PODIJELI

Većina ljudi voli pse, ali u gotovo jednakom omjeru mnogima se živci dižu kada počinju lajati, pogotovo kada je taj lavež konstantan, svakodnevan i iritirajući.

To se posebno odnosi na one koji žive u stambenoj zgradi, gdje posebno odjekuje lavež pasa. No, postoje i tihi ljubimci, psi koji ne laju. Ali, takvi su psi većinom veliki psi. Ako ste tražili baš takvog četveronožnog ljubimca, nastavak teksta bit će vam zanimljiv i od velike koristi. Pa krenimo….

Doga

Kao što i sami znate, riječ je o velikoj pasmini. No, doge su vrlo mirnog karaktera, nježne su i tihe. Ne laju često, ali kada zalaju, glas im je dublji i glasniji od bilo kojeg psa. Zbog svog elegantnog izgleda često ih nazivaju i „psećim Apolonima“. Visoki su od 72 do 80 cm, teški između 45 i 60 kilograma. Tijekom povijesti u Njemačkoj ih se koristilo kao pse čuvare dvoraca, a danas ih najčešće viđamo kao kućne ljubimce.

Engleski hrt

Ovaj pas je elegantne, atletske građe i – što je najvažnije – ne laje. Ovu pasminu ulovit ćete kako krade hranu sa stola ili lovi mačku, ali rijetko ćete ga čuti da laje. Prije svega, treba znati da je ovo lovački pas koji je također i vrlo živahan. Voli ljude, povjerljiv je i veoma je vezan za vlasnika i obitelj, ne voli biti sam. Također je riječ o veoma inteligentnoj rasi koju je lako trenirati. Iako može živjeti u stanu, svakodnevna šetnja i istrčavanje su obvezni. Zdrava je pasmina, a može živjeti od 13 do 15 godina.

Newfoundland

Ovaj nježni snažni div točno stoji iza ovog opisa, iako su newfoundlander psi uzgojeni prije svega kao radni psi, točnije na otoku Newfoundland najprije su služili kao psi koji su pomagali pri izvlačenju ribarskih mreža, povlačenju brodske užadi i svih ostalih poslova koji su bili prilagođeni njihovoj snažnoj konstrukciji. Naravno, newfoundland psi odnosno pasmina s vremenom je zbog svojih odlika postala i idealan kućni ljubimac. Ovaj pas ne laje, voli djecu, odan je i, unatoč svojoj veličini, obožava sjediti vam u krilu.

Pirinejski pastirski pas

Veliki pas velikoga srca, a godinama se u Španjolskoj i Francuskoj koristio kao ispomoć u stočarstvu. Rođak je bernardinca, daleki potomak tibetanske doge koja se proširila Europom u 5. stoljeću za azijatskih najezda. Prvi dokumenti koji spominju tog psa datiraju iz 17. stoljeća. No, kako je sklon debljanju, potrebno ga je svakodnevno voditi u šetnju i istrčavati. Obožava se igrati i valjati u snijegu. Njegova silueta je masivna, a velika glava s pomalo izbočenom lubanjom, širokom njuškom, s crnom gubicom koja je blago spuštena, a nos crn, psu daju dobroćudan izgled.

Mastiff

Riječ je o dragom, ali vrlo tvrdoglavom divu. Zaštitnički se ponaša prema svojoj obitelji, ali njegova veličina je dovoljna da zastraši svakoga, tako da rijetko mora zalajati. Jedna je od najstarijih pasmina na svijetu. Riječ mastiff dolazi od anglosaksonske riječi molosy što u prijevodu znači jak, snažan. Danas je mastif pravi obiteljski pas kojemu je obitelj na prvome mjestu i zato bi dao i život. Prema strancima je toliko dobar koliko i stranci prema njegovoj obitelji.

Kavalir (King Charles) španijel

Španijeli su mali živahni psi koji obožavaju ljudsko društvo. Karakterom znaju biti mirni i dragi, no povremeno su i nevjerojatno tvrdoglavi. Uz pravu obuku, španijeli mogu biti krasni kućni psi. Miroljubiv karakter Cavaliera razlog je zbog kojeg je taj pas u odličnim odnosima s djecom, ali i drugim kućnim ljubimcima. Ova pasmina također je vrlo aktivna i ništa ne voli više od dugih šetnji u prirodi. Trebalo bi ga izvoditi u šetnju barem dva puta dnevno, a poželjno je i češće.

Zlatni retriver

Ovaj pas stvarno voli ljude i želi im ugoditi. Uvijek je spreman na druženje i trčanje za lopticama. Nije pas koji laje, ali je aktivan i najsretniji ako može višak energije izbaciti šetnjom, plivanjem i ostalim aktivnostima.

Shar-Pei

Simpatičan i tih, ovaj naborani kineski pas vrlo je povezan s obitelji, a laje samo kada se igra ili je u neposrednoj opasnosti.
Iako ih ima još, ovo su neke od pasmina koje su vrlo bliske ljudima, inteligentne pasmine za koje se ne morate brinuti da će smetati susjedima zbog svog dosadnog lajanja.

Sretno u odabiru!

PODIJELI