PODIJELI

Više od 250 nogometaša u mlađim i seniorskoj kategoriji natječe se za Mladost Buzin, zagrebačkog prvoligaša, a nedavni početak radova na pomoćnom igralištu, gdje bi do listopada trebala biti postavljena umjetna trava, poticaj je za sve članove tog kluba iz Novog Zagreba.

U mjesto s oko 1000 stanovnika, koje pripada Gradskoj četvrti Novi Zagreb istok, desno od prometnice koja vodi prema Velikoj Gorici nalazi se igralište na kojem ne treniraju samo nogometaši iz tog naselja, nego dobar dio članstva čine i oni koji se nalaze i sjeverno od zagrebačke obilaznice.

– Klub nije lokalno orijentiran jer nam dolaze djeca iz cijelog Novog Zagreba, jači od nas jedino su Lokomotiva i Hrvatski dragovoljac – ističe Mario Ban, predsjednik kluba. Svlačionice za domaće igrače, koje se nalaze ispod razine zemlje, klub je nedavno preuredio, a umjetna trava dimenzija 60×31 metar, kavez 13×16 metar, prilazni put i uređenje svlačionica za gostujuće ekipe dio je u čijoj gradnji pomaže Grad Zagreb.

Novi pomoćni teren

– Ideja za umjetnu travu postoji nekoliko godina, a ove se to pokrenulo na našu radost – rekao nam je M. Ban, kojemu uskoro istječe četverogodišnji mandat.

Iako petoligaši, u Buzinu su ponosni na uvjete koje imaju, umjetna trava je ono što im je nedostajalo, kako ne bi gubili djecu iz škole nogometa: – Imamo bolje uvjete od većine trećeligaša, imamo dovoljan broj prostorija koje se traže za tu razinu natjecanja, imamo tribinu, teren nam je većim dijelom sezone dobre kvalitete, a umjetna trava donijet će njegovo očuvanje kada bude loše vrijeme – dodao je Mario Ban.

– Dok su boravili u obližnjem hotelu, naš teren za treninge su koristili i hrvatski nogometni reprezentativci, a trenirala je tu i talijanska reprezentacija dok je za nju igrao Mario Balotelli – naglasio je tajnik kluba Juraj Ban.

Po istom travnjaku u dresu Mladosti trčali su i neki poznati hrvatski nogometaši. Svoje prve nogometne korake u Buzinu su napravili Božo Bakota, legenda NK Zagreba i austrijskog Sturma (1982. najbolji strijelac Austrije), vratar Dario Krešić te sadašnji igrač Hajduka Fran Tudor.

Razvoj mladih igrača

– Rad s mladima visoke je kvalitete, ukupno je u klubu osam trenera koji su adekvatno plaćeni, svi imaju potrebne licence i roditelji su to prepoznali. Posljednjih je godina naša škola nogometa mnogo povezanija sa seniorskom momčadi i sada sve to ima više smisla. Naravno, ima djece koja su izvanserijska i nakon nekog vremena odlaze u veće klubove – dodaje M. Ban.
– Organizacijski smo spremni za viši rang natjecanja. Troškovi natjecanja bili bi malo veći, ali financijski to bismo mogli podnijeti – tvrde Mario i Juraj Ban.

Može li to momčad ostvariti već ove sezone, upitali smo trenera Marija Kožula, mladog stručnjaka koji je momčad prošle sezone preuzeo drugi put, nakon što je neko vrijeme radio u Kataru.
– Došlo je nekoliko igrača koji su ponikli u našoj školi nogometa, iz juniorske momčadi gdje ih izvrsno vodi kolega Emir Kršlak. Imamo mladu i perspektivnu (prosjek 21-22 godine) momčad kojoj treba dobar i kvalitetan rad. Idemo prema vrhu kako bismo osigurali mirnu zimsku stanku. Jasniju sliku o cijeloj ligi imat ćemo nakon nekoliko početnih kola. Želim da igrači povećaju fond treninga, kako bi taktički i tjelesno bili pripremljeniji. Igrači su amateri, ali volio bih da budu što više na treninzima. S kojim brojem igrača ulazimo u prvenstvo početkom rujna, znat ćemo nakon odrađenih priprema – rekao je trener Kožul.

Uprava je dala maksimum kako bi seniorima omogućila što više, navijači žele vidjeti dobru igru, a ako bude i dobrih rezultata, i nedjelje ujutro u Buzinu bit će veselije, a to je nešto na što su u Mladosti ponosni.

– Domaće utakmice seniora više od pedeset godina igraju se nedjeljom prijepodne. To je termin koji mnogi vole. Nogomet i jutarnja kava, što više treba – zaključio je Juraj Ban.