PODIJELI

Nekad se u Samoboru orilo: Samoborci piju vino z lonci, Samoborke piju z demižonke… Sad je situacija takva da sve više Samoboraca finoću pretpostavlja količini, čak se i trsi da finoća kojoj se priklanjaju bude i službeno potvrđena odličjem.

Raste broj obiteljskih podruma koji se bave proizvodnjom vina na moderan način i koji kapljicu finaliziraju do butelje te koji uzorke daju i na službena ocjenjivanja pa i osvajaju medalje visoka sjaja.

Neki članovi Samoborske udruge vinogradara/vinara mogu se, posebice od ove godine, pohvaliti ne samo odličjima sa strukovnih vrednovanja na razini udruge, nego i trofejima osvojenima na kušanjima gdje je mnogo jača konkurencija, primjerice na ocjenjivanju vina Zagrebačke županije, na ocjenjivanju Vina kontinentalne Hrvatske u Zelini, pa i na nekima izvan Hrvatske, primjerice onome u sklopu Poljoprivredno-prehrambenog sajma Agra u Gornjoj Radgoni.

S obzirom da je Samobor znan po gastronomiji (salama, kobasice, prerađevine od divljači, muštarda, kremšnite, bermet…) i po turizmu, predložio sam predsjedniku Samoborske udruge vinara Marijanu Žganjeru da nekolicini predstavnika medija javnog informiranja te nekolicini uglednih sommeliera, a i vinskih trgovaca predstavi najuspješnije članove udruge, i susret se upravo dogodio u kušaonici udruge u središtu Samobora, tik do hotela Lavica i Muzeja, lokaciji koja bi tijekom cijele godine mogla biti (a nije!) idealna za promidžbu eno-gastronomije kraja.

U nazočnosti znanog enologa Zdenka Ivankovića sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, inače licenciranog degustatora/ocjenjivača vina i često predsjednika žirija, zatim osnivača i direktora festivala vina i gastronomije Zagreb Vino.com Ivana Dropuljića pa uglednog člana Hrvatskog sommelier kluba, edukatora i savjetnika za eno-gastronomiju Marija Meštrovića, vinskog trgovca Bože Roknića te novinare Jutarnjeg lista, Svijeta u čaši/Ateljea okusa i Radija Samobor (poslije su naišli renomirani plešivički vinari Zvonko Tomac i Velimir Korak) s pozlaćenim i posrebrenim vinima predstavili su se uz spomenutog Žganjera još i Ivica Rozjan (najnovije zlato mu je s nedavnog ocjenjivanja u Gornjoj Radgoni), Marijan Sokolović i Marijan Geušić.

Bijela vina bila su iz 2016., a crna iz 2015., jedno je bilo iz 2011. Kušali smo kapljicu od sorata rizvanac, chardonnay, rizling rajnski, manzoni, sauvignon, muškat žuti i muškat ottonel, te mješavinu sauvignona, rajnskog rizlinga i graševine, bio je i jedan rosé od cabernet sauvignona, bila su i četiri crna cabernet sauvignona i jedna mješavina sorata i godišta – kapljica od 80 posto cabernet sauvignona iz 2015. i 20 posto merlota iz 2014.! Dojmovi dobri, posebice vezano uz crnjake, šteta je da su, osim Žganjerovih, količine male i na tržištu nedostupne…

(Autor: Željko Suhadolnik Suhi)

PODIJELI