PODIJELI

MŽNL je mrtva, živjela 4. NL Središte Zagreb! Taj efektni uvod s kojim se opraštamo od Međužupanijske nogometne lige središte Zagreb i pozdravljamo dolazak 4. Nogometne lige Središta Zagreb, s obzirom na to da je najveća institucija u državi, riječ je, naravno, o HNS-u, tako odlučila, kao stvoren je da predstavimo facelifting lige kojoj dotični operativni zahvat u mnogočemu nije bio potreban.

Mnogo se toga dogodilo u ljetnoj pauzi. Osim promjene imena, naši lokalni i manje lokalni četvrtoligaši nisu, zbog “specifičnog” načina formiranja 3. HNL zapad, znali tko u ligi ostaje, tko dolazi, a tko ispada. Na kraju još jedne u nizu saga vrhuške nacionalnog nam nogometnog saveza, epilog je glasio ovako: Dinamo iz Odranskog Obreža ostaje u ligi, iako je trebao ispasti. Zagrebova druga momčad izbrisana je iz lige, unatoč devetome mjestu na prvenstvenoj ljestvici jer Zagrebova prva momčad, kao novopečeni član amaterskog nogometa, ne smije imati drugu momčad u amaterskom statusu.

Samobor i Stupnik teško će nazad

Ligu su nam napustili, potpuno opravdano po plasmanu na tablici, Moslavina, Libertas i Radoboj, a novi članovi lige su Croatia Hrastje, Jarun, Slunj i Mladost Petrinja. Udarnik i Špansko otišli su u viši rang, a njihova su mjesta zauzeli Samobor i Stupnik. Trebao je i Zagorec, ali, kako rekosmo, nekim čudom HNS-ove logike, nije.
No dobro, liga i dalje broji 16 klubova, što je neočekivan dar HNS-a, s obzirom na to da je tendencija takva da se u posljednje vrijeme, lige iz potpuno nepoznatog razloga, šire. Šesnaest veličanstvenih, svi sa svojim ambicijama, a neki i s nadom da će iduće godine ići ili vratiti se u viši rang, ili ostati u ovom.
Favoriti lige su manje-više jasni. Gajnice (ili Stenjevec, kako tvrde starosjedioci) zaslužuju trećeligaša i Ponikve na čelu s predsjednikom i trenerom Hrvojem Pipinićem, to su spremne i ostvariti. Treće mjesto u prošlom prvenstvu, ostanak doslovno kompletne momčadi na okupu i ambicije koje su realne, čine Ponikve prvim favoritom za osvajanje lige ove sezone. Samobor će tražiti povratak tamo gdje mu je i mjesto po kvaliteti i tradiciji kluba, i to ga čini favoritom broj 2. Iako su imali problema u prošloj sezoni, Samobor realno ima momčad za 3. HNL zapad i samo je pitanje dokazivanja te tvrdnje na terenu. Stupnik, kako sada stvari stoje, neće tako brzo natrag u trećeligaško društvo.
A tko su favoriti iz sjene? Sigurno Jarun, koji će možda tražiti ono što je Kustošiji pošlo za nogom posljednje dvije sezone.

Ambiciozna Zelina

Preskakanje dva ranga hrvatskog nogometa. I to ne bi iznenadilo nikoga jer je Jarun dobro organizirana momčad koja na terenu izgleda čvrsto i zna igrati u oba pravca. Zelina također u ovoj sezoni ima svoje apetite. Klub je zreo za povratak u treću ligu i samo je pitanje je li u ovoj sezoni sve posloženo za taj pothvat. No, ono što najviše treba veseliti ljubitelje nogometa je Prigorski derbi koji će Zelinčani odigrati s Croatijom iz Hrastja. Uvjereni smo da će to biti praznik nogometa u Prigorju. Gaj iz Mača, Savski Marof i Karlovac trebali bi biti standardno dobri, ali hoće li moći više od sredine tablice, ostaje za vidjeti. I sada dolazimo do ostatka četvrtoligaške družine. Mladost iz Petrinje većini je potpuna nepoznanica, dok se od Slunja ipak očekuje da ostane u ligi. Zanimljivo će biti u Odranskom Obrežu i Buševcu jer je ova sezona test naučenog u odnosu na prošlu. Gradići također nisu briljirali prošle godine, pa se u ovoj očekuje napredak.
Nogometni zaljubljenici u niželigaški nogomet ovaj vikend ponovno će doći na svoje kada nas, već u prvom kolu, očekuju dva ogleda klubova koji ciljaju na sam vrh prvenstvene ljestvice u ovoj sezoni. Zelina dočekuje novopečenog četvrtoligaša Jarun, a Ponikve ugošćuju Gaj iz Mača. Ovaj potonji duel bit će lakmus test za ambicije i kvalitetu Ponikvi, s obzirom na to da su Mačani imali jednak broj bodova kao i Gajničani u prošloj sezoni. Vidjet ćemo i kako će se postaviti Jarun protiv ambiciozne Zeline. Dakle, sve četiri nogometne lige bit će u pogonu i sada napokon možemo reći: nogomet se vratio u grad!