PODIJELI

U ponedjeljak, 28. kolovoza, uz fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, održat će se 3. Memorijal Ivana Ivančića u bacanju kugle (19 sati), natjecanje koje se održava u sklopu atletskog mitinga, 67. Hanžekovićevog memorijala, koji je na rasporedu u utorak.

Na Memorijalu, uz našeg Stipu Žunića koji je Svjetskom prvenstvu u Londonu osvojio broncu, tu su svjetski prvak i doprvak, Novozelanđanin Tom Walsh i Amerikanac Joe Kovacs.

Trojica svjetskih medaljaša uvjereni su da i ove godine natjecanje može biti na razini lanjskog, najjačeg u svijetu u posljednjih 29 godina, kad su Ryan Crouser (22,28) i Tom Walsh (22,21) ostvarili hice preko 22,20 metara.

Stipe Žunić ove je godine osvojio prvu medalju na velikim natjecanjima, za broncu je bacio 21,46 metara, dva centimetra manje od hrvatskog rekorda koji je postavio ove godine.

– Svi smo imali sezonu iz snova, na razini osobnih rekorda, nadam se da će kugla letjeti preko 22 metra. Drago mi je što sam se i ja priključio svjetskom vrhu. U Zagrebu uistinu imamo ‘win-win’ situaciju, uživamo u mitingu i sposobni smo za velike daljine. Po rezultatima se vidi koliko uživamo natjecati se u Zagrebu. Ovdje su bacači stvarno u fokusu, a publika nam daje dodatni adrenalin – kazao je Žunić.

Novozelanđanin Tom Walsh upravo je prošle godine u Zagrebu ostvario rekord karijere.

– Ovo je jedan od najjačih mitinga u svijetu. Vjerujem da smo sva trojica ovdje u formi za 22 metra. Volim ovdje bacati, atmosfera i navijači su fenomenalni. Draga su mi ‘ulična natjecanja’, imamo ih nekoliko i na Novom Zelandu. To je sjajna prilika da se bacanje kugle približi navijačima, ljudi mogu vidjeti koliko vrijede naši rezultati – rekao je svjetski prvak Walsh.

Nastupom na 3. Memorijalu Ivana Ivančića, od bacališta će se oprostiti višestruki hrvatski prvak u bacanju kugle i olimpijac, Nedžad Mulabegović.