PODIJELI

Inicijatori dvoboja zagrebačkih atletskih klubova Mladosti i Dinama nisu mogli na prvom izdanju 1951. godine pretpostaviti kako će njihova druženja jednog dana prerasti u jaki međunarodni miting, a pogotovo da će se na njemu moći vidjeti i brojni osvajači olimpijskih, svjetskih i kontinentalnih naslova prvaka.

Od samog početka dvoboja, utrka na 110 metara s preponama bila je u spomen na vrsnog atletičara Borisa Hanžekovića, koji je poginuo 1945. godine pri pokušaju bijega iz logora Jasenovac. Nakon sedam godina međuklupskih dvoboja, od 1958. Memorijal Borisa Hanžekovića postaje međunarodni miting. Miting je imao svojih uspona i padova, a najteže je bilo početkom devedesetih, 1993. godine je nekoliko dana uoči početka otkazivanje bilo prva opcija. Organizatori su izdržali, a kako je poznato, za opstanak se miting više nije mogao nazivati Memorijalom Borisa Hanžekovića, već se moralo početi koristiti ime Zagreba, a utrka na 110 metara s preponama ostala je memorijalna.

Zagrebački miting nakon toga je krenuo prema svjetskom vrhu. Nema najviši status, nikada neće biti član Dijamantne lige, ali svojim rezultatima posljednjih godina nadmašuje nekoliko mitinga iz tog, najvišeg ranga mitinga.

Direktorica mitinga ponosna je na rezultate koji se ostvaruju u Zagrebu, a ovogodišnje Svjetsko prvenstvo i dvije medalje za hrvatsku atletiku (zlatna Sandra Perković u bacanju diska i brončani Stipe Žunić u bacanju kugle) dodatna su pozivnica za gledatelje.

– Naši atletičari su svojim sjajnim rezultatima u Londonu napravili najveći dio promocije Hanžeka. I ove godine bit će sjajna konkurencija, s najboljima na svijetu u nekim disciplinama. Vjerujem da je Stipe Žunić broncom iz Londona još više podigao zanimanje za bacanje kugle koje će se održati na fontanama kraj NSK-a, u ponedjeljak, 28. kolovoza – rekla je Brkljačić.

Svaka čast brojnim medaljašima iz Londona i ostalim vrsnim atletičarkama i atletičarima koji stižu na Hanžek, ali Sandra Perković je najbolja pozivnica za dolazak u utorak, 29. kolovoza, na Mladost.

Djevojka iz Dubrave prošle je godine na mitingu, nakon zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, dočekana na stadionu kao kraljica, a tako treba biti i ove. Osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu u Londonu u kolovozu, a u srpnju je u Švicarskoj, na mitingu u Bellinzoni, postavila novi hrvatski rekord – bacila je disk do 71,41 metra.

Vrijeme je i da postavi novi rekord zagrebačkog mitinga koji trenutačno iznosi 69,88 metara.

PODIJELI