PODIJELI

Ulazak Marina Čilića u finale Wimbledona protiv Rogera Federera i mnoštvo hrvatskih igrača u drugom tjednu prestižnog turnira, čelnici Hrvatskog teniskog saveza nedavno su iskoristili kako bi javnost podsjetili na svoje viđenje situacije o Nacionalnom teniskom centru koji se nalazi u sklopu Zagrebačkog velesajma.

– Situacija s postojećim NTC-om na Zagrebačkom velesajmu je kritična. Zagrebački velesajam poduzima sve mjere da nas izbaci na cestu. Gubitak postojećeg centra, bez obzira na nedostatke i kvalitetu, bit će veliki korak unatrag za hrvatski tenis – rekao je u srpnju izvršni direktor HTS-a Miroslav Zečić.
NTC, pogotovo dvoranski dio, u vrlo je lošem stanju. Podloga je starija od deset godina, a to je nekoliko godina više od svake garancije koju proizvođači iste ili slične podloge daju za svoj proizvod.
– Uvijek smo se uspjeli dogovoriti, ali morate znati da smo u posljednjih deset godina za ovaj prostor dali 10 milijuna kuna, što je strašno velik novac. Grad nam ne može pomoći jer je ZV pod Holdingom. Mi smo imali najam, istjecao je 2016., a mjesečni troškovi bili su nam 100.000 kuna, u centru radi pet djelatnika čije su plaće niže od hrvatskog prosjeka i trude se ovaj prostor držati ‘živim’. To je cijena komercijalnog najma, a HTS se bavi razvojem, a ne zaradom od sporta. U NTC-u je na rapolaganju 10.000 sati za tenisače, oko 100 koji su u programu HTS-a, a termine koriste besplatno, dobivaju trenere, loptice, što Savez osigurava, a i to iziskuje velik novac – rekao je Zečić o prostoru koji se zimi ne može zagrijati iznad 5 stupnjeva.

Pogrešne upute

– Sustav grijanja već godinama ne radi kako treba, a kako je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, ne možemo tu ništa mijenjati. Napravili smo studiju i idejno rješenje dvorane unutar dvorane kojima bi se poboljšali uvjeti (solarni paneli, grijanje…), a studija isplativosti pokazala je kako bi nam se investicija od milijun eura vratila za 15 godina. Mi ugovor ne možemo dobiti na toliko dugo niti garantirati da će ljudi biti ovdje. Ne znam otkud ideja da možemo pokrivati komercijalni trošak. Ne znam ima li itko od zakupaca prostora na ZV-u ugovor u kojem se smanjuje plaćanje najma za iznos koji ste sami uložili u prostor. Mislim da nema – rekao je Zečić.


Izvršni direktor HTS-a smatra da se sa Zagrebačkim velesajmom sve moglo riješiti bez repova koji se vuku.
– Pokušali smo naći rješenje, ali zbog zakonskih procedura, a i tadašnja direktorica ZV-a (Marina Pavković, op.a.) dala nam je pogrešne upute, izgubili smo poziciju koju smo imali. Nije bilo prepreka, kako je nama rečeno, da se smanji najam kao nacionalnom savezu, samo je trebalo razgovarati s Gradom Zagrebom. ZV to tada nije napravio i ostali smo na brisanom prostoru. Zašto su nas pogrešno savjetovali, ne znam.
IZ HTS-a tvrde da im je Grad već nekoliko puta obećao preseljenje u Teniski centar Maksimir, gdje su mnogi tereni prazni i na vrhuncu sezone, a ima dvoranu s četiri terena koja zadovoljava kriterije za organizaciju turnira.
– Predsjednik ITF-a (Svjetski teniski savez) nedavno je bio s gradonačelnikom u Maksimiru i bili smo uvjereni da smo našli dugoročno rješenje jer ne tražimo da nam se daruje, već samo da upravljamo mjestom adekvatnim za hrvatski tenis. Svjetska federacija će nam pomoći ako se preselimo u Maksimir – dodao je Zečić.

Odgovor Zagrebačkog velesajma

Oko Maksimira ništa se ne događa, a što tražite da ostanete na Velesajmu?
– Tražimo da nam se da povlaštena, bolja cijena, da nakon plaćanja svega ostanemo na nuli, ne da zaradimo. Htjeli bismo da se pomogne u rješavanju problema s grijanjem, da Grad ili ZV urede objekt. Proračun HTS-a godišnje je manji od milijun eura – dodao je Zečić.
Prostor na Velesajmu koriste i članovi gradskog teniskog saveza, a nedavno je NTC pomogao u organizaciji Hrvatskih svjetskih igara. Zapravo, pomogao da se izbjegne skandal. Svi teniski mečevi trebali su biti odigrani na Mladosti, ali tamo je dio terena ostao zaključan i onda je NTC ustupio svojih šest terena da se natjecanje nesmetano održi.
– Spremni smo za razgovor, ali to je već sedamnaesti razgovor. Sada bi razgovor trebalo konkretizirati i doći do rješenja – zaključio je Zečić.
Nakon godišnjih odmora prigoda je da se riješi problem nakon kojeg će NTC na Velesajmu ostati, otići ili nestati.

 

Situacija između HTS-a i ZV-a daleko je od idealne. Trenutačno se vode dva sudska postupka, obavijestila nas je Dragica Grupković, voditeljica poslova medijske propagande Zagrebačkog velesajma:
“Nacionalni teniski centar d.o.o. zakupnik je sportskih prostora na Zagrebačkom velesajmu od veljače 2002. Koristi ukupno 13.435 m2, zakupnina za prostor iznosila je neto 37.759,58 kn mjesečno i svih proteklih godina nije se povećavala. NTC je bio obvezan plaćati i režije, a komunalnu i vodnu naknadu izravno je plaćao Gradu Zagrebu.
Zakupnik je krajem 2014. tražio smanjenje zakupnine, ali Zagrebački velesajam nije mogao udovoljiti tom traženju jer prema zakonskim odredbama ne postoji mogućnost smanjenja zakupnine ponuđene od strane zakupnika na javnom natječaju.
NTC je 2. 1. 2015. otkazao Ugovor o zakupu, iako je ugovorni odnos istjecao tek 23. 8. 2016. NTC je nakon otkaza ugovora o zakupu trebao osloboditi prostor, a to nije učinio pa su počeli pregovori o načinima rješavanja nastale situacije koji su rezultirali sklapanjem Ugovora o privremenom korištenju prostora.
Nakon svega Zagrebački velesajam pokreće dva sudska postupka zbog zaštite svojih interesa…”