PODIJELI

Na Vranicanijevoj livadi svakog se četvrtka održava Mali piknik, a za razliku od ostalih popularnih mjesta za druženje ovo mjesto posebno je zanimljivo zbog ugodne atmosfere i romantičnog uređenja.

„Nismo uzele dekicu“, pametno zaključuje moja prijateljica Lucija čim smo se popele na Vranicanijevu livadicu odmah iznad Strossmayerova šetališta na Gornjem gradu. Pa iako smo planirale otići te se zbog velikih vrućina odlučile na jedan večernji obilazak Malog piknika, ključne stvari za piknik, poput dekice,
hrane i pića, nismo uzele. Srećom, organizatori su se djelomično pobrinuli za nas zaboravljive.

Slobodne dekice s jastucima, mali stolići na kojima svijetle fenjeri i male svjećice dale su savršen ugođaj ne samo za prijateljska druženja poput našeg, nego i za romantične spojeve raznih parova koji su sjedili pokraj nas.

Ništa za jelo „s nogu“

Glazba je dopirala sa Strossmayerova šetališta, a Lucija se prošetala do tamo kako bi nam uzela nešto za piće i jelo. Naime, bez obzira na ponudu sa štandova raznih OPG-ova, na Malom pikniku ako si ne donesete sami, ne možete ništa usput popiti ili pojesti. Na štandovima možete kupiti razno voće i povrće iz domaćeg uzgoja, razne pekmeze te sireve. No ako ste taman ogladnili i nije vam se jela jabuka, ovdje niste mogli pronaći i kupiti nešto što biste mogli „gricnuti s nogu“.

„Bilo bi fora, uz to što su prodavali hranu, da se moglo prvo malo degustirati u obliku manjih porcija po O. K. cijenama. Sigurno bi svi uzimali“, rekla je Lucija. Bočica vode s okusom od pola litre po koju se spustila na Stross koštala je 14 kuna. U skladu s time cijene brze hrane koja se prodaje ondje također je bila previsoka za naš mladenački budžet.

Alternativa kafićima

Čim smo sjele na našu posuđenu dekicu, Lucija je zapazila jedno od starijih izdanja Zagorkine „Gričke vještice“. Knjige i razni modni časopisi nalazili su se skoro pokraj svake dekice, tako da je bilo tko mogao pročitati i, osim u društvu, uživati u omiljenom štivu. Kada se sunce već sakrilo, organizatori su na svaki drveni stolić postavili svijeće u staklenim teglicama ili bocama, pridonoseći ugodnoj atmosferi. Ljudi oko nas izuli su cipele, a i mi smo se opustile sjedeći u turskom sjedu, naslonjene na hrpi jastuka. Odlična stvar u Malom pikniku upravo je to što besplatno možete doći i družiti se s prijateljima. Nema ulaza, nema naplaćivanja, nema nikoga tko će vam reći da tu ne smijete biti ako nešto ne kupite. Na nekoliko metara od nas nalazilo se društvo od desetak ljudi. Pića su kupili vjerojatno u nekom dućanu, donijeli si grickalice, izležavali se na dekicama i razgovarali. Ne samo da su jeftinije prošli, nego su, poput Lucije i mene, promijenili rutinu sjedenja na terasi kafića gdje, kako god okrenete, morate kad-tad nešto naručiti.

Kada je živa glazba na Strossmayerovu šetalištu prestala, negdje oko 22 sata, napokon smo shvatile da gramofon koji se nalazio na travi nije tu samo za ukras. Glazba je tiho svirala, a svatko je mogao doći i zamijeniti ploču nekom drugom koja se nalazila pokraj gramofona. Mi smo se držale dalje od te ideje u strahu da nešto ne potrgamo. No nije bilo ni potrebe za mijenjanjem glazbe – nama je bila odlična.

Romantičan prostor

„Možete li nas fotkati ovdje?“ upitale su nas dvije djevojke. Stale su iza drvenog okvira ispod lampica koje su ukrašavale maleno drvo. Bila je to prava senzacija i svakome je taj punkt na Vranicanijevoj zapao za oko. Na pikniku je posebno lijepo romantično uređen prostor s posebnim naglaskom upravo na ovakvim detaljima. Još jedan velik plus jest to što se Mali piknik ne održava na već uobičajenim prostorima kao što su Bundek, Jarun ili Zrinjevac, već na Gornjem gradu. Sama njegova lokacija, udaljena od vrlo popularnog Strossa i zagrađena lijepo uređenim grmljem, daje intimnu i ugodnu atmosferu, savršenu za
druženje s prijateljima ili partnerima.

Oko 23 sata, kada se Mali piknik već lagano privodi kraju, prodavači s OPG štandova sakupljaju svoje proizvode i čekaju idući četvrtak, i mi smo se počele spuštati prema centru. Pa iako nije daleko od Trga bana Jelačića, i dalje vrući asfalt ponukao nas je da se dogovorimo za još nekoliko druženja na Malom pikniku. Možda sljedeći četvrtak ponesemo svoju hranu i piće ili barem peciva na koja ćemo namazati neki od pekmeza koji se prodaju.

 

PODIJELI