PODIJELI

Gradonačelnik Milan Bandić, u sjeni formiranja gradske vlasti i očekivanog ideološkog stranačkog razračunavanja o preimenovanju ulica na predstojećoj sjednici Gradske skupštine, namjerava nastaviti proces prodaje gradskog udjela u tvrtkama, upozorava visokopozicionirani izvor iz gradskog SDP-a.

Prvo gradsko poduzeće na udaru, kako se saznaje, opet bi moglo biti Vodoprivreda Zagreb, većini Zagrepčana manje poznata tvrtka koje se u prvom redu bavi gradnjom i održavanjem vodnih građevina, ali koja je dosad bila i trebala bi biti nositelj nekih od gradskih kapitalnih projekata – uključivši i upravljanje pročišćivačem otpadnih voda.

Upravo je ta tvrtka sa 252 zaposlenih, koja je prošle godine imala više od 10,6 milijuna kuna dobiti, bila je na ‘bubnju’ još u svibnju prošle godine kada se raspravljalo o prijedlogu gradonačelnika Bandića o prodaji 37 posto udjela te tvrtke u vlasništvu Grada.

Dubiozni prijedlog

Kako se u medijima tada navodilo, kao razlog za prodaju tog iznimno značajnog udjela u tvrtki koja ostvaruje dobit bila je isticana činjenica da Grad od tih dionica ne ubire dividendu, te “da bi se tako dobiven novac mogao staviti u funkciju izvršavanja novih financijskih obveza Grada.”

No, kako se tada isticalo, bilo je nepoznato za koju bi ukupnu vrijednost Grad prodao svoj udjel jer u obrazloženju tog prijedloga navodilo kako će se “prije prodaje izvršiti procjena vrijednosti za utvrđivanje početne cijene dionica”. Bilo je tada naglašeno i da će se, ako procijenjena vrijednost bude manja od nominalne, početna cijena utvrditi u ukupnom iznosu nominalne vrijednosti. Tada je nominalna vrijednost dionice iznosila 100 kuna, a ukupna vrijednost gradskog udjela iznosila je 14,8 milijuna kuna.

No, tada je gradonačelnik Bandić naišao na žestoki otpor – tadašnji Odbor za kontrolu Gradske skupštine nije podržao njegov prijedlog, zastupnici su to odbili, pritom i otkrivajući mogući skriveni motiv tog, kako ističu u oporbi, dubioznog gradonačelnikova prijedloga.

– Za 14 milijuna kuna prodaje se tvrtka koja će do 2024. ostvariti 200 milijuna kuna dobiti iz udjela u pročistaču otpadnih voda. Ako dođe do ove prodaje, to bi predstavljalo odricanje Grada od dobiti i upravljanja pročišćivačem – rekao je tada sadašnji šef SDP-a Davor Bernardić, a naš izvor iz SDP-a sada tvrdi da će se Bandićev prošlogodišnji prijedlog uskoro opet naći na dnevnom redu, pritom naglašavajući i skrivene motive moguće prodaje.

Sumnjivo stjecanje dionica

Naime, kako ističu u oporbi, mogući su skriveni motivi pogodovanja nekim poduzetnicima jer je suvlasnik Vodoprivrede Zagreb, osim Grada, i Milan Večković sa 54,89 posto dionica koje je, kako se u medijima navodilo, stekao postupno tijekom mandata Milana Bandića.

I to postupno, do prije pet godina, Večković je imao 32 posto dionica koje je, kako su pisali rijetki mediji, kupio od malih dioničara, a dio od Hrvatskih voda. Prije četiri godine, u siječnju 2013. za malo više od 6,5 milijuna kuna otkupio je još 17 posto, a nakon toga i ostatak od ukupno, kako je navedeno na stranicama Fininfa, 54,89 posto.

Naši sugovornici pritom ističu i dodaju kako se još nisu istražili niti rasvijetlili navodi o sumnjivom Večkovićevu stjecanja prvog paketa dionica koje, prema pisanju medija, nije zapravo kupovao za sebe, nego za tadašnje čelnike Hrvatskih voda i Vodnogospodarskog odjela Zagreb.

Iako je to Večković demantirao, kao dokaz mogućih spornih poslova spominjala se i njegova tvrtka Lapor, svojedobno spominjana u aferi Fimi media.

Kako naši izvori tvrde, pritisak na čelnike Vodoprivrede Zagreb koji bi trebali pripremiti radnike na još jednu prodaju udjela, posljednjih je mjeseci sve jači. U sklopu toga, kako saznajemo, jedan od zaposlenika, donedavno visokopoziconirani zaposlenik te tvrtke i SDP-ov zastupnik, ujedno i protivnik prodaje gradskog udjela u toj tvrtki, nedavno je dobio premještaj na slabije plaćeno radno mjesto koje je ubrzo bilo ukinuto, a on je naposljetku dobio i otkaz.

 

PODIJELI