PODIJELI

Redakcija Zagrebačkog lista, uoči prve “ozbiljnije” sjednice Gradske skupštine na kojoj bi se trebalo pokazati koliko učinkovito funkcionira gradska vlast stvorena sporazumom Bandić-Esih-HDZ, sustavno je pretresla imovinske kartice gradskih zastupnika.

Temeljem toga iznosimo široj javnosti dosad nepoznate detalje – čelnike vladajuće koalicije, ali i gradske oporbe predstavljaju uglavnom bogataši, ali ujedno i veliki kreditni dužnici, među njima su i vlasnici brojnih kuća i stanova, ali i šuma i oranica, neki su kolekcionari nekretnina i zaljubljenici u švicarske satove, a zaključno, među njima su čak i neki koji su imali potrebu istaknuti i da su ponosni vlasnici grobnoga mjesta u Zagrebu!

Stečeno ‘na neki drugi način’

Naime, temeljito iščitavajući imovinske kartice Andrije Mikulića, Drage Prgometa, Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića, Sandre Švaljek, Darinka Kosora, Rajka Ostojića i Anke Mrak-Taritaš moguće je zaključiti da su mnogi od njih trebali provesti dosta vremena ispunjavajući obrazac s popisom cijele svoje imovine, kuća, stanova, garaža, poslovnih prostora, vozila, izvora prihoda, štednje i podignutih kredita.

Tako je, primjerice, predsjednik Gradske skupštine HDZ-ovac Andrija Mikulić u svojoj posljednjoj imovinskoj kartici predanoj u veljači ove godine, a objavljenoj na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, naveo svoju imovinu u kojoj se ističe za većinu Zagrepčana neostvarivo vlasništvo nad tri kuće, neto plaća od čak 18.000 kuna i, naravno, a naročito za konzervativnog HDZ-ova političara, neizbježni Mercedes.

Mikulić je, prema imovinskoj kartici, vlasnik kuće s okućnicom u Malinskoj na Krku kvadrature od kojih 180 četvornih metara procijenjene vrijednosti od čak 2,2 milijuna kuna koju je, kako se navodi, stekao nasljedstvom i njegova je osobna imovina. Osim toga, naveo je i da kao suvlasnik “s trećim osobama” posjeduje pola kuće u zagrebačkoj Granešini na površini od 180 kvadrata vrijednosti od kojih 1,5 milijuna kuna, ali i još jednu kuću u istom kvartu od 85 četvornih metara vrijednu 400.000 kuna koju je također, kako se navodi, stekao nasljedstvom.

Od pokretnina tu je, naravno, novi Mercedes C klase procijenjene vrijednosti od 366.000 kuna iz 2016. nabavljen leasingom, odnosno zaduženjem kod banke. No, osim automobila dostojnog HDZ-ova predsjednika Gradske skupštine, Mikulić je prijavio i motocikl legendarnog proizvođača Vespi – Piaggio Beverly iz 2015. vrijedan malo više od 36.000 kuna koji je, kako se navodi, stekao “na neki drugi način” – American karticom. Mikulić ima i prilično moćan, iako sada već dosta star, ali i povelik gliser – Cruiser Yacht 3075 iz 1999. procijenjen na “samo” 75.000 kuna u vlasništvu supruge i stečen ‘”kupnjom iz primitaka od nesamostalnog rada”. Predsjednik Gradske skupštine vlasnik je i dionica Dalekovoda vrijednih malo više od 38.000 kuna za koje još nije izvršen prijenos, a preko supruge ima i štednju od kojih 30.000 eura nastalu, kako se navodi, prodajom imovine.

Gradski ‘siromasi’

No, ako se nekome čini da je i to mnogo, njegov stranački kolega i podređeni mu skupštinski zastupnik Drago Prgomet ipak je mnogo, mnogo bogatiji i ujedno kandidat za jednog od najimućnijih gradskih otaca.

Sudeći, naravno, samo prema podacima priloženim u imovinskoj kartici. Naime, Prgomet i supruga (su)vlasnici su tri stana u Slavonskom Brodu i Zagrebu od 36, 80 i 130 kvadrata vrijednih ukupno oko čak 3,9 milijuna kuna, ali i drugih nekretnina, među kojima se posebno ističe garaža od samo 16 kvadrata procijenjena na čak 100.000 kuna. Iako je najbogatiji, Prgomet je i najzaduženiji – prijavio je dva kredita od 280.000 kuna i 100.000 eura podignutih 2001. i 2010. i s mjesečnim ratama od 950 kuna, odnosno čak 1280 eura.

Kunski kredit s nula posto kamate HPB banke, iako to nije navedeno u kartici, najvjerojatnije je bio isplaćen prošle godine. No, i onaj preostali u eurima Prgometu, prema svemu sudeći, ne bi trebao biti problem jer njegova su primanja daleko najveća od svih kandidata. HDZ-ov kandidat je, naime, u prijavi iz 2016. prijavio i “čistih” 13.280 kuna mjesečne plaće koje prima kao predstojnik KBC-a Zagreb, ali i 10.200 kuna kao profesor na Medicinskom fakultetu te 5000 kuna “jednokratno” od “nastavne djelatnosti”.

Osim toga, naveo je i da ima 30.000 kuna štednje, više od 35.000 kuna u dionicima Podravke i T-HT-a te malo manje od 10.000 kuna u Erste invest fondu. Od pokretnina tu je Audi iz 1998. procijenjen na 60.000 kuna, a cjelokupna vrijednost nekretnina u Prgometovoj kartici iznosi, u ovoj usporednoj analizi, oko četiri milijuna kuna.

No, i čelnici novog koalicijskih partnera gradskih HDZ-ovaca, oni iz Nezavisnih za Hrvatsku – Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović daleko su od toga da ih se može zvati “siromasima” Gradske skupštine.

Bruna Esih ima mnogo manju navedenu plaću od Prgometa – mjesečno “čistih” 13.166 kuna, ali zato je njezin popis nekretnina u posljednjoj imovinskoj kartici predanoj u prosincu prošle godine jedan od impresivnijih u ovoj analizi. Osim stana u Zagrebu od 49 kvadrata vrijednog 490.000 kuna, ima i kuću od 121 kvadrata s okućnicom od 836 kvadrata u Šestinama procijenjenu na 1,09 milijuna kuna. Esih je prijavila i apartman u Karlobagu, stečen darovnim ugovorom, vrijedan 300.000 kuna, ali i, vjerovali ili ne, dvije oranice – njive u elitnom zagrebačkom kvartu Šestine i jednu u Dalmaciji (Slime) od ukupno nevelikih 1200 kvadrata, ali zato vrijednih malo više od 620.000 kuna.

Esih, među ostalim, sa suprugom ima i dionice HT-a vrijedne oko pedesetak tisuća kuna i štednju od 200.000 kuna i 17.500 eura. Navodi i da je kredit od malo više od 68.000 eura iz 2003. otplatila krajem prošle godine, a od pokretnina prijavila je dva automobila – svoj Renault Twingo iz 2010. vrijedan oko 35.000 kuna i suprugov Seat Ibizu iz 2003. vrijedan oko 20.000 kuna.

Vidljiva i nevidljiva imovina

S druge strane, njezin stranački pobočnik Zlatko Hasanbegović u svojoj je posljednje predanoj imovinskoj kartici iz veljače ove godine naveo, što je sada stvar prošlosti, mjesečnu neto plaću saborskog zastupnika iz redova njegove bivše stranke, HDZ-a, od “samo” 14.837 kuna, ali i ostale mjesečne prihode od 500 kuna “od imovine i imovinskih prava”.

Hasanbegović ima četiri relativno nevelika kredita od 2014. do 2016. podignutih u tri banke, među kojima i onaj s čak 10,15 kamate, ali s ukupnim iznosom mjesečne otplate od, za gradskog zastupnika, nevelikih 1200 kuna. Od pokretnina ima stan od trideset kvadrata procijenjene vrijednosti od 350.000 kuna stečen darovnim ugovorom i zaduženjem kod banke, ali i poslovni prostor u Zagrebu približno jednake kvadrature i vrijednosti.

No, osim toga, naveo je da ima i kuću na Črnomercu sagrađenu na površini od 150 kvadrata procijenjene vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, ali u izvanknjižnom vlasništvu koju je stekao “kupnjom od kapitala i novčanom pozajmicom”. U pokretninama ne navodi posjeduje li automobil, ali zato je – za razliku od svih izabranih zastupnika – osjetio potrebu da u imovinskoj kartici u istoj rečenici posebno istakne kako je i vlasnik grobnog mjesta u Zagrebu na groblju Miroševac te korisnik veza u luci otvorenoj za javni promet, pretpostavljamo – negdje na Jadranu. Potrebu da navede i takve nekretnine, a naročito grobno mjesto u Zagrebu, nije imao niti jedan od ovdje navedenih zastupnika.

Relativno skromnu Hasanbegovićevu imovinsku karticu, ali s nekim bizarnim pojedinostima, ipak je zasjenila jedna od čelnica zagrebačke oporbe – Sandra Švaljek koja je po stanju na računu, ali tek u kombinaciji sa suprugom, vjerojatno najbogatija u ovom sazivu Gradske skupštine. Iako je u svojoj imovinskoj kartici iz 2015. prijavila ipak skromniju “vidljivu” imovinu od najbližeg imovinskog “konkurenta” – HDZ-ovca Drage Prgometa, njezini računi otkrivaju drugu, mnogo zanimljiviju priču.

Naime, Švaljek je od nekretnina navela “samo” stan od 96 kvadrata u Zagrebu vrijedan 1,37 milijuna kuna i garažu od 40 kvadrata vrijednu 247.000 kuna, ali, s druge strane, Švaljek sa suprugom od svih kandidata ima najveću imovinu u u vrijednosnim papirima – primjerice, u Erste banci ima obveznice nominalne vrijednosti od čak 2,54 milijuna kuna koje je, kako se navodi, stekla nasljedstvom. Osim toga, ima i oko pola milijuna kuna vrijedne dionice HT-a i čak 338.000 eura zajedničke štednje. No, ona ne vozi Mercedes ni Audi, već prijavljuje Volvo iz 2010. vrijedan 110.000 kuna. U njezinoj kartici ne navode se kreditna zaduženja, ali je zato prijavila i čistu mjesečnu plaću od 14.819 kuna.

Bivši predsjednik Gradske skupštine HSLS-ovac Darinko Kosor, pak, koji je na posljednjim izborima izašao zajedno s Nezavisnom listom Sandre Švaljek, navodi u svojoj posljednjoj imovinskoj kartici neto plaću od 15.272 kune, ali i vjerojatno najvrijedniju nekretninu od svih gradskih zastupnika. Naime, Kosor navodi ida ima dvije kuće – vlasnik je kuće s okućnicom u Šestinama na površini od 591 četvorni metar procijenjene vrijednosti od rekordnih 9,5 milijuna kuna, ali i četvrtinski suvlasnik mnogo skromnije kuće u Garešnici vrijedne oko 300.000 kuna.

Osim toga, ima u svojem vlasništvu i stan u Zagrebu od čak 124 kvadrata, kao što i Hasanbegović ima kuću – u izvanknjižnom vlasništvu, stečen “kupnjom od samostalne djelatnosti”. Navodi da ima i VW Golf TDI iz 2013. procijenjene vrijednosti od 99.000 kuna, ali i da mu supruga ima mnogo moćniji BMW iz 2008. vrijedan oko 110.000 kuna. Kao zanimljivost – pokretninu navodi i IWC, iza čega se krije prestižni brend luksuznih švicarskih satova iz Schaffhausena koji je, kako se sada navodi, vrijedan “samo” 30.000 kuna i stečen “kupnjom od samostalne djelatnosti”. Kosor je, prema navedenoj štednji, i iznimno bogat čovjek čak i među hrvatskim političarima – navodi se da na računima ima malo manje od 360.000 eura. Podrijetlo životne štednje, kako se navodi, bila je prodaja imovine.

Nema tankog računa

S druge strane, sadašnji potpredsjednik Gradske skupštine, SDP-ovac Rajko Ostojić, ističe se, nakon HDZ-ova Prgometa, najvećim mjesečnim primanjima. Konkretnije, prema imovinskoj kartici s kraja prošle godine, iako je kao saborski zastupnik volontirao, Ostojić je primao čak 19.500 kuna mjesečne plaće s Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb. Navodi da posjeduje stan u Maksimiru od 98 kvadrata vrijedan 1,4 milijuna kuna, ali i garažu približne vrijednosti od 70.000 kuna.

Čini se da su Rajko Ostojić i njegova supruga zaljubljenici u izvjestan brend japanskih automobila jer oboje voze Nissan – supruga Qashqai iz 2007. prošle godine procijenjen na 75.000 kuna, a Rajko Ostojić iz 2014. koji je prošle godine vrijedio oko 220.000 kuna. Izabrani SDP-ovac, prema svemu sudeći, ima ipak mnogo manju štednju od svojih navedenih kolega iz gradske oporbe – sa suprugom “samo” 140.000 kuna.

Pregled imovine izabranih gradskih zastupnika završavamo imovinskom karticom Anke Mrak-Taritaš, bivše HNS-ovke koja se, nakon neuspješnog izbornog sraza s Milanom Bandićem, “prošvercala” u Gradsku skupštinu preko Hrvatske stranke umirovljenika. Prema svemu sudeći, neuspjeh u politici ne znači automatski i tanki račun.

Naime, Mrak-Taritaš u posljednoj je kartici navela plaću od 16.000 kuna, ali je prijavila i čak tri stana u Zagrebu. Kako se može iščitati, najvrijedniji od tih stanova u njezinu vlasništvu od 75,5 kvadrata vrijedi 675.000 kuna, a ostala dva u vlasništvu njezina supruga od 52 i 83 kvadrata vrijede 468 odnosno 750 tisuća kuna. Osim toga, u njezinoj kartici navodi se i poslovni prostor od 60 kvadrata vrijedan 18.000 kuna, tri garaže od 15, odnosno 16 kvadrata ukupne vrijednosti oko 84.000 kuna, ali i prava, pravcata šuma! Konkretnije, Mrak-Taritaš prijavila je hektar šume na području Bjelovara kojemu je vlasnica u 50-postotnom udjelu i što vrijedi, kako je procijenjeno, oko 50.000 kuna. U popisu imovine navode se i umjetnine u vrijednosti oko 100.000 kuna, a isto i kao Andrija Mikulić – Mercedes C klase, ali mrvicu starijega godišta i stoga vrijedan “samo” oko 100.000 kuna.

Za razliku od svog političkog protivnika iz redova HDZ-a, Mrak-Taritaš ima i manju štednju, navodi se oko 75.000 kuna, ali i kredit od 100.000 eura podignut 2006. Vrijednost njezine imovine, nekretnina i pokretnina, procijenjena je na oko 2,1 milijun kuna. Mnogo, čak i za gubitnika u političkom srazu s Milanom Bandićem.

‘Nedodirljivi’ i kreditno prezadužen Milan Bandić

Gradonačelnik Milan Bandić poznat je po vječnom pretresanju imovinskih kartica koje je ispunjavao, ali dopunjavao i nekim novim, prethodno prešućenim detaljima.

Tako je, primjerice, Milan Bandić u svojoj posljednjoj predanoj imovinskoj kartici još iz kolovoza 2013., a objavljenoj na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, naveo cijelu svoju imovinu, ali i za većinu Zagrepčana neostvariv kredit od čak 171.600 švicarskih franaka. Taj je kredit u prethodnoj imovinskoj kartici iz 2011. jednostavno, pretpostavljamo, “zaboravio” navesti.

Gradonačelnik Bandić, osim te propuštene “sitnice”, u ispravljenoj imovinskoj kartici iz 2013.navodi da je s plaćom od 36.264 kune bruto ili 18.251 kuna neto, među ostalim, vlasnik stana u Zagrebu od 125 kvadrata procijenjenog na 1,687 milijuna kuna, što je ipak mnogo više od 2006. podignutog kredita koji mu, kako se navodi, istječe tek 2026. Osim toga, navodi se i da je vlasnik vikendice u okolici Samobora tržišne vrijednosti od 165.000 kuna, garaže od 16 kvadrata vrijedne 112.000 kuna, ali i navodi se još jedan zagrebački stan supruge, stečen na temelju nasljedstva, od “samo” 37 kvadrata vrijedan 518.000 kuna.

Ukupne nekretnine gradonačelnika Bandića procijenjene su u vrijednosti od 2,48 milijuna kuna, a od pokretnina naveden je samo Mercedes “ponton” W 120 oldtimer iz 1955. navodno vrijedan samo 10.500 kuna. Kako saznajemo, taj je automobil Bandić svojedobno nabavio od mesara Stjepana Fiolića, osuđenog na uvjetnu kaznu u aferi Planinska.

U šturoj imovinskoj kartici, Milan Bandić ne navodi štednju, niti je prijavio neki drugi oblik čuvanja novca za moguće “crne” dane.

 

PODIJELI