PODIJELI

Odlučili ste se za psa kao za kućnog ljubimca. Neki više preferiraju manje pse, neki „opasnije“, a ima i onih koji su oduvijek željeli kupiti ili udomiti prelijepog plavokog sibirskog haskija.

Ako ste se odlučili za tog psa koji izgledom podsjeća na vuka, u nastavku vam donosimo sve što trebate znati o toj pasmini.
Haskiji su psi srednje veličine posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima. Srodni su samojedima i aljaskim malamutima. Postoje dvije vrste haskija – krupniji sibirski i malo manji, aljaski. I jedni i drugi imaju plave ili smeđe oči, a 20 posto ih ima jedno plavo, a drugo smeđe oko. Neki pretpostavljaju da je ta pasmina vučje krvi.

Različita boja očiju

Porijeklom je iz istočnog Sibira. Prvo spominjanje haskija povezano je sa sibirskim narodom koji se zove Čukči, a koji je vršio odabir najboljih pasa, kako bi dobio izdržljivog, brzog i snažnoga psa dobre orijentacije. To je na kraju rezultiralo sibirskim haskijem. Dlaka i krzno sibirskog haskija mogu biti crno-bijelo, sivo-bijelo ili čak crveno-bijele boje, dok boja očiju može biti plava, što je jedna od karakteristika ove rasu, ali i smeđa. Zanimljivost je da oči haskija ne moraju uvijek biti iste boje.

Linjanje kod sibirskih haskija događa se 2 do 3 puta godišnje, i traje oko 10 dana. Zahvaljujući dvostrukom gustom krznu, haskiji se najbolje osjećaju na -20 stupnjeva, a bez problema izdrže i od -50°C do -60°C. Sibirski haski je pas kojemu je potrebno mnogo pažnje. Mora ga se redovito izvoditi u šetnju i traži mnogo aktivnosti. Naime, riječ je o vrlo aktivnim psima koji koriste svaku mogućnost da trče, lutaju, a neka iskustva govore da mogu i pobjeći. Stoga bi bilo najbolje da mu osigurate veliko dvorište. Možete ga vi držati i u stanu, ali redovite šetnje su obvezne. Kada je još štene, sibirski haski voli kopati i žvakati pa je prijeko potrebno da mu nabavite dovoljno igračaka i glodalica, posebno kada mijenja zube.

Rijetko laje

Ne zaboravite da je haski pasmina koja dolazi sa sjevera, a u njegovu prirodnom okruženju hrana mu se najčešće zasnivala na visokomasnom ribljem mesu i proteinima tuljanova sala i mesa. Vašem haskiju će, ako mu ne budete u ishranu uveli dovoljno ribe, nedostajati cink. Zato uvedite barem 2 puta tjedno ribu u redovne obroke svojeg ljubimca. Nedostatak cinka može kod haskija izazvati isušivanje kože i neke dermatološke promjene.
U 20. stoljeću haski je doveden na Aljasku, gdje je korišten za vuču saonica.

Prva trka saonicama održana je 1908. godine, a sibirski haskiji vukli su saonice stazom dugom 408 km, koja je prijeđena je za 119 sati. Vrlo brzo, rasa se širi na Kanadu i ostatak SAD-a. Američki klub uzgajivača pasa sibirske haskije kao rasu priznao je 1930. godine. Pedesetih godina prošlog stoljeća počeli su stizati u Europu gdje postaju vrlo popularni kao kućni ljubimci.

Ovaj inteligentan pas, kao što možda i znate, vrlo rijetko laje. Često zavija. Što se tiče agresivnosti, kod haskija je prisutna dominantna agresija koja je najčešće usmjerena na pse i ljude. Krivac za to su strahovi koje je pas razvio dok je bio štene.

Zato je važno pažljivo odgajanje s mnogo ljubavi kako biste imali ljubaznog i pitomog haskija koji će vam sigurno postati najbolji i najvjerniji prijatelj.

PODIJELI