PODIJELI

Već 15 godina jedan od najistaknutijih hrvatskih izdavača, Fraktura iz Zaprešića, i ovog je ljeta svojim čitateljima pripremio pregršt dobrih knjiga, a s već pripremljenim intrigantnim naslovima ući će i u jesen.

Od 3. do 9. rujna, Fraktura organizira već peti u nizu Festival svjetske književnosti. „Od prve godine, 2013., Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike, te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene“, stoji u najavi Festivala.

Brojni noviteti

Zamolili smo glavnog urednika Frakture Seida Serdarevića da za naše čitatelje izdvoji nekoliko naslova koje je Fraktura izdala ovog ljeta te nekoliko knjiga kojima će se knjigoljupci zasladiti u prvim danima jeseni.

– Od knjiga koje su izašle prije ljeta ili izlaze ovih dana izdvojio bih 15-ak novih knjiga kako domaćih tako i inozemnih autora. Prije svega to je novi roman Dubravke Ugrešić „Lisica“, jedne od naših najboljih autorica svjetskog glasa. Zatim je tu roman dobitnika nagrade Man Booker, Richarda Flanagana „Uskim putom duboko na sjever“, ratni povijesni roman o Drugom svjetskom ratu i o izgradnji pruge koju su radili zatočenici japanskih logora od juga prema sjeveru Kine. Tu je i roman omiljenog autorskog dvojca Rite Monaldi i Francesca Sortija „Malaparte, smrt kao ja“, izvrstan kriminalistički roman koji govori o talijanskom književniku i publicistu Curziu Malaparteu, njegovu životu pod Mussolinijem i nakon Drugog svjetskog rata sve do njegove smrti. Izdvojio bih i kratku novelu Daniela Kehlmanna „Trebao si otići“, koji kao gost Festivala svjetske književnosti otvara ovogodišnje izdanje festivala. Riječ je o horor noveli koja ide tragom Stephena Kinga, a produbljuje one najskrivenije strahove koje svatko od nas ima u sebi. Svakako treba izdvojiti i hit-knjigu Carlosa Ruiza Zafóna „Labirint duhova“, roman na čijim će se stranicama razriješiti sudbine likova koje smo zavoljeli u „Sjeni vjetra“, ali i iznimna posveta svijetu knjiga i svima koji bez njih ne bi mogli živjeti – kaže Seid Serdarević.

‘Rezalište’, roman Igora Štiksa

‘Rezalište’ Igora Štiksa

Najavljujući nova Frakturina izdanja, koja ovih dana trebaju osvanuti na policama knjižara, Serdarević najavljuje književnu poslasticu iz pera domaćeg autora.

– Ovih dana, nakon 11 godina tišine, izlazi novi roman Igora Štiksa „Rezalište“, roman u kojem se Štiks ponovno pokazuje kao jedan od naših najzanimljivijih i najprevođenijih književnih glasova – kaže Serdarević.

Tijekom samo jedne noći Štiks nas vodi kroz napetu i zanimljivu obiteljsku povijest koja je nužno opterećena politikom 20. i 21. stoljeća, a u kojoj važnu ulogu igra pradjed Oskar, mladi austrougarski vojnik koji je iskusio Oktobarsku revoluciju da bi, na koncu, skončao u logoru, zbog nečiste krvi, za Drugog svjetskog rata. Roman prati obiteljsku večeru na kojoj se rasplamsavaju davne strasti, gdje se spajaju tragedija i humor, a smisao svemu daje onaj najmlađi, neprilagođeni tinejdžer David. „Rezalište“ Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.

‘Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu’, roman Davida Lagercrantza

Novi nastavak Millenniuma

Frakturin glavni urednik najavljuje još jednu ekskluzivu: 7. rujna u Hrvatskoj te paralelno u još 15 zemalja izlazi svjetski hit broj jedan ove godine – peti dio serijala „Millennium“ Davida Lagercrantza, roman pod nazivom „Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu“. I ovoga puta susrest ćemo se s omiljenim kriminalističkim junacima Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom i pratiti uzbudljivu krimi-priču.

– Do Nove godine Fraktura će izdati više od 30 knjiga, kako romana domaćih autora, publicističkih knjiga te knjiga drugih žanrova. Izdvojio bih „Dnevnik“ Zdravka Zime, zatim novi roman zanimljivog španjolskog autora Javiera Cercasa, knjigu priča Pere Kvesića te knjige nekolicine mladih hrvatskih autora: Korane Serdarević, Svena Popovića, Dine Pešuta i Nevena Bulića. Svakako valja izdvojiti i knjigu „Povijest Oktobarske revolucije“ Neila Faulknera, koju objavljujemo u povodu 100. obljetnice toga prevratničkog povijesnog događaja – kaže Seid Serdarević.

(Autor: Tereza Makar)

PODIJELI