PODIJELI

Kada pomislimo na tropsko voće, misli nas vuku u neka topla egzotična mjesta, gdje sunce uvijek sja i sočni plodovi vise s posebno lijepih stabala mameći svojim izgledom.

Najzanimljivije, i mnogima najukusnije, egzotično voće je mango, koje se uzgaja u brojnim tropskim i suptropskim krajevima. Mango je neraskidivo povezan s folklornim i vjerskim običajima u Indiji. Plodovi i listovi manga koriste se za ukrašavanje svatova te javnih i religijskih ceremonija. I sam Buda sjedio je ispod drveta manga kad je doživio prosvjetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima.

Mango

Ime mango izvedeno je iz tamilskog man-kay ili man-gay, što su Portugalci čuli kao mango kad su se naselili u zapadnoj Indiji. Oko 500. pr. Kr. prenesen je iz indijskog podkontinenta u ostale dijelove tropske Azije. Vjerojatno se zbog teškoća u transportu sjemena (koji vrlo brzo propadnu), mangova stabla nisu dugo mogla presaditi po zapadnoj hemisferi, tek oko 1700. uspješno su zasađena prva stabla po Brazilu, a na Karibima tek oko 1740. Mango se najviše uzgaja za prehranu, ali se od njega proizvode sokovi i sirupi, a koristi se i kao začin te kao sirovina za proizvodnju mirisa i boja.

No, osim manga, tu su i ostala egzotična voća za koja možda nikada niste ni čuli.

Indijska smokva

Iako se naziva indijska smokva, porijeklom je iz Meksika. Zapravo nema veze sa smokvom kakvu mi poznajemo, već je riječ o plodu kaktusa. Uzgaja se u mnogim tropskim i suptropskim zemljama te na Mediteranu, a veliki europski proizvođač je Italija. Indijska smokva izvor je vitamina C i E te karotenoida i prehrambenih vlakana. Sadrži i određenu količinu aminokiselina, a u većim količinama poput većine voća – glukozu i fruktozu. Iz ove bodljikave voćke izolirani su i određeni polifenoli, među ostalim, i betalain koji se nalazi u cikli. Indijska smokva se dosta istražuje, a za sada se na temelju laboratorijskih istraživanja pretpostavlja da posjeduje svojstva snižavanja glukoze i lipida u krvi te da djeluje antioksidativno. Vlakna indijske smokve izolirana iz lista koriste se za mršavljenje u sklopu poznate Kaktus dijete.

Afrički kiwano

Kiwano je porijeklom iz Afrike, a naziva se još i rogata dinja. Izgledom podsjeća na kivi, zbog čega je i dobio naziv kiwano. Pripada istoj botaničkoj obitelji kao i dinja, krastavci i tikvice. U Africi se tradicionalno koristi u liječenju mnogih stanja poput dijabetesa, hipertenzije i tifusa, no za to ne postoji znanstvena potvrda. Također, vjeruje se i kako pomaže u borbi protiv virusa. Jede se tako da se prereže na polovice, a zatim se zelene sjemenke odvajaju uz pomoć žlice. Može se jesti samostalno, no ukusniji je u voćnim salatama ili u sklopu drugih slatkih, ali i slanih jela. Ne ističe se svojim nutritivnim sastavom. Najzastupljeniji mineral je kalij, dok je sadržaj vitamina C zanemariv.

Vodena jabuka

Vodena jabuka (Syzygium samarangense) raste na malajskom poluotoku gdje je poznata i kao jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka… Usprkos svom imenu, vodena jabuka nema nikakve veze s jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa uspoređuje se s lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

Yangmei (Myrica rubra)

U prijevodu s kineskog znači planinska breskva, a riječ je o vrsti jagode porijeklom iz Kine. Može se jesti sirovo, sušeno, konzervirano i natopljeno u baijiu (Kineski liker), a od njega se također prave i alkoholna pića. U Europi se može pronaći sok od Yangmeija koji se prodaje pod imenom “Yumberry”. Ovo voće ima veoma široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

Egzotični recept
Piletina s mangom i povrćem

Sastojci:

500 g pilećeg filea
2 režnja bijelog luk
1 chilli papričica
3 cm đumbira
200 g brokule
200 g mladih mahuna
200 g svježeg kukuruzu
1 mango
8 žilica vina
4 žlice umaka od rajčice
2 žlice soja sosa

Priprema:

Na maslinovu ulju prepržite piletinu dok ne postane zlatno žuta. Dodajte nasjeckani bijeli luk, ribani đumbir, nasjeckani chilli, brokule, kukuruz i mahune. Dodajte vino, umak od rajčice i soja sos. Ako želite, uklonite dio tekućine i poslužite.

PODIJELI