PODIJELI

Gradonačelnik Milan Bandić prošli je tjedan potpisao zaključak kojim se odobrava isplata 40.000 kuna Župi svetog Ante Padovanskog u susjednoj Bosni i Hercegovini i to, kako se navodi, u svrhu sufinanciranja troškova obnove i uređenja crkvenog okoliša i staze na mjesnom groblju.

Pomoć dijaspori iz Ureda gradonačelnika uslijedila je nakon zaprimljene zamolbe župnika crkve Svetog Ante Padovanskog – Šuica, fra Mate Logara koji je od prvog čovjeka Zagreba zatražio hitnu financijsku pomoć.

Kako se navodi u obrazloženju te gradonačelnikove odluke, fra Mate Logar obratio se za pomoć navodeći kako je u Šuici prije Domovinskog rata živjelo 2.500 stanovnika, a danas ih živi samo 1.300 stanovnika starije životne dobi, a što upućuje na, kako ističe Logar, vrlo zabrinjavajuće stanje.

“Svaka pomoć na poboljšanju kvalitete života tih stanovnika je dobro došla i na neki način osigurava opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima”, ističe se u obrazloženju i navodi kako je župnik iz Šuice podnio obrazložen zahtjev za dodjelu namjenske potpore i priložio svu potrebnu dokumentaciju.

Kako se ističe u gradonačelnikovu zaključku, novac za pomoć župi u Šuici isplatit će iz programa suradnje Grada Zagreba na međugradskoj i međunarodnoj razini. S druge strane, jedina obveza korisnika, Hrvata iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, je da Uredu gradonačelnika dostave izvješće o utrošenom novcu u roku od 60 dana od izvršenja.

PODIJELI