PODIJELI

Strašna tragedija zavila je Ivanić-Grad u crno. U požaru koji je buknuo u noći s utorka na srijedu živote su izgubili majka i sin, 69-godišnja Katica Bukovski i 47-godišnji Josip Bukovski.

Iz plamteće buktinje uspio se spasiti jedino otac i suprug Ivica Bukovski (69). Njemu je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju u Zagrebu, a liječnici su nam rekli da je izvan životne opasnosti te da nije vitalno ugrožen.

– Ne želi razgovarati s novinarima niti davati ikakve informacije, poštivajući njegovo pravo, ne možemo vam ništa više reći. No, svakako je čudo da je iz takve situacije uspio izaći samo s lakšim ozljedama i nekoliko opeklina – kažu u Traumi.

Drvena kuća u Majdekovoj ulici koja je podosta udaljena od ostalih kuća u mjestu, a u kojoj je obitelj živjela, u potpunosti je izgorjela. Ostalo je samo zgarište.

Stjepan Bukovski, sin i brat stradalih Katice i Josipa

Znal si je popit

– Kaj da vam velim? Ostal sam bez majke i brata. U bolnici su mi rekli da je tata dobro i da bi uskoro mogao doma. Sad bum se za njega brinul. Ja sam za nesreću doznal tek oko pol pet ujutro kada me je šogor obavijestil. Rekel mi je da su mi zgorili majka i brat, a da je tata u bolnici – ispričao je kroz suze Stjepan Bukovski, drugi sin Katice i Ivice koji nije živio s bratom i roditeljima.

– Odmah pored naše kuće živi i tatin rođak Franjo. On je star čovjek i teško pokretan. Koliko sam uspel doznat, njemu je tata na prozor lupal i onda je on pozval vatrogasce – rekao je Stjepan (59) inače šumarski radnik.

Upitali smo ga je li u obitelji bilo kakvih problema, kako su živjeli i je li itko od njih imao problema s alkoholom.

– Teško su živjeli jer je samo tata primao mirovinu, ali je bio jako vrijedan i pomagal susjedima kaj god je trebalo kao nadničar. To je čovjek koji nije imal mira. Brat je isto znao radit kao nadničar. On si je znal popit, al’ nije bil alkoholičar. Znate, on se nikad nije lečil od alkoholizma tak da nije bil alkoholičar. Mama i tata su se jako dobro slagali, ali je mama obolila. Bolovala je od živaca i pila je tablete za spavanje – rekao nam je nesretni Stjepan i dodao kako ima još i sestru, ali da je i ona bolesna.

– Ja sam ih skoro svaki dan posjećival. I za Veliku Gospu sam bil tam od jutra do navečer u 19 sati. Pekli smo janjetinu u rolu. Brat i ja smo popili dve ‘bombe’ pive. Svaki po dve litre. Ja sam prešel doma, a on je otišel u gostionu naći se sa svojim kumom. Sigurno je i tam nekaj popil. Možda i je ostavil opušak jer peć ne palimo po ovoj vrućini, a osim toga, peć je izvan kuće. Mislim da je sve planulo kad je tata otvoril vrata da ode do rođaka po pomoć – prisjeća se Stjepan posljednjih trenutaka provedenih s majkom i bratom.

Pokojni brat je, kaže, bio razveden jer se nije slagao sa ženom. Ne zna točne razloge raspade braka, ali sumnja “da se nisu slagali jer je šogorica bila zahtjevna baš kao i njegova bivša supruga”. Bio je i branitelj pa je Stjepanu rečeno da će se oni pobrinuti za njegov pogreb.

Prizor sa zgarišta u Ivanić-Gradu

Bili dosta izolirani

No, to, nažalost, nije bila jedina takva paljevina u njihovoj kući. Stjepan nam je otkrio kako je i on sam u toj kući stradao od požara kada mu je bilo samo pet godina.

– Tata i mama su nekam prešli, a mi djeca smo bili sami doma. Htio sam potpaliti vatru u peći pa sam sipal petrolej. Zamalo sam se ugušil. Spasili su me u zadnji čas, ali sam još četiri godine hodal po bolnicama. Od šoka sam i epilepsiju dobil. Zanimljivo je da sada jedino ta soba nije odmah zgorila. Oštećena je tek kada se požar na krov proširil – otkrio je Stjepan.

No, unatoč lošim uspomenama, kaže kako namjerava obnoviti kuću koja je izgorjela jer je to njegova djedovina, a pomoć mu nude, kako kaže, i susjedi i institucije.

O ocu, koji je preživio, i susjedi imaju samo riječi hvale kao o radišnom čovjeku. No, ističu kako se nikada ni s kim nisu previše družili s obzirom na to da su “bili dosta izolirani”.

– Susjeda znam više iz viđenja jer se svaki dan ovuda vozil z biciklom. On je bil vredan čovjek. Mislim da si je ne’ko od njih volil popit jer sam vidjela da voze pive na biciklu, ali ne znam da bi imali nekakvih problema – rekla nam je Marica Pendelić, susjeda stradalih.

Marica Pendelić, susjeda stradalih

Sve planulo u trenu

Policija je gotovo cijeli idući dan obavljala očevid ne bi li utvrdili uzrok nesreće. Iako je vatrogascima trebalo samo oko sedam minuta da stignu na požarište, nažalost, ipak je bilo prekasno.

Mjesto nesreće nekoliko je puta obišao i Dario Kezerić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grada, koji je izjavio: – Dojava je došla u Centar u 1.46. U 1.47 vatrogasna je postrojba izašla s raspoloživim snagama na mjesto intervencije. Došli smo u 1.52. Požar je bio već u razbuktaloj fazi. Cijeli objekt bio je obuhvaćen požarom, odnosno plamenom. Već su se gore grede počele urušavati. Odmah smo dobili informaciju da su dvije osobe unutra. Jedna se uspjela do našeg dolaska spasiti i izvući van.
Istaknuo je da su požar uspjeli staviti pod kontrolu već za nekih 20-ak minuta, što je dosta brzo s obzirom na situaciju koju su zatekli kada su stigli.

– O uzrocima požara možemo nagađati. Mogu biti električne instalacije, nešto iz peći na kruta goriva ili opušak cigarete osobe koja je unesrećena. Teško mi je u ovom trenutku točno reći jer očevid je još u tijeku – rekao je Kezerić.

No, po dovršetku očevida su se ostvarile sumnje Stjepana Bukovskog. Utvrđeno je, naime, kako je požar izazvao otvoreni plamen odnosno neugašena cigareta.

Na mjesto događaja došao je i zamjenik župana Zagrebačke Županije, Hrvoje Frankić, kao i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada, Tomislav Cuvaj. Obojica su izjavila da će institucije novčano pomoći stradaloj obitelji.

PODIJELI