PODIJELI

Film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića našao se među 51 naslovom najboljih europskih ostvarenja u 2017. godini koje je objavila Europska filmska akademija.

Pred EFA-om je zastupljena 31 zemlja, a Grlićev film je jedini hrvatski kandidat za nominacije. U konkurenciji su i filmovi uglednih autora kao što su Andrzej Wajda, François Ozon, Michael Haneke, Andrej Zvjagintsev, Agnieszka Holland, Aki Kaurismäki. Uz glasove članova Europske filmske akademije, o popisu kandidata odlučivao je i Odbor koji čine Péter Bognár (Mađarska), Dave Calhoun (Velika Britanija), Giorgio Gosetti (Italija), Christophe Leparc (Francuska), Jacob Neiendam (Danska) te Alik Shpilyuk (Ukrajina). Jubilarna 30. Europska filmska nagrada dodjeljivat će se 9. prosinca 2017. u Berlinu.

Film “Ustav Republike Hrvatske” je u Montrealu 2016. nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Na Pulskom fimskom festivalu pripale su mu četiri Zlatne Arene – za scenarij, za najbolju mušku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu, za kameru te Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film koji dodjeljuje FEDEORA- Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Tijekom sljedećih tjedana, više od tri tisuće članova Europske filmske akademije glasat će za nominacije među kandidiranima u kategorijama najbolji film, redatelj, glumac, glumica i scenarist. Nominacije će zatim biti objavljene 4. studenoga Seville European Film Festival u Španjolskoj. Žiri sastavljen od sedam članova odlučivat će o nagrađenima u kategorijama fotografije, montaže, dizajna produkcije, kostimografije, maske, skladatelja i dizajna zvuka.

“Ustav Republike Hrvatske” moći će se krajem godine pogledati i u kino-dvoranama diljem SAD-a krajem godine u distirbuciji Synergetic Distribution iz Los Angelesa. Autorsku ekipu filma čine i scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje s Grlićem, direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srđan Kurpjel.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Producent je Ivan Maloča, izvršna producentica Maja Vukić, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali HAVC, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Još jedan film u čijem su stvaranju sudjelovali filmski djelatnici iz Hrvatske natječe se za jednu od najuglednijih svjetskih nagrada. Dugometražni igrani film “Muškarci ne plaču” redatelja Alena Drljevića izabran je za kandidata Bosne i Hercegovine za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Hrvatski koproducent filma je produkcijska kuća Produkcija živa. Taj je film debitantsko ostvarenje, a Drljević je sa Zoranom Solomunom napisao i scenarij. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković.

Film prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Okupila ih je mirovna organizacija. Ipak, svaka neizgovorena riječ i pogrešno protumačen pogled mogu iznenada rasplamsati stare sukobe. Prijave za 90. nagradu Oscar (u kategoriji stranih filmova) podnose se do 2. listopada.

PODIJELI