PODIJELI

Nakon Uredbe Europske komisije br. 2017/1353 od 19. svibnja ove godine, hrvatskim proizvođačima vina omogućeno je označavanje vina zaštićenom oznakom izvornosti “Hrvatska Istra”, naziv sorte Teran, ali uz određene uvjete.

Naziv “Teran” može se upotrebljavati isključivo za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti “Hrvatska Istra”, uz uvjet da se oznake “Hrvatska Istra” i “Teran” nalaze u istom vidnom polju i da je naziv “Teran” ispisan manjim slovima od naziva “Hrvatska Istra”.

Postoje i određena odstupanja od tog pravila, a ona se odnose na postojeće zalihe vina sa zaštićenom oznakom izvornosti “Hrvatska Istra”. Temeljem toga, vina sa zaštićenom oznakom izvornosti “Hrvatska Istra” proizvedena prije stupanja na snagu Uredbe, mogu se plasirati na tržište dok se ne potroše zalihe. Odnosno, uz zaštitu izvornosti “Hrvatska Istra”, vina Teran mogu se prodavati do isteka zaliha čak i ako naziv “Teran” nije u istom vidnom polju.
Europska komisija donijela je u svibnju odluku, nakon konzultacija sa svim članicama, da i hrvatski vinari imaju pravo proizvoditi i prodavati vino sorte teran, uz obveznu oznaku izvornosti “Hrvatska Istra”.

Time je završen dugotrajni spor između Hrvatske i Slovenije koja je našim vinarima osporavala pravo na naziv vina sorte teran, iako se ono desetljećima proizvodi u Istri. Spor je nastao iako Slovenci vino teran proizvode od grožđa sorte refošk, a Istrani od sorte teran.

Najrasprostranjenija crna sorta grožđa u Istri upravo je teran.
Glavne karakteristike terana su umjerena količina šećera i visoke kiseline, a prepoznatljiv je po robustnom okusu. Neki enolozi smatraju ga ljekovitim zbog visokih polifenola, odnosno tanina.
Naravno, vino Teran može se naći i u zagrebačkim trgovačkim centrima, pa i one malo “zahtjevnije” butelje. Tako smo po cijeni od 65 kuna pronašli Teran Zigante

PODIJELI