PODIJELI

Bliži se početak nove školske godine, a osnovne i srednje škole u Hrvatskoj bilježe sve manje učenika.

Smanjuje se broj razreda, osobito onih u strukovnim školama. Djeca se za njih sve rjeđe opredjeljuju zbog čega se pojavljuju mnoga deficitarna zanimanja.

I dok je nezaposlenost u državi još uvijek velika, na tržištu rada nema kvalificiranih radnika za neka strukovna područja, donosi Radio Sljeme.

U Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu tako nedostaje tesara, fasadera, limara, zidara, bravara, mesara, tapetara i pekara, a prevelik je broj veterinarskih tehničara, tehničara PT prometa, upravih referenata, ekonomista, odjevnih i kemijskih tehničara, poslovnih tajnika/tajnica, frizera, fotografa i tehničkih crtača.

-Samo zemlje koje ulažu u strukovno obrazovanje mogu uspjeti -poručila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, a ono što nama nedostaje je gospodarska strategija i jasna vizija budućnosti.

-Treba napomenuti da je ta veza između tržišta rada i škola prilično slaba. Lokalna zajednica ne sluša baš potrebe škole i lokalna zajednica nema baš dobar dojam što se događa, nisu se dobro usuglasili – rekla je Jukić.

Učenici strukovnih zanimanja svoja bi znanja trebali graditi kroz praksu, čega u našim školama često nedostaje kao i tehnološke opremljenosti.

Jukić je stoga istaknula kako je nužno uvesti mrežu škola koja bi osigurala da ta škola bude potpuno u skladu s tehnologijom i strukom opremljena, ali isto tako da ima i nastavnike koji su potpuno osposobljeni za tu tehnologiju.

Drugi rok za upise u srednje škole traje do 28. kolovoza, a slobodnih mjesta najviše ima u strukovnim školama.

PODIJELI