PODIJELI

Žestoke borbe se vode između Kučana i Lomničana protiv vlasti gradonačelnika Barišića i njegovih odluka koje su od početka njegova ponovnog mandata loše utjecale na stanovnike.

Nastavak gradnje Strabagove asflatne baze u Donjoj Lomnici i zatvaranje mosta nad kanalom Sava – Odra u Kučama ni na koji način ne pridonose boljitku građana. Pa, umjesto da poslušaju molbe svojih glasača, Gorički HDZ ušao je u Facebook rat protiv navodnih sakrivenih aktera iza Facebookove stranice Kuče.

Dvostruke barikade i šljunak

Ako se vratimo nekoliko dana unatrag, na početak prošlog tjedna, on je obilježen tragikomičnim aspektima jedne zapravo vrlo ozbiljne drame.

– Gradonačelnik je odlučio betonskim barikadama blokirati Kučki most koji je zbog neodržavanja zatvoren za sav promet. Barikade su revoltirani mještani odmah uklonili. Nakon toga, Grad je postavio dvostruke barikade, a između njih kamionima navezao šljunak – prepričao je član Vijeća Mjesnog odbora Kuče, Kristijan Kos.

Da je Newtonov treći zakon (svaka akcija ima i svoju reakciju) primjenjiv i u društvu, a ne samo u prirodnim znanostima, potvrđuje i logična reakcija Kučana. Oni su uzvratili „građanskim neposluhom“, ponovno uklonili barikade, a šljunak – razvukli po mostu. – Radi se o 20 kubika šljunka težine 30 tona razvučenih po mostu koji, prema nekim novim, iz rukava izvučenim “elaboratima”, nije siguran ni za pješake – rekao je Kos.

Tina Ozmec-Ban

‘Tople riječi zahvale’

Ni treća sreća Grada, uz povremene policijske intervencije i radnike Komunalca koji su počeli špotati susjede, nije bila sretna. Barikade i šljunak ponovno su se pojavili. No, nije prošlo dugo a barikade su bile razbijene, šljunak ovaj put ne tako lijepo raspoređen već razbacan, a za cementiranje svoje moralne pobjede (kad već ne mosta), Kučani su odlučili ispisati, kako kažu „tople riječi zahvale“ na komadu razbijene barikade.
Nakon toga, umjesto da sanira most, “uvrijeđeni” HDZ Velika Gorica kreće u Facebook rat u kojem su im za sve krivi svi samo ne oni, a most i dalje propada zaboravljen od onih koji su ga trebali održavati. Zašto je tako teško održati obećanje? – pita se Kos, a isto se pitaju i njegovi sumještani te mnogi drugi „vjerni, naivni glasači“ Donje Lomnice koja je u problemima još od travnja.

Zadnji urodi u Lomnici

Tamo se već kopa i betonira naveliko. Kanalizacijske cijevi su tu, cijela infrastruktura potrebna za gradnju niknula je praktički u susjedstvu, a jedan se od mještana „pohvalio“ kako je ovo zadnja godina da kopa svoj krumpir jer će iduće godine tlo biti previše zagađeno da bi ga uopće sadio.

Mnogi izdvajaju brojna predizborna obećanja vezana uz ova dva goruća problema. Mnogi čeznutljivo traže utjehu u Barišićevim videima napravljenih 2009. u svrhu kampanje. Mnogi jednostavno traže krivca – jer krivac je ipak jedan od njih. Možda je i najveći problem šutnja glavnih i odgovornih za probleme baze i mosta. Samo je pitanje vremena kada će se ova dva mjesta ujediniti, zajedno dignuti glas za svoja prava i tražiti odgovore na dugo neodgovorena pitanja.

PODIJELI