PODIJELI

Nedavni teroristički napadi u Barceloni, u kojima je ubijeno trinaestero ljudi, ponovno su postavili pitanje sigurnosti turističkih putovanja. Španjolska, jedna od najpopularnijih europskih destinacija, omiljena je i među hrvatskim maturantima, a nakon terorističkih napada, postavilo se pitanje: Otići ili ne?

Iako je predsjednik udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain izjavio kako je Barcelona sigurna te nije na popisu zemalja Ministarstva vanjskih i europskih poslova u koje ne treba putovati, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije se složila s njim. Preko internetske stranice navedenog ministarstva preporučila je, nakon sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova, odgodu svih putovanja u Kraljevinu Španjolsku.

Na maturalac u listopadu

Neke škole, odnosno gimnazije složile su se s ministricom Divjak i odgodile sva maturalna putovanja. Druge su pak odlučile da je dovoljno sigurno poslati učenike na maturalac u Španjolsku. Jedna od škola koja je odgodila putovanje svojih maturanata je i Prva privatna gimnazija u Zagrebu, a ravnateljica Maja Breitenfeld otkrila nam je kako su u četvrtak, 24. kolovoza, maturanti trebali ići u Španjolsku.

– Redovito pratimo naše i španjolske medije te smo zaključili da je za učenike najsigurnije da maturalno putovanje odgodimo barem za dva mjeseca, a eventualno razmislimo i o novoj destinaciji. U stalnom smo kontaktu i s roditeljima i turističkom agencijom – rekla je ravnateljica PPG-a.

Razgovarali smo i s predsjednicom učeničkog vijeća V. gimnazije u Zagrebu, ali i maturanticom Hanom Kalit kojoj je također odgođeno maturalno putovanje u Španjolsku.

– Svima nam je žao što je maturalac odgođen, no nadamo se da ćemo ga nadoknaditi u 10. mjesecu. Nije bitna destinacija, već da smo svi zajedno – objasnila je Hana i dodala kako bi to ipak bila prevelika odgovornost za školu i nastavnike, ali i za roditelje.

Povrat novca?

Prva ekonomska škola u Medulićevoj ulici još je jedna koja je otkazala putovanje. Učenik Marko Renić smatra da je odlazak u Španjolsku neodgovoran, no tome se ne čudi jer, kako kaže, povrat novca nije moguć.

U potrazi za odgovorom kontaktirali smo agenciju Spektar putovanja koja u ponudi ima šest aranžmana za Španjolsku. Iako nam nisu mogli otkriti koliko je maturalnih putovanja otkazano, doznali smo da ugovori o osiguranju od otkaza putovanja ne pokrivaju terorističke napade. Riječ je o ”višoj sili” koja nije obuhvaćena osiguranjem. Predsjednica Saveza potrošačkih udruga, Dijana Kladar uputila je na načelo savjesnosti i poštenja temeljem kojeg potrošači trebaju dobit povrat punog iznosa u slučaju otkaza maturalnog putovanja, a što će dalje biti, vidjet ćemo. U Spektar putovanjima prebacili su maturalce za listopad, a garantiraju da djeca neće biti na gubitku bez obzira na odgodu.

Terorizam kao svakodnevnica

Dok jedni strahuju, drugi nisu dopustili da ih bilo što spriječi u odlasku na maturalac. Prva ekonomska škola u Velikoj Gorici, IX. i XX. gimnazija u Zagrebu samo su neke od onih čiji su se učenici ipak uputili u Španjolsku. – Barcelona je trenutačno jedan od najsigurnijih gradova i ne bismo se trebali bojati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ministrica dali su upozorenje, no nisu zabranili odlazak maturanata – objasnio je učenik XX. gimnazije Leo Žunić i dodao kako u slučaju otkazivanja maturalca od strane školskog odbora, istoimena škola treba pokriti i trošak propalih putovanja, a ne agencija. Treba napomenuti da će se od 2018. godine početi primjenjivati europska direktiva prema kojoj, u slučaju terorističkog napada, agencije ipak moraju vratiti cijeli iznos uplaćenog putovanja.

Koliko je terorizam postao svakodnevnica u posljednjih nekoliko godina, govori upravo europska direktiva koja će stupiti na snagu sljedeće godine. Uz osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti, smrti, nesretnog slučaja, osiguranje će pokrivati i terorističko nasilje.

Naši maturanti trenutačno razmišljaju treba li pružiti otpor terorizmu i otići na željeno putovanje, ili pričekati sigurnije vrijeme. No, pitanje je hoće li eventualni novi teroristički napadi to omogućiti?

PODIJELI