PODIJELI

Okružje u kojemu živimo je nesigurno i pitanje je vremena kada će se dogoditi nešto loše. Živimo kao u getu, bojimo se za djecu, okruženi smo smećem i neprestanom vikom.

Nismo fašisti i nemamo ništa protiv drugih vjera i nacionalnosti, ali pojedinci među njima pretvorili su nam život u kaos. Jedna stvar su majke i djeca, a druga neki mlađi muškarci koje, ako nemaju zle namjere, treba poučiti pravilima ponašanja u našoj zemlji. Tih pravila moramo se pridržavati i mi, pa ne vidimo zašto bi oni od njih bili izuzeti. Svatko tko misli da je naš stav izraz netrpeljivosti ili netolerancije, pozivamo ga da otkupi naše stanove i živi u njima.

Zataškani slučajevi

Sukus je to mišljenja stanovnika Dugava i Sarajevske ulice, kvarta u kojemu je smješten Hotel Porin u kojem posljednjih pet godina borave azilanti. Ponukani posljednjim incidentom u kvartu od prije desetak dana kada je 27-godišnji Afganistanac, smješten u Porinu nasrnuo na 40-godišnju ženu u kvartu i pokušao je silovati, u srijedu navečer spontano su se okupili u Mjesnom odboru. Pod vrat joj je skalpel, davio ju je, vukao za kosu, čupao i šamarao, a sve je to vidjela i njezina susjeda u zgradi koja je u srijedu i prisustvovala sastanku u Mjesnom odboru. I ona je vrištala, a na prozor su izišli susjedi, jedan od njih slikao je mladića mobitelom i pokazao fotografiju policiji. Mladić je pobjegao, no policija ga je, srećom, ubrzo pronašla i stavila mu lisičine na ruke.

– Čula sam i prije da se susjedi žale na neke azilante, no nisam vjerovala tome što pričaju smatrajući da se radi o predrasudama i pretjerivanjima. Nosila sam im sokove u hotel i trudila se pomoći im jer sam otvorena osoba i nemam ništa ni protiv koga. No, ovaj slučaj koji sam vidjela svojim očima uvjerio me da incidenti nisu izmišljeni nego stvarni – kaže stanarka koja je vidjela pokušaj silovanja i pozvala policiju.

Uhićeni Aganistanac trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru u kojem će biti još najmanje iduća dva tjedna. Upravo su na njega već upozoravali ostali ostali azilanti iz hotela na Sarajevskoj cesti. Vječno u alkoholiziranom stanju, često je maltretirao svoje sustanare i bio izrazito neugodan. Azilanti su se požalili i MUP-u na probleme, no nije bilo reakcije, kaže Lea Horvat iz Centra za mirovine studije, koordinatorica volontera u Porinu, te dodaje da je većina azilanata u Porinu zgrožena time što se dogodilo. Osjećaju se loše jer znaju kakvu to sliku o njima stvara.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI