PODIJELI

Stanovnici Ključa Brdovečkog već su navikli na buku koja dolazi s prostora uz rijeku Sutlu.
Nisu to zvukovi mašinerije iz Slovenije, ne postavlja se nova ograda koja treba zaustaviti neželjene ulaske u ‘deželu’, već je to zvuk motocikla za motokros.

Na području od Zaprešića do granice sa Slovenijom nalaze se tri staze na kojima motokrosisti treniraju i/ili se natječu u raznim disciplinama ovog sporta, a jedna je u mirnom selu uz Sutlu i Savu.
Jedan od vozača koji treniraju na stazi južno od sela jest i sedmogodišnji Zagrepčanin Tin Troha. Njegove vožnje pomno prati otac Alan te trener Miljenko Pernar. S manje od šest godina maleni je Tin vidio prvu motokros utrku, a kada je vidio da motocikli postoje i za klince njegove dobi, uputio je pogled prema roditeljima i dobiveno je ‘zeleno’ svjetlo za pokušaj vožnje.
– Tin je oduvijek uživao u skokovima, u ulici si je složio skakaonicu za bicikl. Na utrci smo upoznali malog Darija Plantaša i njegove roditelje, pozvali su nas da dođemo na jedan trening i tu je sve krenulo. Dobili smo jedan motocikl
od Nenada Šipeka na korištenje, a kasnije smo od Plantaša kupili njihov motocikl – rekao nam je tata Alan.
Godine 2016. krenuo je i s utrkama Prvenstva Hrvatske.
– Prvu utrku imao sam sa šest godina. Bila me je malo frka jer je utrka bila u Savskom Marofu, gdje je teška staza. U prvoj utrci sam bio treći, a u drugoj sam odustao na pola utrke jer nisam imao snage – objasnio nam je maleni Tin, koji puno bolje ‘govori’ na motociklu.
Nakon prve sezone, koja je bila upoznavanje sa sportom, roditelji su shvatili da bez pravog treninga nema napretka, te se krenulo u suradnju s Miljenkom Pernarom, osnivačem MX Akademije. Počele su se učiti osnove.
– Najviše se vježba položaj tijela, a bez svladavanja osnova u budućnosti će se teško odrađivati zahtjevniji elementi. Ove sezone vidljiv je napredak – dodao je tata Alan koji sina nekoliko puta tjedno vozi iz Dubrave na granicu sa Slovenijom.
Ako se ne trenira u Ključu Brdovečkom, onda se trenira na stazi koju je na svom imanju uredio trener Pernar. Kada se ne odlazi na zapad, onda se radi na vježbama kojima se poboljšavaju motoričke sposobnosti.
Sezona nije jeftina, dosta je ulaganja u ovaj sport.
– Ove sezone potrošili smo na putovanja, opremu, treninge više od 55.000 kuna. Srećom da nam pomaže Grad Zagreb i Sportski savez Grada Zagreba, oni su nam omogućili nabavu motocikla koji košta između tri i tri i pol tiuće eura. Tin je jedini juniorski motokrosist koji dolazi iz grada Zagreba – napomenuo je Alan Troha.
Otac tvrdi da će sljedeće godine, posljednju sezonu u klasi 50 ccm, voziti i slovensko prvenstvo jer je više vozača. Ove sezone ostala je još samo jedna utrka za Prvenstvo Hrvatske. Tin je drugi iza Šimuna Ivandića kojemu je ovo posljednja sezona i koji će od 2018. zajedno s Nikom Vorel, trećeplasiranom u poretku za PH, voziti u klasi 65 ccm, prvoj u nizu s ručnim mjenjačem. Klasa do 50 ccm prestaje se voziti s devet godina. Sljedeće godine plan je odlazak i u francuski Verdun, gdje će se voziti Svjetsko prvenstvo u klasi do 50 ccm.
Odlazak će ovisiti i o tome hoće li Tin svladati sve što od njega traži trener Pernar:
– Imamo dosta mladih koji treniraju u našoj akademiji. Tin je potrošio prošlu godinu jer nije imao pravi trening u motokrosu. Važno je steći navike da bude povezan s motociklom. Njegova kategorija izgleda zabavno, ali je stvarno osjetljiva. Brzina nije bitna, već osnovni položaji. Potrebno je i najmanje pet treninga (tri na motociklu i dva s motoričkim vježbama) ako su njegove ambicije odlazak na europska natjecanja i ulaz među 10 najboljih – rekao je Pernar.
Primijetili smo da su staze u Hrvatskoj prilično uske, nemaju širinu kao one na europskim i svjetskim natjecanjima. Stvara li to probleme vozačima iz Hrvatske kada odlaze na natjecanja u inozemstvo, upitali smo Pernara:
– Svaka utrka je predstava na kojoj se pokazuje znanje, nebitno je voziš li s mnogo vozača u utrci ili malo. No širina staze je bitna. To vam je kao harmonika. Imate onu od 40, ali i onu od 120 ili 140 basova. Onaj koji je virtuoz na harmonici s više basova pokazat će sve svoje znanje. Tu u Hrvatskoj su male harmonike i svi cvile iz istog dura.

PODIJELI