PODIJELI

Iako bi mnogi pomislili kako su u moderno doba tehnologije i interneta pojedini oblici lopovluka zastarjeli i iskorijenjeni pa da se na udaru kriminalaca nalaze raznorazne računalne prevare, krađe bankovnih i kartičnih podataka, savjet je – ne opuštajte se.

Dapače, neki oblici “zastarjelih” kaznenih djela čak su u porastu, a tu se poseban naglasak stavlja na džepne krađe. Dakle, budite i te kako oprezni. Ne budite opušteni sa svojim novčanikom čak ni tijekom ležerne šetnje gradom, niti u sredstvima javnog prijevoza niti u kupnji jer biste to mogli skupo platiti.

S turistima stigli i džepari

S obzirom na to da se posljednjih godina bilježi znatno povećanje broja turista u Zagrebu, kako domaćih, tako i stranih, paralelno s time se, nažalost, bilježi i porast nekih kaznenih djela iz područja imovinskog kriminaliteta, a tu se posebno ističu džepne krađe.
Na udaru džepara podjednako su i turisti i Zagrepčani. Zanimljivo je i da se pri samom izvršenju takvih djela pojavljuju i novi načini djelovanja i novi pojavni oblici. Osim toga, i sami džepari sve su češće strani državljani, upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke.

– Prije svega, potrebno je skrenuti pozornost na mjesta u Zagrebu koja su najugroženija od džepara. To su javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, odnosno mjesta na kojima je konstantna gužva, što čini idealno okruženje za džepne krađe. Tu spadaju vozila javnoga gradskog prijevoza, odnosno tramvaji, autobusi, uspinjača.

Tržnice, među kojima je Dolac najugroženiji, Glavni kolodvor, Autobusni kolodvor, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije poput Trga bana Josipa Jelačića, Kaptola, Opatovine, Tkalčićeve ulice, Zakmardijevih stuba, Radićeve ulice te cjelokupni prostor Gornjega grada, neovisno o broju turističkih skupina u obilasku grada ili održavanju raznih manifestacija – ističe Mislav Švigir iz Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke.

Kada je riječ o samim počiniteljima džepnih krađa, osim konstante da djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više, odnosno troje, četvero, policija bilježi porast evidentiranih počinitelja koji dolaze iz zemalja u našem bližem i daljem okruženju, odnosno Istočne Europe. Načini djelovanja više-manje uvijek su isti. Potencijalnim žrtvama odvraćaju pozornost guranjem i naguravanjem ili verbalnim kontaktom. Naime, dok se jedan raspituje kod vas o, primjerice, određenoj destinaciji, odnosno kako doći do određenoga mjesta, drugi ili više njih istodobno kradu.

Domišljati i drski

– Najčešće vade novčanike iz stražnjih džepova i torbica, neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene. Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim, niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu žiletom razrezati na njezinoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik. Nerijetko, počinitelji čak mogu neprimjetno odrezati remen torbice i onda ukradu cijelu torbicu, što žrtva primijeti tek kad posegne za svojom torbicom i shvati da joj je na ramenu ostao samo remen – pojašnjava diplomirani kriminalist.

No, u taj stari zanat drznici u su uveli i neke novitete kako bi što lakše došli do plijena. Naime, u “biznis” su uveli i trudnice koje su sastavni dio organizirane skupine džepara, osobito u tramvajima.

– One, koristeći svoju trudnoću, također služe odvraćanju pozornosti guranjem i naguravanjem pri traženju slobodnoga mjesta za sjedenje – upozorava Mislav Švigir.

Kada je riječ o turistima, odnosno kada su turisti meta drznika, džepari se često ubacuju u turističke skupine tijekom razgledavanja grada, pritom se odijevaju i ponašaju kao turisti. “Maskirani” fotoaparatom i planom grada stvaraju sebi način i priliku za neometano džeparenje.

Kako se zaštititi

– Kada govorimo o mjerama prevencije i samozaštite, odnosno kako se zaštititi, obvezno treba naglasiti da se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smije držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, s, po mogućnosti, prekriženim rukama preko njih. Nipošto ne smijete zaboraviti zatvoriti patentni zatvarač. Ako nosite samo novčanik, nikako ga ne smijete držati u stražnjim džepovima, nego isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim te ga također trebate prekriti rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu – naglašava Švigir.

Ako do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja i njegove kompanjone, u policiji preporučuju da odmah počne glasno dozivati u pomoć druge građane, odnosno slučajne prolaznike. Nadalje, svakako bi bilo dobro, ako je to moguće, zapamtiti osobni opis kriminalaca jer je to policiji vrlo korisna informacija u traganju za počiniteljima te pri njihovu identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji.
Osim toga, iznimno je važno da žrtva što prije onesposobi kartice, ako je ostala i bez njih, kako se lopovi ne bi njima koristili i počinili još veću štetu.

Sigurni na odmoru

– Kada govorimo o sigurnosti, za sve osjetljivije populacije domaćih i stranih turista koji su u posjetu Zagrebu, Policijska uprava zagrebačka i Turistička zajednica grada Zagreba izdali su preventivni letak pod nazivom “Sigurni na odmoru”, tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku, koji sadrži osnovne savjete o samozaštitnom ponašanju tijekom boravka u Zagrebu, a letak se distribuira u turističkim info-centrima i punktovima, na svim frekventnim i ugroženim mjestima boravka turista u gradu te putem policijskih službenika, odnosno kontakt policajaca i pripadnika policijskih biciklističkih ophodnji – kaže Švigir.
U letku su, među ostalim, savjeti i kako se što bolje zaštititi tijekom noćnih izlazaka.

Preporučuje se da sa sobom ne nosite veću svotu novca, a dokumente ne držite u istom džepu u kojemu je novac. U noćnim klubovima obratite pozornost na cjenik i visinu cijena te odmah platite naručeno. Novac mijenjajte u bankama, poštama ili drugim novčarskim ustanovama jer razlika u tečajevima koje nude nelegalne mjenjačnice toliko je neznatna da se ne isplati riskirati. Mobitel ne nosite na vezici oko vrata jer je u džepu sigurniji. Novčanik držite u prednjim džepovima ili u torbici sprijeda. Plaćajte novčanicama u manjim apoenima kojima ste se opskrbili prije izlaska.

392 džepne krađe samo u prvih šest mjeseci

Policijska uprava zagrebačka 2015. godine zabilježila je 568 džepnih krađa, što je bilo 30,9 posto više nego godinu prije. 2016. godine prijavljeno je 485, a samo u prvih šest mjeseci ove godine 392 krađe. Kad je riječ o razriješenosti, policija drži određenu konstantu. Naime, uspiju riješiti tek oko 15 posto ovakvih slučajeva.

Najugroženije gradske četvrti

Tijekom 2016. godine najviše je džeparenja zabilježeno u Donjem gradu (144), zatim u Maksimiru (52), Trnju (46), gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad (42) te na Črnomercu (37).

Najmanje je bilo džeparenja u Podsljemenu i Brezovici gdje nije zabilježen niti jedan slučaj džepne krađe. Među najsigurnije, kada je riječ o džepnim krađama, spadaju i Podsused-Vrapče (5), Sesvete (6) te Donja Dubrava i Stenjevec (11).

Takav trend nastavljen je i ove godine pa su se na udaru džepara u prvom polugodištu opet našli Donji Grad (115), Trnje (49), Maksimir (44), Novi Zagreb-zapad (38) i Gornja Dubrava (33).
U Brezovici opet nije prijavljen niti jedan slučaj, a po sigurnosti taj kvart slijede Stenjevec, Podsused-Vrapče i Podsljeme s po jednom prijavom te Trešnjevka-sjever koja bilježi pet prijava.

 

PODIJELI