PODIJELI

Mliječni proizvodi koji su nastali preradom svježeg mlijeka obično su rezultat prirodnog procesa fermentacije mlijeka koji je čovjek prilagodio svojim potrebama i uobličio u razne proizvode.

Tu spadaju sir, vrhnje, kajmak, jogurt, kefir, maslac te razni drugi proizvodi na bazi mlijeka.

Slučajni proizvod

Pod pojmom jogurt podrazumijeva se polutekući mliječni proizvod koji se dobiva zagrijavanjem mlijeka i dodavanjem bakterija mliječne kiseline (lat. Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus). Na temperaturi 42-45°C za 2-4 sata dolazi do fermentacije i kiseljenja mlijeka. Nakon toga jogurt se hladi, čime se usporava kiseljenje i produljuje njegovo trajanje. Posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji jer sadrži žive kulture koje blagotvorno djeluju na rad probavnog sustava i zdravstveno stanje cjelokupnog organizma.
Smatra se da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno dok je jedan nomad putovao Azijom noseći mlijeko u bisagama. Tijekom dugog putovanja to se mlijeko, na njegovo iznenađenje, zgusnulo i pretvorilo u ukusan i superzdrav napitak – jogurt.

Zašto je zdrav?

Jogurt sadrži lako iskoristive i probavljive bjelančevine. Za one kojima nedostaje tih nutrijenata u organizmu preporučuje se konzumacija grčkog jogurta. Jedna šalica grčkog jogurta sadrži čak 20 grama bjelančevina, dok ih je u onom običnom oko 5 grama. Poznato je da jogurt obiluje vitaminom B5, koji je nužan za zdravlje kože, kose, očiju i jetre. Sadrži i znatnu količinu vitamina B12, koji čuva zdravlje živčanog sustava i sprječava anemiju potičući proizvodnju hemoglobina. Budući da vitamin B12 uglavnom pronalazimo u namirnicama životinjskog podrijetla, jogurt je dobar izbor za vegetarijance. Osim navedenog, jogurt sprječava osteoporozu, snižava visoki krvni tlak, pomaže radu probavnog sustava, odličan je za mršavljenje, podiže energiju, smanjuje vaginalne infekcije, ali i ublažava simptome gripe i prehlade.

Ljekovita gljiva s Kavkaza

Vrlo sličan proizvod jogurtu je kefir, a neki smatraju da je čak i zdraviji od jogurta. Dosadašnja istraživanja pokazala su da postoje brojni razlozi zbog kojih kefir trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Prema predaji, zrnca i upute za njegovu pripravu starosjedioci su dobili izravno od proroka Muhameda, zajedno sa zapovijedi o čuvanju tajne. Žitelji Kavkaza, za koje se vjeruje da vitalnost i dugovječnost duguju upravo svakodnevnom uživanju tog ljekovitog napitka, uistinu su stoljećima ljubomorno čuvali tajnu priprave kefira. Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako je zapravo riječ o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

Redovita konzumacija kefira jača imunitet, čisti organizam od toksina, pomaže uspostavi normalnog krvnog tlaka, smanjuje razinu kolesterola, pomaže kod želučanih bolesti, obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva, pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči, liječi upalne procese (prirodni je antibiotik), pomaže kod slabokrvnosti i slabe cirkulacije, liječi respiratorne bolesti, pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava, usporava širenje stanica raka, djeluje protiv gljivica i bakterija, pomaže kod astme i alergije.

Recept za pripremu kefira

Priprema:

Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira. Za pola litre kefira potrebne su dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje). Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće. Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8 % masnoće – što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak:

Mlijeko uliti u staklenu ili u plastičnu posudu. U mlijeko staviti zrnca. Poklopiti (primjerice, tanjurićem) i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva. U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete je povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), preliti ga u bocu i držati u hladnjaku. Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili mlijeku. Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka. Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca. Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se početi s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.

Gdje nabaviti kefirnu gljivu?

Nažalost, kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete je uzeti od nekoga tko je već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava pa je nije problem podijeliti s drugima.

PODIJELI