PODIJELI

Radovi koji su tijekom srpnja počeli na toplani, odnosno kotlovnici pokraj Trga Stjepana Radića te mnogim drugim manjim kotlovnicama u Gorici, probudili su nadu za manje cijene računa grijanja u zimskim mjesecima.

Međutim, kako to inače biva, od jeftinijega grijanja još ništa. – Kako se radovi ne izvode na energetskom dijelu postrojenja, nemaju utjecaj na promjenu cijene toplinske energije – izjavili su iz HEP-a. Saniranje toplane trenutačno je usmjereno na armiranobetonski zid.

– Navedeni zid služi kao barijera čija je uloga, u slučaju bilo kakve havarije na spremnicima goriva, spriječiti izlijevanje goriva u okolni prostor te samim time i nastanak onečišćenja okolnog zemljišta. Zbog toga zid mora biti potpuno nepropustan – poručuju iz HEP-a.

Grijanje udvostruči režije

Naravno, u ljetnim mjesecima malo tko se unaprijed zamara previsokim računima koji se, bez obzira na preporučenu ugradnju razdjelnika, svaki mjesec pojave u poštanskom sandučiću. I dok je na stranicama Grada detaljno opisano da će ovim projektom od sedam milijuna kuna biti smanjeni gubici energije iz sustava te pojeftiniti grijanje, HEP tvrdi kako je to tek prvi korak prema rekonstrukciji svih ostalih proizvodnih postrojenja te će se tek nakon sanacije moći razmatrati smanjenje cijena.

Svi priključeni na toplanu u zimskim mjesecima za prosječni račun za grijanje moraju ponekada izdvojiti iznos svih ostalih računa za režije zajedno. Godinama već Goričani udvostručuju svoje režije zimi, a pojavom razdjelnika, nažalost, ništa se nije promijenilo.

– Prije ugradnje razdjelnika računi su bili dvostruko manji. U prvome mjesecu dobili smo račun od 1100 kn pa smo se pismeno žalili HEP-u. Naravno, oni su rekli da je sve OK. Ispada da trošimo toliko energije kao da grijemo kuću od 200 metra četvornih u Zagrebu što je, naravno, apsurd, a ne stan od 50 kvadrata u Gorici – objasnio je Niko Lamešić koji sa svojom tročlanom obitelji živi u zgradi priključenoj na toplanu. Čak je promjenom vanjske stolarije i boljom izolacijom, cijena grijanja ostala ista – previsoka.

A kako je cijena od 700 porasla na 1100 kuna? Zbog snižavanja temperature za četiri stupnja. Ugrubo, to bi značilo da za svaki stupanj niže temperature, račun se povećava za 100 kuna.

Muke s toplanom

– Bili bismo najsretniji da možemo izaći iz tog sustava, ali ugovor za zgradu je potpisan. Da i ne govorimo o zujanju radijatora po cijele dane i noći. Dobili smo odgovor da treba mijenjati ventile na pumpama, traže od nas stanara da platimo promjenu, a to sve stoji oko 40.000 kuna, a oni su isporučitelji topline – govori Lamešić. Bez obzira na pažljivo raspolaganje energijom (isključivanje radijatora kada nisu doma te uključivanje na srednje jako grijanje kad jesu), razdjelnici se nisu pokazali kao učinkovito rješenje za problem visokih cijena.

Međutim, dio Velike Gorice nije priključen na toplanu te koriste drukčije metode grijanja.

– Kod etažnog plinskog grijanja dobro je što se može isključiti i uključiti kada želiš, ne moraš čekati da netko drugi odlučuje kada ćeš se početi grijati. Također, dobro je što se može isključiti grijanje kad nisi u stanu i samim time imati veću kontrolu nad troškovima – objasnila je Iva Filipović koja je pri odabiru stana za svoju četveročlanu obitelj ovaj način grijanja vidjela kao prednost.

Njihovi računi mjesečno su maksimalno 400 kuna, bez obzira na godišnje doba. – Tijekom ljeta smo u pretplati, a to se zimi podmiri zbog veće potrošnje, tako da smo na nuli. Za stan od 60-ak kvadrata ispadne godišnje oko 4000 kuna – kaže Filipović te dodaje da u tu cijenu, osim grijanja, ulazi i plin koji troši za kuhanje te topla voda.

Sigurnija opskrba

Najveći problem ispostave energije leži u njezinu raspoređivanju u desetak manjih toplana te lošim instalacijama. Pretpostavlja se da će cijeli projekt sanacije i modernizacije biti dovršen tek 2021. godine, a gradnja nove energane ili priključivanje na zagrebački sustav dva su velika projekta koja su tek u razmatranju. Osim obnavljanja toplane u Vidrićevoj, HEP ove godine u Velikoj Gorici obavlja zamjenu dotrajalih toplovoda u Ulici S. Tomaševića, Cvjetnom naselju te u Domagojevoj ulici.

– Ovim radovima postići će se sigurnija opskrba krajnjih kupaca toplinskom energijom te smanjiti distribucijski gubici u razvodnoj mreži – poručili su iz HEP-a. Pa, ako već nećemo imati manje račune i ove godine, barem ćemo biti sigurni.

 

PODIJELI