PODIJELI

Nije bilo presijecanja crvene vrpce, balona ni svečanosti, ali popularna Algoritmova knjižara u Hotelu Dubrovnik, u Gajevoj 1, u središtu Zagreba od srijede je ponovno otvorena.

Jedino što to više nije Algoritmova, nego knjižara Znanje. Ipak, u njoj će ljubitelji knjige i nadalje moći izabrati ono što ih zanima u raznovrsnoj i bogatoj ponudi knjiga, publicistike i stručne literature domaćih izdavača, ali i najnovijih izdanja stranih izdavača, multimedije, dječjeg programa, darovnog i turističkog programa…

Otvorili šest maloprodajnih mjesta

– Nakon propasti Algoritam Mozaik knjige naša poslovna odluka bila je da Znanje ponovno otvori desetak njihovih maloprodajnih mjesta u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Smatrali smo da bi za hrvatsko izdavaštvo i knjižarstvo bio prevelik gubitak da te knjižare ostanu zatvorene. Bez obzira na propast sustava Algoritam MK, nisu sva njihova prodajna mjesta loše radila. Zasad smo otvorili šest maloprodajnih mjesta, a cilj nam je otvoriti još tri-četiri knjižare koje su ranije poslovale u sklopu Algoritma MK. Ujedno pozdravljamo i aktivnosti drugih tvrtki koje su također preuzele dio maloprodajnih mjesta bivšeg sustava Algoritma MK – kaže Zvonimir Čimić, direktor društva Znanje.

Isti raspored asortimana

Oni koji su navikli dolaziti u Algoritmovu knjižaru u Gajevoj 1 odlično će se snaći i u novoj knjižari Znanja. Raspored bogatog asortimana gotovo je isti kao i ranije, osim što nedostaju časopisi i periodika, kojih zasad neće biti u prodaji u ovoj knjižari. Direktor Čimić najavljuje da će Znanje u ovoj popularnoj zagrebačkoj knjižari „nastaviti poslovni model vrlo sličan kakav je bio i ranije, uz neka poboljšanja.“ Tako će se u knjižari prije svega naći „svi traženiji, kvalitetniji i komercijalni naslovi svih domaćih izdavača“, kaže Zvonimir Čimić. Na naš upit hoće li u ponudu uvrstiti i knjige konkurentskih hrvatskih izdavača, Čimić odgovara:

– Naravno. Hrvatske izdavače mi ne vidimo kao konkurenciju, već kao poslovne partnere. U krajnjem slučaju mnogi od njih tiskaju velik dio svojih knjiga u našoj tiskari jer je Znanje dio velikog tiskarskog sustava grupe Grafičar. Stoga mi to vidimo kao nastavak naše poslovne suradnje s partnerima. Dapače, i ova i sve druge naše knjižare bit će otvorene za sve domaće izdavače i za sve kvalitetne domaće knjige. Na donjem katu knjižare bit će, kao i dosad, jedna od najvećih ponuda knjige na stranim jezicima iz svih područja.

Nedavno je Znanje uvezlo najnovija poznata svjetska izdanja tako da ćemo definitivno nastaviti s tim segmentom poslovanja Algoritma MK. Dakako, naš će asortiman u knjižari obuhvaćati i dječji program dječjih knjiga, slikovnica, bojanki, activity bookova, kako licenciranih (Disney, Lego i sl.), tako i nelicenciranih, zatim igračaka, društvenih igara i slično. Imamo i vrlo bogatu ponudu multimedije, po čemu je ova Algoritmova knjižara nekad i bila najpoznatija, a koja obuhvaća kompjutorske igre, DVD, playstatione, opremu za mobitele i slično. Bez obzira na ponekad negativne komentare, brend Algoritma MK i brend Znanja smatramo pozitivnim pričama hrvatskog izdavaštva i približavanja pisane riječi čitateljima u Hrvatskoj – kaže direktor Zvonimir Čimić.

Mjesto književnih događaja

U knjižari će biti i odjel papirnice te školskih torbi, pernica i slično. Također će uključivati i darovni program i turistiku te sve što multimedijalna knjižara mora imati. Budući da je knjižara u Gajevoj jedna od najvećih takve vrste, u Znanju kažu da će ona biti i mjesto održavanja različitih književnih događanja, promocija i gostovanja domaćih i stranih autora. U Znanju smatraju da će ovakva ponuda u središtu glavnog grada omogućiti građanima dodatni kulturni sadržaj koji će obogatiti i turističku ponudu grada.

– Mi smo korektna, konzervativna, tradicionalna firma koja je u dobrim odnosima sa svim svojim poslovnim partnerima i dobavljačima. Njihovu podršku imamo, sve firme u Hrvatskoj dale su nam sav svoj asortiman u maloprodaju, imamo povjerenje tržišta i kolega iz izdavačke branše i nadamo se da će ova lijepa priča samo dalje rasti – kaže Zvonimir Čimić, direktor društva Znanje te dodaje da im je u ostvarenju projekta dobro došla i financijska podrška Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Oporavak od sloma

Znanje je dosad, uz kultnu zagrebačku knjižaru u Gajevoj, otvorilo još pet knjižara propalog Algoritma MK, i to: knjižaru Krleža u središtu Splita, knjižaru Donat u centru Zadra, knjižaru Korzo u Rijeci, knjižaru u trgovačkom centru Lumini u Varaždinu te knjižaru u Slavonskom Brodu. U povodu otvorenja zagrebačke knjižare Znanje od 16. do 31. kolovoza kupcima daruje 25 posto popusta na sva svoja izdanja.

Podsjetimo, od ukupno 31 knjižare lanca Algoritma MK koje su nedavno zatvorene ponovo je otvoreno 12 knjižara koje su preuzele druge tvrtke: Znanje, Hoću knjigu! i Menart. Hoću knjigu! trenutno u vlasništvu ima šest bivših Algoritmovih knjižara, od kojih je 14. srpnja prva otvorena tzv. “mala Bogovićeva”.

Slijedile su knjižare u Rijeci, Varaždinu i Splitu te u City Centru One West u Zagrebu, 25. srpnja, a u Areni Zagreb, 28. srpnja. Menart u Avenue Mallu u Zagrebu otvorena je u prvoj polovici srpnja. Odlukom o zajedničkom financiranju programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini, koje su nedavno potpisale potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izdavači i knjižari dobili su znatan vjetar u leđa da se saniraju od posljedica sloma lanca knjižara Algoritma MK.

Redoviti natječaj za poduzetništvo u kulturi osigurao je dva milijuna kuna, a poseban zajednički natječaj dvaju ministarstva za poduzetništvo u kulturi za nakladnike i knjižare četiri milijuna kuna u ovoj godini. Slom knjižarskog lanca Algoritma MK, koji je predstavljao 40 posto knjižarske mreže, domaće je izdavače stajao 30 milijuna kuna.

(Autor: Tereza Makar)

 

PODIJELI