagonisti desne politike, HDZ i njihovi sateliti. Hasanbegović, i te kako – ističe Šafran, podsjećajući kako je gradonačelnik u ožujku, naravno, prije izbora, obećavao rješavanje brojnih problema antifašista, među njima i rješavanje pravnog statusa njihova prostora u Ulici Pavla Hatza 16.

– Zgradu u kojoj je SABA, nekadašnji SUBNOR, u Hatzovoj ulici još je 1949. darovao jedan Židov s uvjetom da borci i antifašisti mogu koristi zgradu sve dok SUBNOR i njegovi sljednici postoje. No, tu nije trebalo biti problema, ali kako je na toj lokaciji bilo mnogo zainterisiranih i mnogo makinacija, Grad se uknjižio kao vlasnik nedavno, prije tri, četiri godine. Bandić nam je tada rekao da se ne trebamo sekirati i da će Grad Zagreb preuzeti održavanje, urediti zgradu i planirani Muzej anntifašizma, ali od toga zasad ništa nije napravio.

No, ne samo to, u posljednjih mjeseci pol dana čelnici SABA-e pokušali su dogovoriti sastanak s njime, no nažalost, ni to nisu uspjeli – istaknuo je Šafran dajući oštru poruku prvom čovjeku Zagreba.

– Gradonačelnik nas je posebno razočarao pristajanjem na ucjene i promjenu imena Trga maršala Tita jer time je praktično antifašizam, a naročito zaustavljanjem njegova financiranja, doveo do njegova zatiranja. Ovo bi mogao biti završni udarac za zagrebačke antifašističke udruge – zaključio je Šafran.

Novi ‘sveopći protestni skup’, hoće li se i Bandić odazvati?

SABA organizira svojevrstan sveopći protestni skup koji bi se na Trgu žrtava fašizama trebao održati 28. kolovoza, najavio je Šafran naglašavajući kako je ta lokacija izabrana “jer su ove vlasti koje koketiraju s neofašizmom ukinule Trg maršala Tita”. Na tom skupu najavljen je dolazak bivših predsjednika Stjepana Mesića, Ive Josipovića i bivše premijerke Jadranke Kosor. Osim njih, kako ističe Šafran, svoj dolazak su potvrdili i istaknuti predstavnici gradskog SDP-a, Socijalističke radničke partije (SRP), Radničke fronte, platforme Zagrebje naš, Zelenih, Oraha, Documente, Lige antifašista, Srpskog narodnog vijeća i Glasa, nove stranke Anke Mrak-Taritaš.

– Gradonačelnika Bandića tek ćemo pozvati, čisto da vidimo hoće li se odazvati – zaključio je Šafran, dodavši i kako je u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva planirana tribina o značaju antifašizma, ali i posljednjim odlukama gradske vlasti, no definitivna potvrda hoće li biti te tribine znat će se za nekoliko dana.

 

PODIJELI