PODIJELI

Nada Biruš Talan (63), žrtva prevarantice Zore Vasić, posljednjih nekoliko godina živi u strahu da će je izbaciti na cestu iz stana u Vukovarskoj ulici u kojem je rođena, u kojem živi i koji je jedini dom koji ima.

Stan od devedeset metara četvornim pod ovrhom je još od 2011. kada je njezina agonija počela.

Budi mi jamac

Susreti sa Zorom Vasić u salonu ljepote pretvorili su se u dobro poznanstvo.

– Vrlo sam društvena osoba, upoznala sam tisuće ljudi u životu, no nikad, ama baš nikada nekoga poput Zore. Predstavljala se kao magistrica ekonomije koja je dugo radila u Končaru dok nije ostala bez posla. Bila je fina, draga, vrlo načitana i iznimno inteligentna. Rekla je da zarađuje vodeći knjigovodstvo ljudima. Nisam imala razloga ne vjerovati joj, tim više jer sam po prirodi lakovjerna – počinje svoju priču Nada Biruš Talan.
Zora joj je u siječnju 2011. povjerila da diže kredit u banci i zamolila je da joj bude jamac. Pristala je dati joj stan u Vukovarskoj pod hipoteku kao osiguranje, ali dodala je da ona i suprug imaju namjeru u skorije vrijeme ga prodati kako bi si kupili neki manji, njima prikladniji. Naime, oboje su bili u mirovini. On je radni vijek proveo u OKI-iju radeći na održavanju pogona, ona, po struci ekonomistica, zarađivala je radeći kao tajnica, u domu za starije osobe i slično.

– Rekla mi je da nema problema, da ću novac dobiti odmah za tjedan dana, tako da ću brzo izbrisati hipoteku i sve će biti kao da se ništa nije dogodilo. Jedno poslijepodne pozvonila mi je na vrata i molila me da odem s njom brzo nešto obaviti. Odvela me kod javne bilježnice u Novom Zagrebu, a ispred nas je čekao njezin odvjetnik Zvonimir Parlov. Rekli su mi da trebam potpisati ugovor. Kad sam ga počela čitati, odvjetnik mi je nešto prigovorio u stilu što to uopće čitam, a ja sam mu odgovorila da ako potpisujem, barem mogu vidjeti o čemu je riječ. No, nisam vidjela sve što piše. Potpisala sam sve kod bilježnice što su mi dali, a bilježnica mi ništa nije objasnila, mada je, kako mi je moj odvjetnik Milko Križanović rekao, to bila dužna učiniti kad se radi o solemiziranom ugovoru – kaže umirovljenica, dodajući da joj je poslije bilo sumnjivo što nije dobila nikakve papire od javne bilježnice, što je Zori Vasić i rekla za nekoliko dana kada su se čule telefonom.

Priznanje prevare

– Odgovorila mi je da nije ni ona. Rekla sam joj da ne laže, a ona me počela umirivati da će sve biti dobro i da se ne brinem. Kada sam napokon pročitala solemizirani ugovor, skamenila sam se. Nije se radilo ni o kakvom kreditu. Potpisala sam da mi je Toni Vitaljić iz Splita dao iznos od 34 i pol tisuće eura pa, ako mu ne vratim za tri mjeseca, uzet će mi stan. Potpisala sam tipični ugovor radi osiguranja novčane tražbine.

Ovrhu nad stanom Vitaljić je pokrenuo 2012., a Zora Vasić kod javnog je bilježnika godinu dana nakon toga potpisala izjavu kojom priznaje da ju je prevarila:

“Izjavljujem da sam iznos od 34.500 eura s ugovorenom kamatom posudila od Tončija Vitajića te isti iznos primila na ruke. Nada Biruš Talan mi je kao poznanici dala kao osiguranje povrata iste pozajmice pravo na uknjižbu hipoteke na svoj stan u Zagrebu u najboljoj namjeri i bez naknade ili nagrade i gore navedeni iznos nije uopće imala u rukama, već sam isti preuzela osobno. Zadani rok za vraćanje pozajmice nisam ispoštovala do danas te sam time prisilila Tončija Vitajića da svoju pozajmicu vrati pokretanjem Ovrhe nad stanom Nade Biruš Talan i time je dovela u bezizglednu situaciju jer sama kao umirovljenik nema sredstava da vrati dug koji je natovaren mojoj željom da po svaku cijenu dođem do novca te sam je time svjesno obmanula.”

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI