PODIJELI

Obiteljski obrt Frelimo iz Samobora od 2010. godine proizvodi čvarke, a nakon osvajanja domaćih trgovačkih lanaca i četiri izvozna tržišta te prestižne nagrade u Bruxellesu novost na domaćem tržištu su čvarci u limenci koji su namijenjeni kafićima, uz pivo, umjesto kikirikija i čipsa.

Sirovina uvozna, tradicija domaća

Miroslav Mataušić, vlasnik Frelima, kaže da godišnje proizvedu čak 50 tona čvaraka u Samoboru, a ima šest zaposlenih, koji su prije radili mast za pekare. – Prije sedam godina okrenuo sam se čvarcima, jer ih nije bilo iz domaće proizvodnje na našem tržištu, što je bila dobra prilika. Mi ih proizvodimo od uvozne sirovine iz Danske jer kod nas ne možemo naći dovoljno sirovine, prije svega slanine, ujednačene kvalitete i ponude – kaže Mataušić.

Naravno, volio bi da imaju domaću proizvodnju sirovine, ističe, ali uz ovakve uvjete poslovanja i neorganizirano tržište, na kojemu ste, dodaje, prepušteni sami sebi, bez bilo kakve organizirane proizvodnje, koja onda završava finalnim proizvodom, ne razmišlja o pokretanju vlastite proizvodnje svinja. – Okrenuo sam se finalnom proizvodu, koji je domaća tradicija, a naši čvarci najbolje se prodaju u Zagrebu, Rijeci i Istri. U Dalmaciji tradicionalno slabo drže do čvaraka, a u Slavoniji, koja je osiromašena, ima ih još dosta koji sami proizvode čvarke.

Mataušić je mladi poduzetnik koji razmišlja globalno, rukovodeći se tržišnim modelom ponude i potražnje. Domaće je domaće, kaže, ali ako ne možete osigurati kvalitetu i ujednačenu isporuku, onda se to održava i na finalni proizvod, koji mora biti kvalitetan, siguran i tržišno prepoznatljiv. Sastojci su poznati na deklaraciji, a nakon dvotjedne stanke za godišnje odmore, ovaj je tjedan ponovno počela proizvodnja čvaraka u obiteljskoj kući u Samoboru.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI