PODIJELI

Nakon što je Zagrebački list otkrio ilegalno odlagalište i spalionicu otpada u zaštićenom krajobrazu Savica, s čime su mjerodavne institucije upoznate no zasad nisu poduzele ozbiljnije mjere osim slanja dopis inspekcijama, otkrili smo još jednu kontradiktornu činjenicu koja svjedoči o tromosti vlasti da riješe tu ekološku bombu: kamion s vodom za piće dva puta tjedno dostavlja vodu u kuću na adresi Miševečka 21 u kojoj žive Romi koji preuzimaju suspektni otpad za novac i povremeno ga spaljuju, zbog čega su vatrogasci ove godine intervenirali čak 22 puta!

Prema nalogu

Fotografija kamiona Vodovoda i odvodnje kako odlazi iz dvorišta Miševečke 21, registarskih tablica ZG 476-SU, koju je čitatelj snimio 25. kolovoza ove godine, dokaz je da Holdingova podružnica uredno i redovito dostavlja vodu Romima, iako su nam tu informaciju pisanim putem službeno demantirali. Na pitanje postavljeno Vodovodu i odvodnji 16. kolovoza – je li točno da kamion Vodovoda i odvodnje dva puta tjedno dostavlja vodu u dvorište kuće gdje se spaljuje otpad na jezerima na Savice, iz Ureda direktora odgovoreno je niječno.

“Navedena informacija nije točna. Prijevoz vode za piće autocisternama vozi se kućanstvima koja nisu spojena na javni vodoopskrbni sustav (romsko naselje – Savica Šanci) prema nalogu Službe za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine.”

Javnost, među kojima su ribiči i građani Savice i Borovja koji najviše trpe zbog čestih požara smeća, opravdano se pita kad će gradske vlasti prestati zatvarati oči na ekocid koji se događa pet kilometara zračne linije od Trga bana Jelačića. Fotografije koje nam čitatelji šalju svjedoče i daljnim svakodnevnim dolascima kamiona s otpadom, uglavnom građevinskim, no dostavlja se i onaj opasniji – medicinski.

Morali bi…

Čitatelji su nam dostavili i fotografiju kamiona tvrtke iz Koprivnice, koja se, među ostalim, bavi i prodajom pesticida, a čije dostavno vozilo prevozi otpad na Savicu.
“Dolaze kamioni iz različitih dijelova Hrvatske, od Siska, preko Karlovca do Križevaca i Koprivnice i navoze otpad u Zagreb. Na većini kamiona nema oznake čiji su, ali prema registarskim tablicama, mogli bi se otkriti vlasnici, no čini se da to nikoga u Zagrebu ne zanima, a moralo bi”, rekao nam je čitatelj koji je snimio vozila.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdilli su nam da su zbog požara na Savici 21. put ove godine izlazili na teren zajedno s vatrogascima.

“Zaprimili smo 21 dojavu o požarima na adresi Miševečka 21. Za dva slučaja podigli smo prekršajne prijave prema Zakonu o zaštiti požara iz članka 8 te je obaviješteno gradsko komunalno redarstvo i Ministarstvo zaštite okoliša”, stoji u odgovoru PUZ-a.
Na pitanje je li o požarima obaviješten Ured za upravljanje hitnim situacijama, iz PUZ-a je odgovoreno da je “Javna vatrogasna postaja pod upravom Grada te da bi morali biti obaviješteni o požarima”.

Jana Peršić

Miroslav Edvin Habek

PODIJELI