PODIJELI

Dobra vijest stiže za sve oboljele od dijabetesa tipa jedan! Nova tehnologija, kojim će se uvelike olakšati i pojednostaviti mjerenje šećera u krvi, što je posebno važno za bolesnu djecu jer uglavnom oni obolijevaju od tog tipa bolesti, stiže u Hrvatsku.

Riječ je o dva proizvoda

– Medtronic Enlitesenzoru i Abbott Libre senzoru za bezbolno mjerenje šećera. Zastupnici Medtronica već su predali zahtjev Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da se uvede na listu ortopedskih pomagala, a očekuje se da će ovih dana to učiniti i Abbott za Libre senzor. Za to su zaslužni članovi Zagrebačkog dijabetičkog društva koji su pokrenuli cijelu priču.

Kako je riječ o vrlo skupim uređajima koje je potrebno mijenjati svaka dva tjedna, s time da jedan stoji 450 kuna, u tijeku je peticija „Za život s manje boli“, kako bi se potaknulo državu da pristane financirati te proizvode, a koju je do sada potpisalo više od šest i pol tisuća ljudi.

Peticija na nainzulinu.com

– Do sada su velike farmaceutske kompanije zaobilazile Hrvatsku s najmodernijim uređajima za bezbolno mjerenje glukoze jer je riječ o malom tržištu, ali uspjeli smo ih motivirati da predaju službeni zahtjev prema HZZO-u i sada čekamo odobrenje. Zato nam je važna peticija kako bi nas građani podržali. Prijavile su se dvije kompanije, a imamo najave da će na jesen stići i treća tvrtka, Senseonics koju će dovesti Roche Hrvatska – najavljuje Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com i član Zagrebačkog dijabetičkog društva. Tražit će da senzori budu dostupni svim oboljelima na inzulinu, ne samo djeci. A porast djece oboljele od tog tipa dijabetesa je, prema nekim podacima, čak devet posto. Zbog visoke cijene možda će biti potrebne dodatne medicinske indikacije za one koji će senzor koristiti preko HZZO-a.

Gradonačelnik Milan Bandić još je lani na Svjetski dan dijabetesa najavio da će svoj oboljeloj djeci u Zagrebu Grad kupiti senzore čim stignu u Hrvatsku, a inicijativu je, pored resornog ministarstva, podržao i ministar financija Zdravko Marić. No, nije riječ samo o olakšavanju njihove svakodnevice, već, dugoročno, uređaji će drastično smanjiti komplikacije bolesti poput dijalize, amputacija, sljepoće i drugih. To je i jedan od razloga što je na zapadu ta tehnologija uglavnom dostupna preko osiguravatelja.
Bez tih uređaja oboljeli, a njih je u Hrvatskoj službeno oko dvjesto tisuća, moraju se bosti po petnaest puta dnevno. To više ne čini 14-godišnja djevojčica Hanna Konigsknecht. Jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja već sada već godinu dana koristi Libre senzor. Njezin otac, kazališni glumac Željko Konigsknecht, otkriva:

– Neusporedivo je s onim prije jer više nema pikanja. Senzor sam izmjeri količinu šećera i alarmira nas ako padne ili se podigne. Nažalost, nemaju svi tu mogućnost da ga nabave i zato je izuzetno važno da se stavi na listu HZZO-a – kaže.

Prvi simptomi

S Libre aparatom ne mora se navijati budilica kako bi se izmjerila glukoza. To radi pametan sat (za sada samo Sony SmartWatch 3) koji se prije spavanja stavlja na senzor. Sat očitava vrijednosti svakih deset minuta i putem Bluetootha šalje vrijednosti na mobitel. Ako je šećer iznad deset ili ispod 4 mmol/L, mobitel zvoni. Nakon što je oboljeli snizio ili povisio šećer, utiša se alarm na vrijeme koje obično treba da korekcija djeluje. Nakon toga aplikacija se vraća u svoj normalni radni režim – alarm opet zvoni ako je šećer ili previsok ili prenizak. Također, Libre alarm istodobno šalje podatke u jednu od aplikacija na mobitelu preko koje se mogu očitavati podaci putem interneta, što je posebno praktično i korisno za roditelje ako im dijete spava na drugoj lokaciji.

– Libre je velik kao kovanica od pet kuna, aplicira se na ruku i mjeri šećer iz potkožne tekućine – kaže glumac iz Kerempuha koji, otkako se jedna od njegovih blizanki razboljela, radi skraćeno radno vrijeme. Da Hanna boluje od dijabetesa 1, saznali su prije dvije godine kada se vratila sa skijanja vrlo mršava.
– Pitao sam je je li možda hrana bila loša pa nije jela, no rekla je da su imali izvrsne obroke. Vidio sam da mnogo jede. Počela je često odlaziti na toalet, pila mnogo vode, a jednom je uzela moje naočale jer je rekla da joj se sve muti pred očima. S obzirom na to da sam kao mali jako volio čitati medicinske časopise, pomislio sam da je riječ o šećernoj bolesti. Odveli smo je liječniku koji je to i potvrdio – kaže.

Upravo su učestalo mokrenje, umor, glad i pojačana žeđ glavni simptomi dijabetesa tipa 1.

Glukoza ili šećer u krvi organizmu je potrebna kao glavni izvor energije. Iz hrane se u probavnom traktu stvara glukoza koja tijelu i svim njegovim stanicama služi kao izvor energije. Krvlju dolazi do ciljanih organa tijela, a uz pomoć hormona inzulina, koji luči gušterača, ulazi u stanice. Tamo se trenutačno koristi i/ili odlaže kao rezerva. Žlijezda gušterača luči hormon inzulin koji se veže uz glukozu te je kroz vrata stanice na mjestu tzv. receptora unosi u njezinu unutrašnjost. Tamo se glukoza iskorištava. Lučenje inzulina može naglo prestati zbog stvaranja vlastitih protutijela na otočiće u gušterači koje luče inzulin. Inzulina u krvi nema, stanice ne dobivaju glukozu za energiju, iako glukoze u krvi ima previše.

Disciplina presudna

Hanna se hrabro suočila s bolešću i ubodima petnaest puta dnevno. Skupila je snagu i vremenom odustala od treniranja akrobatskog rock and rolla koji je obožavala jer su treninzi bili prežestoki pa ih ona nije uvijek mogla pratiti.

– Rekla je da joj sakrijem dres da ga ne vidi – kaže njezin otac. Sada traži sport kojim bi se bavila, a koji ne bi bio tako agresivan za tijelo. Naime, sport je jedna od aktivnosti koja se dijabetičarima preporučuje. Pozitivna strana te bolesti je što prisiljava oboljele na zdrav i uredan život s više svježih i zdravih obroka, bez alkohola, cigareta i uz redovitu tjelovježbu.

– Hanna je sada u pubertetu kada hormoni luduju i treba mnogo ugljikohidrata čime automatski luči manje inzulina. Kad odraste, šećer će se vjerojatno stabilizirati, odnosno neće biti toliko oscilacija – kaže Željko Konigsknecht. Supruga i on noću Hanni prate razinu šećera, tako su, kaže, vječno neispavani. Ako je šećer nizak, bude je i daju joj čokoladicu ili slično kako bi se stabilizirao. Dobro i pravilno regulirati šećer izuzetno je važno kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Naime, dugotrajno loša regulacija šećerne bolesti, upozoravaju u Zagrebačkom dijabetičkom društvu, uvjetovat će promjene na krvnim žilama, živcima i njihovim okončinama i time utjecati na sve organe u cijelom tijelu.

– Svakodnevnom kontrolom smanjuje se mogućnost glikolizacije unutar stanica organa i krvnih žila pa su mogućnosti razvoja komplikacija na očima, bubrezima, krvnožilnom sustavu znatno smanjene. Mnoge velike studije dokazale su da postizanje i održavanje dobre regulacije glukoze u krvi dugoročno smanjuje pojavu kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Obiteljski kamp ‘Dijabetes bez granica i predrasuda’

Zagrebačko dijabetičko društvo od 6. do 8. listopada ove godine organizira 4. Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“ u Omladinskom hostelu Zadar. Kamp je namijenjen djeci s dijabetesom tipa 1 i njihovim roditeljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja, ali i pravilnu prehranu. Na kampu će se djeca zabavljati na raznoraznim radionicama i edukacijama, kao i sportskim animacijama za djecu i mlade.

(Autor: Marijana Pleše)

 

PODIJELI