PODIJELI

Ugledni književnik i bivši novinar Damir Karakaš, osim što je vrhunski prozni narator i osebujan jezični stilist, sve je inspirativniji i teatarskom svijetu.

Zagrebačka će publika u idućoj sezoni vidjeti čak dvije predstave po motivima njegovih romana. – U godini 2018. u zagrebačkim će kazalištima igrati čak dvije predstave prema mojim tekstovima. Tako će u Satiričkom kazalištu Kerempuh Boris Liješević, jedan od najboljih redatelja u regiji, režirati predstavu prema mojoj knjizi “Blue Moon“. Zasad se još ne zna točan datum, ali se zna da će u siječnju 2018. mlada redateljica Tamara Damjanović s dramaturginjom Ninom Bajsić u Dramskom kazalištu Gavella prirediti predstavu prema mojoj knjizi “Sjećanje šume“.

Roman ‘Sjećanje šume’

Volim raditi s mladim ljudima

– Već sam razgovarao s ravnateljem Gavelle Borisom Svrtanom. Svidjelo mi se njegovo razmišljanje i stav prema knjizi. Zatim sam razgovarao i s redateljicom kako bih vidio kakvu ona ima viziju o predstavi. Kada smo razgovarali, uvidio sam da je ne samo vrlo mlada, nego i vrlo kvalitetna redateljica te sam odlučio da je dobro da upravo takva osoba radi predstavu. Kad je čujete kako govori o knjizi, znate da je to ono pravo. Jer, znate, ima mnogo redatelja kojima ne bih dao tu knjigu da po njoj rade predstavu.

– Shvatio sam da je Tamara pametna i inteligentna redateljica, a i od drugih sam čuo da je hvale te mislim da će se znati na pravi se način uhvatiti ukoštac s mojim tekstom, pronaći način kako ući u tu priču i napraviti dobru predstavu. I ona i dramaturginja vrlo su mlade i talentirane, a ja volim raditi s mladim ljudima – kaže naš proslavljeni pisac Damir Karakaš, dodajući kako razmišlja da cijelu ekipu iz Gavelle odvede u Liku da bolje upiju tamošnju atmosferu.

Roman ‘Blue Moon’

Probe počinju za dva mjeseca

Za ovaj je roman, kojem je izdavač Sandorf, podsjetimo, Karakaš bio i u najužem finalu za nagradu tportala za roman godine.

– Sve ću napraviti da ih što više približim tom svijetu i da predstava bude što bolja. Naravno, svaka je predstava avantura i teško je predvidjeti njezin ishod. Pisac i ne može mnogo utjecati na predstavu i unaprijed znati hoće li se ostvariti čarolija – govori Karakaš te napominje da se njegove predstave već sedam godina igraju u ZKM-u i da ga veseli što će se odsad igrati i u Gavelli.

U Zagrebačkom kazalištu mladih odigrana je njegova predstava “Snajper“, a u “Zagrebačkom pentagramu” bio je suator zajedno s Filipom Šovagovićem, Igorom Rajkijem, Ninom Mitrović i Ivanom Vidićem.

– Gavella ima i dobre glumce i sve je tu kako treba. Za dva mjeseca počinju probe i s nestrpljenjem čekam predstave u Gavelli i u Kerempuhu. I redatelj Dino Mustapić priprema moju dramu “Snajper” u Skoplju, i to na albanskom jeziku tako da sam potpuno uronio u dramski svijet – na kraju će Karakaš.

(Autor: Tereza Makar)

PODIJELI