PODIJELI

Problem manjka policajca u Hrvatskoj nije tajna. Ministarstvo unutarnjih poslova već dugo muči nedostatak plave radne snage, a tom problemu uskoro namjeravaju doskočiti uvođenjem pričuvne policije – skupine policajaca koju će se pozivati u slučaju izvanrednih događaja.

U MUP su potvrdili da je u tijeku donošenje Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o pričuvnoj policiji. Novom uredbom biti će, kazali su, uređen način, uvjeti i kriterij angažiranja pripadnika pričuvne policije, no na daljnja pitanja za sada su odbili odgovoriti.

Rječitiji bio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije:
Trenutačno se formira radna skupina koja će osmisliti kako će pričuvna policija funkcionirati. Ono što znam je da će u pričuvnom sastavu biti samo umirovljeni policajci.

Sindikat insistira

Ideju o pričuvnoj policiji inicirao je upravo Sindikat policije, i to prije pet godina kada je ministar policije bio Ranko Ostojić. Tada je sam šef MUP-a izjavljivao da bi pričuvna policija trebala biti ispomoć redovitoj policiji u određenim situacijama kada postoji povremena potreba za više policajaca, primjerice, tijekom turističke sezone, prirodnih katastrofa, osiguranja prometnih smjerova i slično. Zaposleni bi bili umirovljenici policajci koji su još u dobroj fizičkoj spremi. Zbog promjene vlasti i političkih previranja ideja o pričuvnoj policiji do danas nije zaživjela.

– Tim bi se potezom pomoglo umirovljenim kolegama da zarade i poprave mirovine koje u prosjeku iznose oko tri tisuće kuna. Njihova plaća kao pričuvnih policajca iznosila bi osamdeset posto neto prosječne plače policajca u vrijeme kada bi bili aktivni, a za vrijeme mirovanja dobivali bi deset posto prosječne neto plaće svojih zaposlenih kolega – kaže Jagić.

Hoće li se taj njihov prijedlog usvojiti, bit će jasno na radnoj skupštini, koja bi se trebala formirati nakon postavljanja, odnosno imenovanja svih šefova u policiji.

U Sindikatu policije će, tvrdi Jagić, insistirati na osnivanju pričuvne policije, i to ne samo zbog poboljšavanja materijalnih statusa umirovljenih policajaca, nego i zbog povećanja sigurnosti svih građana Hrvatske u prilično nesigurnim vremena.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI