PODIJELI

Odgoda poreza na nekretnine najbolje je rješenje, zaključio je premijer Andrej Plenković vruću raspravu i opće nezadovoljstvo građana, koji su uspjeli uz pomoć udruge Lipa barem odgoditi primjenu poreza na nekretnine koji je trebao od početka 2018. godine zamijeniti komunalnu naknadu. Ipak, analiza će pokazati koliko će trajati sama odgoda jer trakavica oko poreza na nekretnine traje već pet godina.

No, pođimo redom jer je uvođenje novog poreza za sve vlasnike nekretnina, od stanova, kuća, vikendica do poslovnih prostora bilo na pragu još za bivše Vlade Zorana Milanovića koja je na kraju od njega i odustala. Naime, nakon što je početkom 2014. Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, EK je tražila od Vlade da predloži mjere kojima će smanjivati deficit, a Vlada je kao jedno od rješenja predložila uvođenje poreza na nekretnine. No, i onda su se tresla brda, kao i sada, kad je peticiju protiv poreza na nekretnine, jer građanima nije bilo jasno zašto se uvodi novi porez i koje su njegove posljedice, potpisalo više od 150.000 građana.

Davor Huić, predsjednik udruge Lipa, koja je pokrenula potpisivanje peticije na internetu protiv poreza na nekretnine, kaže da imamo jednu od porezno najskupljih zemalja u Europi. Ekstremno smo porezno opterećeni na plaćama, parafiskalnim nametima i dobitima te ne vidi, kaže, zašto bi se uvodio novi porez.

Ministru žuti karton

Oni koji iza svega vide politiku, tvrde da od svega ne bi bilo ništa da Huić, vlasnik PR agencije Brifing, nije bio savjetnik bivšeg premjera Tihomira Oreškovića, koji je također u svom kratkom mandatu najavio da će uvesti porez na nekretnine, od kojeg je otišao na Pantovčak u savjetnički tim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a sad se čini se opet vratio u udrugu poreznih obveznika Lipa, koju je i osnovao.

Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI