PODIJELI

Jedna od naših najpoznatijih kolumnistica jednom je riječju veliki hedonist. Uživa u hrani, u životu, voli putovati, a mnogi od nas svaki utorak iščekuju što će novo reći u ”Dnevniku gradske cure”.

Andrea Andrassy zaljubljena je u život koji vodi, obožava čitati knjige, a u humoru pronalazi smisao života.

S obzirom na to da ste završili Ekonomski fakultet, je li vas ikad zanimao rad u struci ili ste imali neke druge ambicije? Što ste željeli biti kad odrastete?

Kad sam bila mala, najprije sam htjela biti policajka, nakon toga glumica, pa kirurg, pa pravnica, pa opet glumica… a kad je došao red na odabir fakulteta, otišla sam na Ekonomiju. Iako sam se opredijelila za smjer Financije, uvijek sam govorila da nema šanse da ću raditi nešto tog tipa – nisam točno imala plan kako to izbjeći, samo sam znala da želim izbjeći.

Napisali ste knjigu ”Dnevnik gradske cure” koja je ujedno i vaša tjedna kolumna, a prije nekoliko godina otvorili ste stranicu na Facebooku Foodopis (gdje uživamo u vašim unikatnim opisima jela). Planirate li izdati još koju knjigu? Koliko je teško predočiti dosjetku koju imate u glavi na papir da zvuči jednako smiješno?

Planiram novu knjigu koja će biti poprilično drukčija od prve koju sam izdala. U njoj su kolumne povezane u neku cjelinu, a sad bih pisala nešto “od nule.” Imam već sve spremno, čak je i popis poglavlja gotov, samo trebam sjesti i natipkati 200-tinjak stranica teksta i tu smo. Pisanje je vrlo slično sportu – što više treniraš, to ti je lakše raditi neke stvari. Tako je i kad pokušavaš nešto iz glave prebaciti na papir – kad počinješ, zna biti teško, ali jednom kad postaneš utreniran, ide dosta lako.

Kad smo već kod hrane, sudjelovali ste u ”Celebrity MasterChefu”. Biste li opet sudjelovali u nekom kulinarskom natjecanju? Koliko često kuhate i isprobavate nove recepte?

Celebrity Masterchef bilo mi je super iskustvo jer sam se tamo baš odlučila dobro zabaviti – u show TLZP sam, primjerice, više imala štreberski pristup. Definitivno bih sudjelovala u nekom kulinarskom natjecanju ako se za to pruži prilika jer se na njima dobro zabaviš i mnogo naučiš. Kuham kad stignem, ali u posljednje vrijeme uzela sam si u zadatak svaki dan kuhati i jesti hranu koja nije junk. I dalje volim junk, ali pokušavam biti odgovornija u smislu prehrane.

Tko god vas prati na društvenim mrežama, može vidjeti da obožavate putovati i stalno negdje putujete. Gdje je raj na zemlji za vas? Postoji li neko mjesto koje još od malih nogu želite posjetiti?

Mislim da raj na zemlji nije mjesto, nego osoba. Znam da zvuči kao kliše, ali uvjerila sam se da najobičnije dvorište može biti ljepše od Havaja ako si s pravom osobom. Nemam neko mjesto koje želim posjetiti od malih nogu, ali trenutačno me privlače Švedska i Japan, u kojem sam već bila, ali “samo” u Tokyju pa bih voljela malo bolje upoznati tu zemlju.

Vidjeli smo vas i u ulozi radijske voditeljice na Prvom radiju. Što biste rekli da vam netko ponudi vlastitu radijsku emisiju? Ili možda televizijsku?

Rekla bih “može.” Televizija mi je uvijek bila vrlo privlačna, imala sam i nekoliko ponuda za angažmane, ali nisu bili nešto u čemu se vidim pa sam odlučila pričekati neku drugu priliku. Radio volim i dalje, radila sam na Anteni Zagreb i na Prvom radiju, ali sam malo zaplivala u nekim drugim vodama pa nemam vremena za to. No, definitivno bih se jednog dana voljela vratiti i u to okruženje.

Od svih tema o kojima pišete, koja je premalo zastupljena u medijima? Što mislite o današnjim medijima?

Mediji pišu za čitatelje, čitatelji diktiraju ono o čemu će se pisati – najčešće klikom. Bilo bi lijepo da ima manje sisa i guzica i više kvalitetnih stvari, ali čitatelj klikom pokazuje da ga zanima to prvo. Bilo bi lijepo da mediji preuzmu ulogu preodgajanja čitatelja i izbiju im iz glave sve nekvalitetne stvari koje vole konzumirati, ali onda nitko tko radi u medijima neko vrijeme ne bi primao plaću.

Što vas najviše živcira kod drugih, a što kod vas?

Nažalost, mnogo toga me živcira jer sam to naslijedila od tate, ali ako moram izdvojiti nešto, odabrala bih promet kao cjelinu. Ili možda nekulturne susjede. Ili ljude koji se guraju preko reda jer moraju “samo nešto pitati.” Ne znam, odaberite jednu stvar. Kod mene me najviše živcira što sam nestrpljiva i brzopleta. Pokušavam uvježbati strpljenje, ali nemam strpljenja ni za to. Ali trudim se.

Kakva je Andrea kad je riječ o ljubavi?

Kad se zaljubim, sve što radim, radim bolje. I nema stvari koju ne bih napravila za osobu koju volim.

Koje su prve tri stvari koje biste napravili da imate više slobodnog vremena?

Više bih čitala – čitam mnogo i sad, ali uvijek s nekim osjećajem krivnje jer znam da ima sto drugih stvari koje bi bilo pametno obaviti. Ne znam koje su druge dvije, manje-više sve stignem jer planiram unaprijed.

Napiši šalu za kraj!

Razmišljam o odgodi poreza na nekretnine.

PODIJELI