PODIJELI

Ovo natjecanje nije samo za ljepotu i simpatičnost. Ovo je najviše igra, dakle mogućnost ženama koje su postale majke, koje su od onog trenutka kad su se odlučile za taj predivan posao, mislile da za njih svijet, u neku ruku, staje.

Razni izbori za miss služe tome da prikažu vanjsku ljepotu i poneki talent kandidatkinja. No, postoje i drukčija natjecanja kojima je cilj pokazati osobine ljudi. Jedno od njih je i izbor za Najljepšu mamu Hrvatske, koje će se održati 1. i 2. rujna u Šibeniku.

I metropola će na tom izboru imati svoju kandidatkinju. Riječ je o 37-godišnjoj Mirjani Brezak, rođenoj Zagrepčanki, majci dvojice sinova, bankarskoj službenici te polaznici specijalističkog studija unutarnje i vanjske trgovine. U slobodno vrijeme šminka prijateljice ili pomaže ocu u povrtnjaku.

Potpora je važna

– Na izbor sam se prijavila sama nakon što sam na Facebooku vidjela stranicu „Najljepša mama Hrvatske“. Kako sam znatiželjne prirode i volim izazove, najprije sam malo istraživala o kakvom je natjecanju riječ te se odlučila prijaviti kada sam vidjela da to nije klasično natjecanje ljepote i simpatičnosti te da samo ljepota nije najbitniji faktor, nego se majkama daje mogućnost da se druže, zabavljaju i osjećaju važnima – ističe Brezak.

Od početka ima potporu obitelji, a prijatelji su za njezinu odluku da se prijavi na Najljepšu mamu Hrvatske doznali tek kada je ušla u polufinale, među žestoku konkurenciju s još 23 majke iz cijele Hrvatske. Zadaća joj neće biti laka jer, osim klasičnih šetnji po pozornici, treba izvesti i talent-točku, za koju nam je Mirjana rekla da će imati veze s kulinarstvom.

– Od natjecanja očekujem dobru zabavu i nova prijateljstva s ostalim majkama, koja su zapravo već i počela jer svakodnevno komuniciramo putem društvenih mreža. Trebalo je imati hrabrosti prijaviti se te je ovo iskustvo nešto novo za mene – ističe Brezak.

Razbijanje stereotipa

Svaka majka na svoj je način posebna. Upravo to je cilj ovog izbora – pokazati posebnosti svake majke i razbiti tradicionalne stereotipe o majkama kao kućanicama, koje su nakon poroda izgubile svoje snove i prepustile se ulozi u obitelji, ali ne i u društvu. Upravo zbog toga, da bi se prijavile na natjecanje, žene trebaju ispunjavati samo kriterij da su majke.

– Vrlo važan faktor je osobnost, dakle, kakva je mama. Sve su mame lijepe, sve su mame važne i zapravo ne postoji najljepša mama na svijetu. Osobnost je nešto što je X-faktor, tražimo nešto što nije uobičajeno, tražimo nešto da se pokaže i da se potaknu mame da se prijave na ovo natjecanje. Majke me pitaju smiju li se prijaviti ako imaju tetovažu. Apsolutno! Sve je dopušteno. Ljepota ovdje postaje relativna jer ovo natjecanje nije samo za ljepotu i simpatičnost. Ovo je najviše igra, dakle, mogućnost ženama koje su postale majke, koje su od onog trenutka kad su se odlučile za taj predivan posao, mislile da za njih svijet, u neku ruku, staje – ističe organizatorica izbora Maja Gnjidić Verdecchia, koja je i sama proglašena Najljepšom mamom Italije 2010.
I zagrebačka polufinalistica izbora za Najljepšu mamu Hrvatske ima slično gledište.

– Mi smo majke, ali nismo samo kućanice. Mi možemo postići sve što poželimo. Sve majke su nekom najljepše majke, tako su se i u polufinalu našle predivne žene. Naravno da svaka od nas priželjkuje pobjedu, međutim, mi žene stale smo na tron onog trenutka kada smo postale majke – ističe Brezak te dodaje kako se ne opterećuje ishodom natjecanja, ali će dati sve od sebe da u najboljem svjetlu predstavi svoj rodni grad.

Nema šetnje u kupaćem kostimu

Izbori za Najljepšu mamu održavaju se u Italiji već 25 godina. U Hrvatskoj će prvi put biti organizirano takvo natjecanje zahvaljujući Maji Gnjidić Verdecchiji, Najljepšoj mami Italije 2010., koja je ove godine odlučila organizirati natjecanje u Lijepoj našoj. Izbor za Najljepšu mamu Hrvatske tako će se održati 1. i 2. rujna u Šibeniku.

U polufinalnoj večeri nastupit će 24 kandidatkinje, dok će u finalu sudjelovati njih 16. Majke će se najprije predstaviti, a zatim izvesti talent-točku po izboru.

– Mame se ne skidaju u kupaće kostime, to je jedno od čestih pitanja koje mi se postavlja, zato što mislim da je svakoj ženi trenutak rađanja nešto njezino, intimno. Neke se odmah vrate u liniju koju su imale prije, neke ne mogu iz razno-raznih razloga. Upravo stoga da sve budu na istoj razini, mislim da je ipak elegantnije i ženstvenije da je svaka mama odjevena, da je to najprikladniji način da se prikažu u najboljem svjetlu – ističe Gnjidić Verdecchia.

Ovo je natjecanje drukčije od ostalih izbora ljepote i po žiriju koji će biti malo veći od klasičnih te će biti sastavljen od osoba iz javnoga života. Osim toga, ova manifestacija služi i za predstavljanje lokalnog turizma, kulture i običaja. Ipak, najveća posebnost ovog natjecanja je to što se biraju dvije Najljepše mame. Naime, natjecanje je podijeljeno u kategorije za žene od 23 do 39 te od 40 do 53 godine. Obje pobjednice će, uz dar sponzora, dobiti i nagradno ljetovanje u Italiji.

Organizatorica izbora ističe kako već postoje prijave za sljedeću godinu te da bi stoga htjela organizirati lokalne izbore ljepote u hrvatskim gradovima. Sama to nije u mogućnosti, pa poziva lokalne zajednice i tvrtke da joj pomognu u realizaciji tog projekta.

 

PODIJELI