PODIJELI

Igrališta su im udaljena samo 1500 metara zračne linije, odnosno četiri minute vožnje automobilom. Nitko se točno ne može sjetiti jesu li ikada igrali u istoj ligi, ali u ovoj sezoni 4. NL Središte Zagreb, Croatia Hrastje i Zelina imat će dva dvoboja.

Prvi Prigorski derbi, kako je utakmica najavljivana, ili preciznije Zelinski derbi, odigran je u srijedu u Črečanu, na igralištu nogometaša Croatije, uz staru cestu koja vodi od Zagreba za Varaždin.
Gužve je bilo na cesti do terena i na samom ulazu. Žene i djeca besplatno, muški 20 kuna. I skupilo se naroda. Među 350 gledatelja, mnogi zelinski sportaši drugih sportova, a stigao je i zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec. Kažu domaći da bi bilo i više da je vikend, ali ne žale.


Pametno sagrađena klupska kuća ima i vanjski šank (s dodatnim šankom uz ogradu koji ima posebna udubljenja za flaše) koji je natkriven do ograde igrališta i taj prostor je bio krcat.
A utakmica?
Favorit je bila Zelina, koja želi u treću ligu.
– Vidi ovu ‘desetku’, dobar je. Ima ga i na Football Manageru (najpoznatija videoigra sportske simulacije) – komentirali su mladi navijači Croatije jedan prodor po lijevoj strani gostujućeg Gorana Konjevića. Igranje u višim ligama dovelo je Konjevića u FM.
– Stoja, Stoj! – uzvikivalo se sredinom prvog dijela kada su domaći poveli pogotkom Antonija Stojanovića, a kad je mladi (19) Ante Ivančić povećao vodstvo (45) domaći navijači bili su u deliriju.
– Kad lopta ode van, nemojte je vraćati brzo – viknuo je domaći golman David Pintar skupljačima lopti, kao da mu se rezultat činio nestvarnim, kao da je mislio da će Zelina pritisnuti.
No, igrači mladog trenera Marija Raca nastavili su s izvrsnom igrom. Njihovu igru odlično je pratila i skupina domaćih navijača koja je samo mijenjala prazne boce za pune, a kada je jedan član Uprave, oduševljen vodstvom 3:0 (strijelac Habajec u 52. minuti), počastio osmoricu navijača gajbom piva, počelo je još glasnije navijanje.


I za kraj, nekoliko trenutaka prije posljednjeg zvižduka, sedamnaestogodišnji Danijel Zmazek (ili autogol Palčića, kak je službeno zapisano) nakon fenomenalne akcije postavlja konačnih 4:0.
– Zelina je naš sportski prijatelj. Oni su mnogo veći klub od nas, a danas je igra otišla na našu stranu – rekao nam je Mladen Cvetko, predsjednik kluba od rujna 1998., kada je klub ušao u 2. županijsku ligu. Presretan je bio Cvetko nakon pobjede.
– Cijela Uprava ovo je ljeto radila na terenu kako bismo ispunili uvjete za ovaj rang natjecanja. Pomogao nam je Grad i gradonačelnik. Imamo četiri mlađe kategorije i prekrasno je vidjeti kako, zahvaljujući uspjesima seniora posljednjih godina, raste i broj mladih u klubu. Drago nam je i da smo odabrali dobrog trenera – dodao je Cvetko.
A trener Rac stigao je u ljeto 2016. i u prvoj njegovoj sezoni ostvaren je ulazak u viši rang. Startalo se dobro i ove sezone.
– Nekoliko nas je igrača napustilo, a i morali smo pronaći nekoliko mladih igrača jer to zahtijevaju propozicije 4. lige. U komunikaciji s drugim trenerima, dogovorio sam nekoliko mladih i čini mi se da smo napravili dobar odabir. Momčad nam čine igrači iz bazena između Sesveta i Zeline – napomenuo je Mario Rac, dok je s vanjskog šanka odzvanjala pjesma.
Veseli navijači i sat vremena nakon utakmice slavili su pobjedu i činjenicu da je do proljeća 2018. Croatia Hrastje najbolja u Prigorju.

Rezultati 2. kola: Slunj – Stupnik 4:0, Gradići – Sava (S) 2:0, Gaj Mače – Polet 5:0, Mladost (Z) – Ponikve 0:2, Mladost (P) – Savski Marof 0:1, Jarun – Karlovac 1919 2:1, Croatia Hrastje – Zelina 4:0, Dinamo (OO) – Samobor 2:1.
Poredak: Ponikve, Savski Marof i Gradići 6 bodova, Dinamo (OO), Slunj, Croatia (H) 4 boda, Zelina, Karlovac 1919, Sava (S) i Gaj Mače 3 boda, Slunj i Samobor 1 bod, Stupnik, Polet, Mladost (P) i Mladost (Z) bez bodova.
Raspored 3. kola (subota, 2. 9., 17 sati): Samobor – Slunj, Zelina – Dinamo (OO), Karlovac 1919 – Croatia, Savski Marof – Jarun, Ponikve – Mladost (P), Polet – Mladost (Z) (3. 9., 17), Sava (S) – Gaj Mače (3. 9., 17), Stupnik – Gradići.