PODIJELI

Ako tražite dozu romantike pomiješane s dobrim društvom i zdravom hranom, Mali plac i Mali piknik prava su mjesta za vas.

Super junački maslac, meksička čokolada, voće i povrće, razni sokovi te beskvasni kruh, samo su dio ponude OPG-ova koji pripadaju toj “maloj” zajednici, a na njihove proizvode možete naići gotovo cijeli tjedan na raznim lokacijama.

Kreativni proizvodi

U vrtu Vintage Industrial Bara u Savskoj ovaj ponedjeljak posjetili smo Mali plac. Iako nije bilo prevelike ponude, za svakog tko se našao na Malome placu moglo se pronaći barem nešto zanimljivo. Na prvi pogled (i griz!) možete se vrlo lako zaljubiti u meksičku čokoladu s komadićima kave ili ostale čokoladne proizvode na štandu True Mex Chocolate. Drugi vrlo zanimljiv proizvod na koji smo naišli bio je Super junački maslac (da, na svakoj teglici ima i plašt) napravljen od sjemenki kikirikija, bundeve, konoplje, sezama i lana, hladnoprešanog ulja suncokreta, himalajske soli i meda. Maslac dolazi u čak četiri varijante, od kojih su dvije namijenjene veganima, a u kojima se umjesto meda koristi javorov sirup.

Pa, iako će nekima ova gastro senzacija biti novost, Mali plac postoji već pet godina.

– Ideja je stvorena u toplom i prijateljskom okruženju na romantičnom tavanu gdje smo prijateljima i poznanicima omogućili da uoči Božića odaberu zanimljive i probrane lokalne proizvode od nekoliko malih proizvođača od kojih su neki i danas s nama – otkrila nam je organizatorica Jelena Mikin.

Razne lokacije

Stalna lokacija ove šarene gastro-rasprodaje je Branimir centar, a Mali plac ponekad se odluči prošetati po Zagrebu na nekim zanimljivim i pomalo neočekivanim mjestima. – Tijekom kolovoza četvrtkom smo na Malom pikniku na Gornjem gradu, a od otvorenja ljetnog vrta u Vintage industrial Baru njihov smo redoviti gost ponedjeljcima – kaže Jelena. Svaki Mali plac počinje poslije uobičajenog radnog vremena, oko 18 sati, a traje ovisno o lokaciji.

Vranicanijeva poljana na Gornjem gradu postala je jedna od stalnih lokacija tijekom ljeta koja, uz raznu ponudu hrane, nudi ugodnu atmosferu i dekice, sve pod okriljem Malog piknika. – Lokacija u strogom centru grada, a opet povučena, čak skrivena u starogradskoj jezgri, jednostavno nam je odmah sjela. No, na njoj smo vidjeli nešto novo i drukčije, ne samo mobilnu tržnicu lokalnih, organskih proizvoda. Budući da smo svi u obitelji Malog placa piknikoljupci, odlučili smo probati spojiti predstavljanje malih, lokalnih proizvođača i kušanje domaćih proizvoda s opuštenim piknik-druženjem – objasnila je organizatorica Malog piknika, Ana Mikin.

Prednost eko-proizvodima

Ideja za proširivanjem formata Malog placa došla je prošle godine kada su Ana, Jelena i njihovi suradnici odlučili obogatiti grad za gastro-predah, a sebe za još jedno iskustvo. – Željeli smo napraviti piknik na naš način, osobno i intimno, baš onako kako bismo ga napravili za naše prijatelje – kaže Ana.
U obitelji Malog placa trenutačno je više od 450 OPG-ovaca, a na Vranicanijevoj poljani i na ostalim manjim lokacijama bira se po nekoliko izlagača. – Popis proizvoda svaki je put drukčiji jer na različitim izdanjima Malog placa nikad nisu zastupljeni isti OPG-ovci, no uvijek se mogu pronaći delikatesni kozji i kravlji sirevi, sezonsko voće i povrće, domaća vina i sokovi, smoothieji, beskvasni kruhovi i peciva, slane i slatke štrudle i pite, namazi i maslaci, zdrave grickalice, vege- slastice, a tu i tamo se nađe i prijeko potrebno sredstvo protiv komaraca – objasnila je Ana te otkrila kako je zainteresiranost za ovu vrstu gastro-događaja dosegla kapacitete lokacije Malog piknika već početkom kolovoza.
Na Malom placu, pa tako i na Malom pikniku mogu prodavati svi zainteresirani proizvođači nakon što se prijave i predstave svoje proizvode timu Malog placa. Međutim, neki će ipak prije doći na red od drugih.

– Značajnu prednost imaju OPG-ovci koji već imaju eko-certifikat, no uz upoznavanje načina na koji se hrana proizvodi – dobro došli su nam i svi oni koji su na putu da uskoro postanu eko-proizvođači i koji shvaćaju važnost organske hrane i bioraznolikosti za budućnost nas i naše djece – objasnila je Jelena Mikin.

PODIJELI