PODIJELI

Vijećnici gradske četvrti Trnje, bez obzira na stranačku pripadnost, sa 13 glasova ZA i samo jednim suzdržanim, odbili prihvatiti ambiciozni i javnosti slavodobitno predstavljen plan gradonačelnika Milana Bandića za uređenje parka, te su donijeli službeni zaključak kojim se podržavaju zahtjevi inicijative Savica za park za zaustavljanje kontroverznog projekta uređenja te gradske površine, odnosno zauzimaju se za uređenje parka, ali samo uz poštivanje propisane procedure.

Gotovo jednoglasno

Kako se navodi u službenom zaključku Vijeće gradske četvrti, utvrđeno je da nije poštovana demokratska procedura pri donošenju projekta uređenja parka Trnjanska Savica, odnosno nije pribavljeno mišljenje Vijeća gradske četvrti i Vijeća mjesnog odbora, nije provedena široka javna rasprava s građanima i stručnom javnošću te nije raspisan javni arhitektonski natječaj.
Istodobno, kako se navodi u zaključku, Vijeće gradske četvrti Trnje podržava buduće uređenje parka Trnjanska Savica, ali samo u uz poštivanje procedure za izradu i donošenje projekta, provođenje široke javne rasprave s građanima i strukom, izradu programa natječaja na temelju javne rasprave, provođenje javnog arhitektonsko-krajobraznog natječaja i pribavljanje mišljenja Vijeća gradske četvrti i Mjesnog odbora.

Iznimno je zanimljivo istaknuti da su za takav zaključak glasali vijećnici svih opcija – uključivši i predsjednika Vijeća gradske četvrti Matu Bartolucija koji je, na iznenađenje mnogih, glasovao za zaustavljanje projekta koji je tako zdušno najavljivao gradonačelnik Milan Bandić, iako je član njegove stranke, BM 365 Stranke rada i solidarnosti. Osim njega, za navedeni zaključak glasali su i svi vijećnici SDP-a, HDZ-a, Građansko liberalnog saveza (GLAS), HSLS-a, liste Sandre Švaljek te nezavisni zastupnik Pero Kovačević. Suzdržan tijekom glasovanja o tom zaključku bio je samo Rudolf Pristovnik, jedan od trojice zastupnika Bandićeve stranke, a vijećnik Nove ljevice Vladimir Dimić izostao je sa sjednice.

Šamar za ‘mali Bundek’

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Mato Bartoluci nije bio dostupan za komentar o razlozima zašto je glasovao protiv projekta gradnje koji je promicao njegov stranački šef, ujedno i gradonačelnik Milan Bandić, ali rezultate glasovanja i zaključke Vijeća gradske četvrti potvrdio nam je potpredsjednik iz redova HDZ-a i predsjednik trnjanske organizacije te stranke Vedran Mihelčić. Prema njegovim riječima, Vijeće je reagiralo jedinstveno, a razloge eventualnog popuštanja “stranačke stege” u glasovanju članova gradonačelnikove stranke i HDZ-ova partnera u gradskoj vlasti nije htio komentirati. Mihelčić je i potvrdio i kako mišljenje, odnosno zaključak Vijeća gradske četvrti nije obvezujuće, ali i da je inzistiranje na poštivanju procedure za ostvarenje tog projekta prioret vijećnika trnjanske samouprave.

Kako zlobnici iz oporbe poručuju, trnjanski su vijećnici svojim zaključkom “opalili šamar” gradonačelniku koji je, podsjetimo, još u travnju u parku na Savici slavodobitno najavljivao najljepši park u Zagrebu u sklopu investicije “teške” oko 12 milijuna kuna te zaključivao kako će “nakon uređenja park na Trnjanskoj Savici biti još ljepši, da će biti “mali Bundek”.

Nova poruka sa Savice

Projekt parka je bio, kako se isticalo u medijima, vrlo moderan, s vodenim površinama, zelenilom i stazama za trčanje, a sve bi se trebalo nalaziti baš na onom području gdje je Bandić svojedobno htio ustupiti zemljište za gradnju crkve.

To je bio razlog zbog kojeg se u parku vrlo brzo okupilo više stotina prosvjednika sa Savice koji su isticali kako se ne poštuju demokratske procedure te da građane nitko ništa nije pitao o gradnji parka. Stanovnici Savice, koji su danima prosvjedovali u parku, tražili su javnu raspravu i transparentan natječaj za preuređenje parka, a postojećim planovima zamjerali su što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

Gradonačelnik Bandić tada je reterirao, a sada je dobio i novu poruku sa Savice. Protivljenje čak i iz redova svoje stranke.

Jana Peršić

Miroslav Edvin Habek

PODIJELI