PODIJELI

Iako više ne postoji ona klasična floskula “ljeto je završilo”, diljem Hrvatske već sada sve više traje groznica kupnje obveznih udžbenika za osnovnoškolce i srednjoškolce koja je dijagnosticirana repovima roditelja koji čekaju ispred knjižara.

Učenici s prebivalištem u Gradu Zagreba imali su sreće što su gradski oci uveli pravo na besplatne obvezne udžbenike i radne bilježnice, okolica Zagreba uvela je besplatni model ili samo djelomično besplatni model financiranja knjiga za osnovne i srednje školarce. No, u glavni grad znaju zbog opreme za školu navraćati đaci i roditelji koji se školuju u drugim dijelovima Lijepe naše.

Četverocifrene kolone

Cijene novih knjiga, ovisno o izdavaču, za osnovnu školu kreću se od 40 do 110 kuna, za srednju školu od 7 do 130 kuna. Naravno, uz broj predmeta kao koeficijent cijene vrlo brzo dobiju i četverocifrene kolone. A s knjigom idu i radne bilježnice po predmetima ili još kojom dodatnom zbirkom… Gdje su još k tome ruksaci od sedamdesetak kuna, pernice od šezdesetak, bilježnice, šestari, gumice… No, vratimo se na ono temeljno – udžbenike i knjige koji se ipak svake godine mijenjaju u skladu s pohađanjema sve viših razreda. Potrošači koji žele uštedjeti na toj znatnoj obiteljskoj stavki ne trebaju posve padati u nesvijest od velikih brojki. Rješenje je u rabljenim opcijama u brojnim zagrebačkim antikvarijatima.

Akcija otkupa još traje

Većina antikvarijata sezonski otkupljuje školske udžbenik, s tim da je špica sezone od posljednjeg školskog zvona u lipnju do srpnja. Akcija otkupa još uvijek traje, moguće ju je obaviti i virtualno, u kojem slučaju antikvarijat preuzima obvezu plaćanja poštarine. Glede cijene otkupa, antikvarijati koji imaju poslovnice u više gradova diljem Hrvatske priznaju da je cijena otkupa knjiga i radnih bilježnica u Zagrebu malo niža. Za osnovnoškolsku knjigu možete zaraditi od 10 do 15 kuna, za radnu bilježnicu 5 kuna, a srednjoškolska obvezna literatura donijet će vam u kućni budžet mrvicu više, 20-30 kuna.

Brojni zagrebački antikvarijati i u kolovoško ljetno vrijeme, kad je školska godina na pragu, prodaju po povoljnijoj cijene i školske knjige, ali i one koje su potrebne za više i visoko obrazovanje. Jasno, stručne i očuvanije knjige imaju i višu cijenu. Đaci i zainteresirani roditelji prije samog dolaska po udžbenike za sljedeću školsku godinu mogu telefonom ili e-mailom provjeriti ima li knjiga koje oni traže u određenom antikvarijatu. Pojedini antikvarijati u usluzi internetske trgovine imaju i uslugu “Brzo kupi” pa i mogućnost da se samo dopišu udžbenike koji nedostaju kako bi čim prije provjerili kad u međuvremenu dođu, uz mogućnost da udžbenike i dostave po povoljnoj cijeni.

45 umjesto 95 kn u knjižari

Poslovna suradnja s antikvarijatima u drugom smjeru, prodaja, funkcionira kao i na svim drugim realnim i virtualnim mjestima: popis u ruke, djelatnici će za vas tražiti odabrana djela, a ako ih nemaju “na lageru”, obavijestit će vas i/ili pokušati nabaviti udžbenik koji tražite. Prosjek cijena rabljenih knjiga koje, bez obzira na izraz, mogu biti u odličnom stanju, kreće se oko 30 kuna za osnovnoškolce, radne bilježnice su oko 20 kuna, a srednjoškolski papirnati artikli koštaju oko 60 kuna. Tako možete, na primjer, naći, ako je kojim slučajem promaknuo vašim prijateljima, susjedima, poznanicima, vječnu Milanovićevu “Hereditas lingua latinae” (latinski jezik za prvi i drugi razred gimnazije) za antikvarnih 50, umjesto za novih novcatih 95 kuna, dakle riječ je o najčešće 30-50 posto nižim cijenama nego kod direktne kupnje novih knjiga od izdavača.

Antikvarijati su ostavili i mogućnost reklamacije ili vraćanja knjiga nakon internetske kupnje ako niste zadovoljni njihovim stanjem.

PODIJELI