PODIJELI

U Velikoj Gorici od ove je godine uveden e-upis u vrtiće.

Taj način upisivanja djece uvelike roditeljima olakšava cijeli proces, međutim, bez obzira na tu mogućnost, većina roditelja ipak se odlučuje za face-to-face pristup.

Sve na jednome mjestu

– Kako se vrtić najčešće određuje prema mjestu stanovanja, većina više voli osobno navratiti, predati papire i usput malo razgledati vrtić – objasnila je Josipa, odgajateljica u vrtiću Ciciban.
Iako sustav e-upisa možda još i nije zaživio, Jasmina Peradinović svoje je dijete odlučila upisati preko interneta. – Ovo je definitivno pozitivno iskustvo, a meni je upis maksimalno olakšan. Sa sustava e-građani skinula sam sve potrebne dokumente i upisala dijete u vrtić u doslovno pet minuta – objasnila je Jasmina. Ona se na ovaj način upisa odlučila zbog nedostatka vremena, a modernija varijanta omogućila joj je da umjesto prikupljanja silnih papira, sve ima na jednome mjestu.

Praktično i štedi vrijeme

– E-upis funkcionira tako da roditelji pronađu odgovarajuće obrasce na web stranicama vrtića, zajedno s uputama o tome što još trebaju priložiti od ostalih dokumenata. Ako koriste sustav e-građani, tada im je e-upis praktičan i štedi im vrijeme – objasnila je odgajateljica Josipa te dodala da roditelji koji nemaju naviku korištenja računala ipak dolaze osobno predati sve papire. No, bez obzira na to što se neki odlučuju na internetski, a neki na osobno predavanje dokumentacije, svi roditelji ionako moraju doći s djetetom na upise gdje stručni tim obavlja inicijalne intervjue i prikuplja podatke o djetetu.

Kao i sa svakim pilot-projektom, mali problemi uvijek su prisutni.

– Glede ispunjavanja i unosa podataka i dokumenata, nije bilo problema, ali mogli su se pripremiti malo bolje kad je riječ o prijavi na sam sustav e-upisa jer je prvih nekoliko dana stalno „bacalo“ neke pogreške – istaknula je Jasmina. No, sve odgajateljice iz vrtića Ciciban vrlo su zadovoljne samim sustavom, pa će se tako vjerojatno iduće godine sve pogreške sustava biti ispravljene.

PODIJELI