PODIJELI

Građevinski poduzetnik, vlasnik VMD grupe i strastveni ljubitelj golfa Antun Mikec završava proces preuzimanja vlasništva nad golf-terenom i nekretninama Golf&Country Cluba Zagreb u stečaju.

U obnovu postojećeg igrališta u zagrebačkom Blatu namjerava uložiti i dodatnih 15 do 20 milijuna kuna i pretvoriti ga u, kako ističe, igrački i estetski vrhunski teren za golf. U sklopu njegovih planova i investicije, procjenjene na više desetaka milijuna kuna – što je dosad najveće privatno ulaganje u neki zagrebački sportski objekt, namjerava otvoriti igralište i organizirati potpuno besplatnu školu golfa za zagrebačku djecu.

Tu je ideju, ističe Mikec, nedavno predstavio i gradskim čelnicima koji su je oduševljeno prihvatili te će se, prema najavama, već u rujnu ići u daljnju razradu njegova projekta popularizacije tog sporta.

Čist posao

Eksluzivno za Zagrebački list Mikec je potvrdio svoje planove vezane uz preuzimanje jedinog golf-terena u Zagrebu od dosadašnjih vlasnika čija je tvrtka završila u stečaju, imovina na dražbi, a budućnost ovisila o odlukama Trgovačkog suda.

– Apsolutno sam zainteresiran za kompletno preuzimanje Golf&Country Cluba Zagreb. Moj motiv je da do kraja sagradim suvremeno vrhunsko igralište za golf u Zagrebu. Počeo sam prije deset godina s projektom golf-centra u Biogradu, no tamo stalno zapinju stvari. Uložio sam mnogo novca, a nisam uspio privesti stvar kraju. U međuvremenu je tvrtka koja je vlasnik Golf&Country Cluba Zagreb došla u stečaj. Prije malo više od godinu dana bio je otvoren stečajni postupak. U tom stečajnom postupku stvari su čiste, Trgovački sud donio je odluku da se na dražbi odlučuje o imovini Golf&Country Cluba Zagreb i to je tada postao čist posao za mene. Tada sam se odlučio da bih to išao kupiti, sve kompletno. U prvoj fazi postao sam vlasnik oko 80 posto zemljišta i nekretnina tvrtke koja je bila vlasnik Golf&Country Cluba Zagreb otkupivši od banaka potraživanja vjerovnika. Platio sam, ali još nisam postao vlasnik, nisam ušao u posjed. Vlasnici ostalih 20 posto tvrtke bivši su vlasnici, odnosno njihove tvrtke, ali zabilježbe, odnosno hipoteke su iste i u drugoj fazi preuzet ću i taj dio – ističe Mikec, naglašavajući da je vrijednost njegove ukupne dosadašnje investicije poslovna tajna, ali ne i njegovi planovi obnove posljednjih godina zanemarenog igrališta i pripadajućih objekata.

– Nakon preuzimanja terena i nekretnina Golf, namjeravam u obnovu terena i zgrada uložiti, prema mojoj procjeni, 15 do 20 milijuna kuna.U planu obnove imam predviđenih deset tematskih cjelina. Najprije bih napravio nove ograde, onda bih u dve faze radio staze, negdje oko pet kilometara golf staze. Onda bih drenirao desetak polja terena za golf gdje se sada zadržava voda. Naime, u prosjeku jednom godišnje u ovih posljednjih desetak godina cijeli je golf-teren bio poplavljen, a jednim građevinskim zahvatom to se ipak može ublažiti. U planu je i uređenje jezera, sadnja novih stabala, dvostruko više nego što ih sada ima, u planu je sadnja oko 5000 sadnica stabala, voćaka i grmova, ali i gradnja oko stotinu novih parkirališnih mjesta uz klupsku kuću. Planiram i obnovu gospodarske zgrade, klupskih kuća i novo dječje igralište – ističe Mikec, dodajući, kako naglašava, i društvenu komponentu njegova ulaganja koje bi moglo uslijediti nakon ulaska u posjed i najkasnije, kako ističe, do otvaranja novog igrališta iduće sezone.

Zdrav, a ne elitni sport

– Odlučio sam se dati besplatno malo igralište na kojem bi sva zagrebačka djeca mogla besplatno igrati golf. Kupio bih i palice, ali bih i zaposlio učitelje golfa. Roditelji ne bi trebali ništa investirati. Želim animirati zagrebačku mladost i pomoći jer mislim da je golf dobar i koristan sport, a da financije ne budu prepreka – dajem im sve besplatno. Svoju ideju predstavio sam čelnicima Grada koji su je oduševljeno prihvatili. Dopis je upućen i u rujnu ćemo ići u daljnju razradu tog plana.

Smatram da je to dugoročna investicija u koju ne idem zbog zarade. No, golf ima dobru društvenu komponentu, to je zdrav sport i pogrešno je mišljenje da je elitni. To je apsolutno pogrešno i to je zabluda – ističe Mikec, naglašavajući da je golf u svijetu jedan od najmasovnijih sportova navodeći primjer Švedske u kojoj, prema njegovim riječima, na malo više od devet milijuna stanovnika ima čak 800.000 igrača, dok ih je u Hrvatskoj, kaže, samo 800 ili tisuću puta manje. S druge strane, Mikec ističe i da je u Švedskoj 600 igrališta, a u Hrvatskoj samo ona u Umagu i Zagrebu, izostavi li se ono na Brijunima. I u nama susjednim zemljama, ističe, golf je već davno uhvatio duboke korijene.

– Dosta sam upoznat s golfom u susjednim državama i Europi. Htio bih u Blatu napraviti vrhunsko igralište, igrački i estetski vrhunsko. Potencijala ima. Cijela Hrvatska ima oko 800 golfera, to je premala baza. Imamo samo dva prava igrališta – u Umagu i ovo u Zagrebu. Ne bih htio dati velika obećanja, ali moja je želja Zagrebu dati jedno lijepo igralište za golf. Prednost igrališta za golf u Blatu prije svega je blizina grada. S druge strane, u susjednim nam državama golf je veoma razvijen. Primjerice, samo austrijski Graz i Leibnitz imaju osam ili devet igrališta. Zagreb je spreman, kada se golferska baza razvije, imati tri do četiri igrališta za golf. Tko zna, možda će se u Zagrebu i okolici otvarati i nova igrališta – zaključuje Mikec.

Projekt golf u Biogradu napokon s mrtve točke

Projekt terena za golf u Biogradu sada se nešto pomiče. Trebamo dobiti koncesiju, nadam se da će se ta posljednja niša do kraj ove godine otvoriti. Cijeli taj projekt dugo traje, tamo sam pomalo izgubio i nadu. Prekinuo bih taj projekt da nisam toliko novca već uložio, ističe Mikec.

Golf centar Biograd bio je projekt koji je Antun Mikec pokrenuo prije nekoliko godina i dosad uložio, kako se navodilo u medijima, najmanje 12 milijuna kuna. Kako se navodilo, za projekt terena za golf na lokaciji Baštijuski brig dva puta je istekla lokacijska dozvola, a spor je nastao zbog izdavanja koncesije.

 

PODIJELI