PODIJELI

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada i graditeljstvo provest će zaključak gradonačelnika Milana Bandića, sklopiti ugovor i isplatiti autorsku naknadu od 348.250 kuna, s porezom i doprinosima ukupno 414.433 kuna, akademskom kiparu Vladimiru Herljeviću za izradu replike fontane kipara Ivana Rendića koja će se postaviti u završnoj fazi uređenja parka Grič.

Gradnja posljednje u nizu fontana s “potpisom” gradonačelnika Milana Bandića tako je tek 1. kolovoza dobila svoju financijsku konstrukciju, ali i službenu potvrdu da će se višegodišnji projekt uređenje gornjogradske povijesne jezgre završiti u Bandićevu stilu, naravno – fontanom.

– Budući da je riječ o arheološkom parku, matricu tog parka treba sačuvati. Napravit ćemo repliku Rendićeve fontane te sve ono što će učiniti grad atraktivnim, tako da ljudi koji u Zagreb dođu vide da mi nismo od jučer, nego od najmanje prekjučer – u svom stilu rekao je Milan Bandić još u ožujku, tijekom svog posljednjeg “službenog” predizbornog posjeta gornjogradskom gradilištu. Kako se tada službeno poručivalo, a mediji prenosili, vrijednost treće faze tog projekta sa “završnom” fontanom je oko šest milijuna kuna, a Zagreb bi se arheološkim parkom Grič trebao ponositi već krajem kolovoza.

Nema roka isporuke

No, vrijedno je istaknuti da je gradonačelničkim potpisom za fontanu tek početkom kolovoza taj projekt došao u posljednju fazu, tako da bi se najavljeni rokovi otvaranja parka na Griču mogli probiti, baš kao što se i tek sada probijaju službene informacije o izradi posljednjeg ukrasa tog dijela gornjogradske jezgre.

Naime, tek u objašnjenju posljednjega gradonačelničkog akta otkriva se tko će i službeno izraditi novu-staru fontanu, postupak javne nabave, cijena i opis radova, ali zaključno – ne navode se i rokovi isporuke.

Kako se navodi u obrazloženju Bandićeve odluke, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode dostavio je preporuku “od dana 30. listopada 2017.” (vjerojatna pogreška u datumu, op.a.) da se “radovi izrade replike fontane kipara Ivana Rendića povjere autoru Vladimiru Herljeviću, akademskom kiparu, zbog iskustva i vještine u radu s kamenim spomenicima, posebice izradom replika kamenih skulptura”.

Navodi se i kako je tek početkom veljače kipar dostavio ponudu u iznosu od 348.250 kuna u kojoj se objašnjava njegov angažman u izradi replike fontane prema izvorniku i što sve to obuhvaća.
“Kiparski dio pripreme koje ima svojstvo autorskog djela: analizu prema zadanim starim fotografijama dostavljenim od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, izradu detaljnog nacrta fontane i bazena fontane, pripremu postojećih elemenata fontane prema izvorniku i radove izrade modela dijelova fontane koji nedostaju te radove”, navodi se u obrazloženju u kojem se napokon otkrivaju i detalji budućeg gornjogradskog ukrasa, materijali, ali i opis radova.

Nakon 10 godina, zadnji čas

Prema navedenom, to uključuje “izradu elemenata konstrukcije i bazena fontane od mramora Carrara ili Mura: izradu elemenata fontane prema verificiranom modelu, izradu bazena fontane, strojnu i završnu ručnu obradu kamena, bušenje rupe kroz središte elemenata fontane za ugradnju vodovodne cijevi i montažu svih dijelova fontane i bazena u parku Grič”, navodi se i dodaje da je kipar Vladimir Herljević dostavio potvrdu Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 12. lipnja 2017. o redovnom članstvu, ali i da je Ured za javnu nabavu 6. ožujka proveo postupak javne nabave i već izdao narudžbenicu s autorom na iznos od 348.250 kuna.

Kako zlobnici ističu, upravo ugovor u posljednji trenutak za gradnju fontane, prema Bandiću, najvažnijeg ukrasa gornjogradskog parka, govori o nedorađenosti cijelog projekta koji je počeo još 2003. prvim arheološkim istraživanjima na toj lokaciji nakon kojih je i 2014. uslijedila i najava gradnje parka.
Uglavnom, gradnja fontane koja bi, prema riječima arhitekta Marijana Hržića, trebala biti fokus cijelog projekta postaje i njegovim glavnim simbolom – i to najavom gradnje nakon desetogodišnjih priprema, ali i potpisivanjem ugovora u posljednji trenutak.

Plinska rasvjeta i klupe kraj fontane

U sklopu novog gričkog parka gdje će Zagrepčani i njihovi gosti moći razgledati efektno predstavljene arheološke nalaze s te lokacije, bit će postavljena plinska rasvjeta, odnosno ista rasvjeta kao i na Gornjem gradu, ali i 29 novih klupa.

– Naravno da je fokus toga replika Rendićeva fontana čiji su fragmenti u Muzeju za umjetnost i obrt. To će sve biti opisano na odgovarajućim panoima, a pojedini fragmenti bit će izloženi – istaknuo je još u ožujku arhitekt projekta Marijan Hržić.

 

PODIJELI