PODIJELI

Naši srednjoškolci vratili su se brončani iz Indonezije. Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić, Alma Džafić, Maja Roglić i Igor Fras ostvarili su povijesni rezultat – osvojili su 3. mjesto u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinski jezik što je najveći uspjeh Hrvatske do sada.

Hrvatsko debatno društvo u Gradskom je poglavarstvu predstavilo uspjehe hrvatske debatne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu održanom u Indoneziji, piše Radio Sljeme.

-Jako mi je drago da sam dobio priliku otići na ovo prestižno natjecanje. Bilo je i zanimljivo i zabavno, ali smo zbilja izrazito puno radili. Jako smo se puno pripremali, no međutim to i dalje nije onoliko koliko se znaju pripremati ovogodišnji finalisti Singapur i Engleska. Oni se pripremaju tijekom cijele godine. Mi smo radili, a najviše smo vježbali zadnjih mjesec dana i na samom prvenstvu – Hrvoje Kožić podijelio je svoje dojmove.

Trud i rad su se isplatili. Tijekom natjecanja, borili su se s protivnicima iz 9 zemalja i skupili su 6 pobjeda, a neke od tema su bile: budućnost suradnje NATO-a i Rusije, uvođenju obveznog članstva u sindikatima, uklanjanje spomenika ratovima i druge aktualne teme. Sve je postignuto pod trenerskom palicom Anastazije Stupar i Bojana Marjanovića iz Hrvatskog debatnog društva.

Debatna trenerica Anastazija Stupar osvrnula se na teškoće s kojima se susreću jer debatiranje se najbolje uči kroz praksu:

-Debatiranje se najlakše i najbolje može naučiti kroz praksu koje, nažalost, naši učenici nemaju puno budući da sudjelovanje na međunarodnim debatnim turnirima košta, a mi se borimo da pokrijemo troškove svjetskog natjecanja.

Hrvatska je službeno proglašena domaćinom svjetskog debatnog prvenstva koje će se održati u 17.-27.7.2018., a za ovu čast pobijedila u natjecanju s Južnom Korejom i Nigerijom.

U Zagrebu se očekuje više od 600 sudionika iz 60 država iz cijelog svijeta. Hrvatsko debatno društvo nada se da će ovo pridonijeti popularizaciji debate u Hrvatskoj.

PODIJELI