PODIJELI

Utakmicom Gorice i druge momčadi Dinama na stadionu Radnika od 17 sati i službeno počinje Druga hrvatska nogometna liga. A u ovoj sezoni drugog nogometnog razreda u Hrvata čeka nas mnogo uzbuđenja.

Ono što bode u oči već samim pogledom na ljestvicu i prije početka prvenstvene utrke jest ‘mali vječni derbi’. Hajdukova druga momčad od ove je sezone dio drugog nogometnog ranga, u kojem Dinamova druga momčad već duže vrijeme boravi. ‘Derbi dokazivanja’, ‘derbi odbačenih’, ‘derbi klupa’.

Kako god ga nazvali, činjenica je da ćemo ove sezone uživati u Dinamu i Hajduku u dva nogometna ranga. A druga Hajdukova momčadi u narednoj će sezoni imati i male lokalne derbije. Solin i Dugopolje sigurno će s guštom dočekati drugu momčad ‘majstora s mora’ i u tim utakmicama probati dokazati da se nogomet igra i u okolici Splita, a ne samo na Poljudu.

Varaždinci žele u 1. HNL

Kad smo već kod Solina, dodajmo da u ovu sezonu ‘plavi pokraj Jadra’ ulaze znatno oslabljeni. Iako je u Solinu ostao Mirko Labrović, koji će sigurno i ove sezone ‘plave’ uigrati u dobru i neugodnu momčad, odlasci Batarela, Gruice, Šarlije i najbitnije Jelavića moraju ostaviti traga na ambicijama kluba u ovoj sezoni.
U šarenilu ovosezonskog 2. HNL-a iznimno je teško bilo pronaći klub koji je javno iznio svoje ambicije glede napredovanja u viši rang, osim Varaždina. Varaždinci imaju jasan cilj ulaska u 1. HNL i nadaju se da bi se mogli u najviši rang nogometnog natjecanja vratiti već iduće godine. Dolasci Sačera, Glavice, Petrovića, Golubara i Nevistića dovoljno govore o ozbiljnosti te ideje. Samo je pitanje uigranosti momčadi i ambicija drugih klubova. Jer, kao što je već spomenuto, čini se da te ambicije kod drugih izostaju.

U Gorici su jako oprezni s izjavama i trener Klafurić već je više puta jasno dao do znanja da mu je u ovoj sezoni jedini cilj uigrati momčad i biti u vrhu tablice. Govora o 1. HNL tu, dakle, nema. Sesvete su uvijek neugodne i uvijek u gornjem domu, ali i s istoka Zagreba iste su se poruke mogle čuti iz usta novog trenera Sergeja Jakirovića. Naglasak se u Sesvetama, čak i više nego u Gorici, stavio na mlade i davanje prilike provjerenima. Budući da druge momčadi Hajduka i Dinama u 1. HNL ne mogu, postavlja se pitanje tko je favorit ili konkurencija Varaždinu za odlazak u viši rang? Jer teoretski i četvrtoplasirani klub 2. HNL-a može postati prvoligaš.

Jurčec smijenjen tri dana prije prvenstva

Šibenik je u ovoj sezoni odlučio ojačati momčad i teško da će klub sa Šubićevca dopustiti sezonu kao što je bila prošla. ‘Vađenje’ u posljednjim kolima nije šibenski ‘forte’, iako su u tome uspjeli prošle sezone. Ako se momčad dobro posloži, i ako im krene u prvom djelu sezone, Šibenčani bi mogli pokucati na vrata prvog HNL-a. No previše je tu faktora da bi se o Šibeniku već sada moglo razmišljati kao o ozbiljnom takmacu za viši rang.

Gotovo se identična priča očekuje i u Sigetu. Dragovoljac nema lošu momčad, dapače, dolascima Jajčinovića, Puljića i Gudelja momčad je i dodatno osnažena. Ali otišli su Kendeš, Čagalj i Zlatar koji su bili bitni kotačići u ostanku Dragovoljca u drugoligaškom društvu prošle sezone. Ostanku koji je, dodajmo, izboren na ‘jedvite jade’. Dragovoljcima zasigurno neće pomoći ni činjenica da se prije početka sezone još uvijek nije znalo tko sjedi na klupi, ali sada kada je došao Pamić, ništa nije nemoguće.


No klubovima treba stabilnost, a malo koji klub pokazuje dokaz stabilnosti i konzistentnosti u drugom HNL-u kao Novigrad. Istrijanima je u prošlim sezonama nedostajalo ambicije, ali osjećamo da bi Novigrad ove sezone mogao biti ‘dark horse’ prvenstvenog natjecanja. Novigrad je napustilo sedam igrača, a ime Marka Bjelanovića, koji se pridružio Vinogradaru, tu najviše iskače.

No lista dolazaka zato je uistinu impresivna. Grgo Živković, koji je držao igru Šibenika, zatim Vrhovac, Smirnov, Pralas, Samac i Zirdum govore o tome da se iza Učke nešto kuha. Ostaje vidjeti što i koliko je ambiciozan istarski klub. A talent je najmanji problem zagrebačkim ‘kvartašima’. Lučko i Kustošija imaju mlade i potentne momčadi. Dok je u Lučkom mirno i trener Besnik Prenga slaže momčad koja prvenstveno treba zadržati status drugoligaša, u Kustošiji je bilo nemirno na pripremama. Nakon serije loših rezultata smijenjen je Renato Jurčec, koji je najzaslužniji za prolazak iz četvrte u drugu ligu u dvije sezone i umjesto njega je, tri dana prije početka doveden Denis Bezer, prošle sezone trener Sesveta.

Od 2018. 16 klubova

Bezer će imati malo vremena na privikavanje, kao i igrači, a mnogo je novih u klubu, na njega.

Još dalje jugozapadno od centra, u Lučkom se transfer-lista čita kao kraća priča Dostojevskog. Pozamašan broj dolazaka i odlazaka nad glavom postavlja mnoge upitnike. Rekonstrukcija momčadi je očit odgovor, a u brojkama za sada izgleda ovako: 17 došlo, a 11 otišlo, suradnja s Lokomotivom podignuta je na višu razinu. Dodajmo da je Prenga dodao i dva obećavajuća juniora Lokomotive svom rosteru, a sigurni smo da će još koji preseliti iz Novog Zagreba do naplatnih kućica ako zatreba. Ovakav razvoj događaja i nije iznenađenje budući da je upravo Prenga prošle sezone vodio spomenute juniore do titule prvaka.

Prema prikazanom i izgovorenom u pripremnom razdoblju dobivamo sljedeće: Lučko i Kustošija bili bi sretni ako ostanu, a više od toga bilo bi odlično. Dragovoljac, Novigrad, Šibenik, Dugopolje, Solin, Gorica i Sesvete imaju imperativ ostanka, a više od toga, ‘ako Bog da’. Varaždin jasno želi dalje, a Dinamo II. i Hajduk II., nemaju nikakve imperative.

U čemu je ‘kvaka’? Kako to da je većina klubova baš ove godine odlučila konsolidirati redove i dati veću priliku mladima? Odgovor leži u HNS-u. Točnije u odluci HNS-a da će se od iduće sezone broj klubova 2. HNL-a povećati s 12 na 16. Točnije samo zadnji klub ispada, a 11. momčad igra kvalifikacije s drugom momčadi 3. HNL-a jug.

Teoretski, ako Dinamo II. i Hajduk II. budu prvi i drugi, u Prvi HNL izravno ide trećeplasirana momčad, a logika ostanka u ligi naših drugoligaša je jednostavna. Svi se nadaju da ove sezone neće biti zadnji. Koliko je to razmišljanje pametno i koliko će se isplatiti ‘krstarenje’ ligom u ovoj sezoni, ostaje vidjeti.

PODIJELI