PODIJELI

Zastupnik SDP-a Radenko Tomić u Gradskoj skupštini prešao je u stranku Milana Bandića jer je, kao zaposlenik Zagrebačkog holdinga, bio prisiljen potpisati ugovor o radu s 3000 kuna manjom plaćom s kojom ne bi mogao pokriti ni ratu kredita, zagrmio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić krajem prošlog tjedna objašnjavajući razloge prvog postizbornog prelaska zastupnika gradske oporbe u Bandićev tabor i pritom naglašavajući kako su on i članovi Kluba zastupnika SDP-a spremni to potvrditi pred Državnim odvjetništvom.

Pritom je prvi SDP-ovac najavio kako ozbiljno namjerava raščistiti ovaj “transfer u prijelaznom roku” svog dojučerašnjeg stranačkog vojnika i ujedno zaposlenika gradskog poduzeća Vodoopskrbe i odvodnje pripisujući to besramnoj i prisilnoj političkoj trgovini, ali pritom ne ulazeći u moguće motive najnovije Bandićeve političke akvizicije.

Sporazumno i uvjetovano

No, s druge strane, novo Bandićevo pojačanje u stranačkim je kuloarima izazvalo brojne spekulacije, među kojima se posebno ističe ona kako je zagrebački gradonačelnik “kupnjom” zastupnika SDP-a u posljednji trenutak, a uoči sjednice Gradske skupštine, pokušao stvoriti dojam stvaranja nove većine u kojoj ne bi u potpunosti ovisio o petero zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku koji svoju podršku, prije svega, uvjetuju promjenom imena Trga Maršala Tita.

I dok Bandićevi oponenti iz redova drugih stranaka ne žele službeno komentirati slučaj SDP-ova prebjega i eventualne motive njegova priklanjanja Bandiću, u političkim izjavama iznimno oprezni Zlatko Hasanbegović ipak se osvrnuo na moguće stvaranje nove većine, naglašavajući kako nimalo ne strahuje od mogućeg razvrgnuća sporazumne i, kako posebno ističe, uvjetovane suradnje s Milanom Bandićem.

– Ne vjerujem da će išta poremetiti naš dogovor s Bandićem da se mijenja ime Trga. To što je kolega Tomić otišao iz SDP-a više govori o rasulu koje vlada u toj stranci, a manje predstavlja nekakav nagovještaj da bi Bandić išao u stvaranje nekakve nove većine u kojoj nas ne bi bilo – rekao je Hasanbegović za Novi list, iskoristivši i priliku da, onako usput, oporbeni SDP još jednom zasipa drvljem i kamenjem.

Omjer snaga

– Dolazak SDP-a na vlast u Zagrebu je vjerojatan kao i da vas dok hodate ulicom pogodi meteor. U svakom slučaju, trudit ćemo se da oni nikada ne dođu na vlast. Uostalom, sjećam se da su se početkom devedesetih jako bunili i slično najavljivali kada su se u Zagrebu ukidali Prilaz JNA i Ulica socijalističke revolucije. A kada su došli na vlast, to nisu učinili. Slično se dogodilo i u brojnim gradovima i općinama gdje su bila ukinuta Titova šetališta, prilazi ili ulice, a da ih SDP nije vraćao kada je bio u prilici. Tako će biti i u Zagrebu – uvjeren je Hasanbegović koji se, braneći svoj politički imperativ, još jednom žestoko obrušio na organizatore posljednjeg prošlotjednog prosvjeda protiv promjene Trga maršala Tita.

– Takve su skupine iznimno malobrojne. Oni svi stanu u dva kafića ispred Kina Europa. Ti ljudi iracionalno brane stvari koje su nespojive s vrijednostima današnje Europe i svijeta – zaključio je Hasanbegović. U pozadini stvari, kako ističu analitičari, Hasanbegović trenutačno ima političku moć i mogućnost postavljanja uvjeta jer njegova stranka trenutačno u Gradskoj skupštini ima pet zastupnika koji garantiraju većinu izabranom aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću. Naravno, većinu u toj koaliciji do prelaska SDP-ovca Tomića činilo je 14 zastupnika iz Bandićeve stranke te sedam zastupnika HDZ-a. Konkretno – do prošlog je tjedna s zastupnicima NZH ukupno bilo 26 zastupnika, odnosno samo jedan više od potrebne većine od ukupno njih 51. Nakon što je u redove vladajućih prešao i Radenko Tomić, omjer snaga je 27 prema 24 zastupnika oporbe.

No, kako se može čuti u političkim kuloarima, izgledan je prelazak još najmanje jednog zastupnika SDP-a. Ostvari li se i to, računica na formiranje nove Bandićeve vlasti bez stranke Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih mogla bi se uskoro svesti na prelazak još “samo” tri gradska zastupnika.

Rezervoar potencijalnih prebjega

S druge strane, kako se zasad čini, rezervoar potencijalnih stranačkih prebjega mogao bi se, osim u SDP-u, pronaći i u redovima drugih stranaka zastupljenih u Gradskoj skupštini. Naime, od 24 sadašnja zastupnika oporbe osam ih je koji su izabrani s liste Sandre Švaljek i HSLS-a predvođenih bivšim predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom, među kojima su i oni koji su prije nekoliko godina i službeno tijesno surađivali s Milanom Bandićem. Osim toga, vrijedno je istaknuti i da prebjegom “načet” SDP i njihovi partneri imaju još osam zastupnika u Gradskoj skupštini, četiri zastupnika ima platforma Zagreb je naš, dva ima Anka Mrak-Taritaš, jedan je HSU-ovac, a tu je i posljednji preostali skupštinski HNS-ovac Tomislav Stojak. Upravo bi se zastupnici HSU-a i HNS-a, kako tvrde upućeni, mogli uskoro naći pod velikim pritiskom da se formalno priključe koaliciji Bandića i HDZ-a, i to zbog “aranžmana” vlastitih stranaka s HDZ-om sklopljenih na državnoj razini.

Prema neslužbenim najavama, novi stranački prebjezi i pretumbacije u Gradskoj skupštini mogle bi uslijediti vrlo brzo – odmah nakon prve “prave” sjednice i očekivanog ispunjenja najvažnijeg uvjeta koalicijskog sporazuma nove gradske vlasti – preimenovanja Trga maršala Tita.

Miroslav Edvin Habek

Jana Peršić

PODIJELI