PODIJELI

Nakon što je Aninu Glazbaonicu iliti Glazbenu igraonicu Ana Lovrenčić počela prije sedam godina, program za djecu s teškoćama u razvoju pružit će mnogim obiteljima dodatni sadržaj u kojemu mogu zajedno uživati.

Odakle ideja za glazbaonicu?

Ovu sam glazbenu igraonicu osmislila jer sam primijetila da se djecu i njihove mogućnosti često podcjenjuje te da se smatra da u nekoj dobi nešto ne mogu, kao da to struka premalo propitkuje. Najviše sam naučila promatrajući vlastito dijete kako veoma rano reagira na glazbu i kako joj glazba pomaže pri razvijanju mnogih vještina mnogo ranije nego što je predviđeno. Pomislila sam: Hej, ja ovo moram raditi! Želim pomoći i drugoj djeci i roditeljima da ovo iskuse. U mojoj glazbaonici djeca pokazuju da i te kako mogu svašta, stvar je samo u tome kako im to znanje i vještine prezentiramo.

Što djeca sve uče? Kakav je program?

Glazbaonica je grupni oblik rada koji obuhvaća igre s pjevanjem, razvijanje osjećaja za ritam, sviranje jednostavnih pjesmica, rainbow method (koju jedina u gradu podučavam), odgovaranje na glazbu kroz tjelesni pokret i ples, razvoj osjećaja za intonaciju, razvoj dikcije i pravilnu vokalizaciju, upoznavanje klasičnih djela kroz igru i vježbice, integracijske vježbice koje povezuju matematiku, likovni i glazbu i dr. Velik dio mog rada zasnovan je na rainbow metodi, u kojoj povezujemo boje s glazbenim simbolima. Ta metoda omogućuje djeci da osvijeste ljestvicu slušno, intonativno, povezuju to s notnim zapisom i s položajem na klavijaturi. Djeca će upoznati mnoge instrumente i koristiti se cijelim Orffovim instrumentarijem. Većinu sam pjesmica skladala u skladu sa specifičnim zadacima programa, dakle, ne radi se program koji je već ponuđen u vrtićima, već se prelazi na višu razinu glazbene edukacije, a to je izvrsna priprema za glazbenu školu, o čemu govore rezultati na audicijama za glazbenu školu. Na kraju, smatram da djeci instrument najprije treba približiti kao prijatelja prije nego li ga u glazbenoj školi ponudimo kao zadaću i odgovornost. Ovo je prilika da se djeci instrumenti približe i da se djeca kroz igru vežu za određeni instrument.

Ove godine otvarate i program za djecu s teškoćama u razvoju. Kako glazba utječe na djecu s teškoćama u razvoju i koji je cilj programa?

Kod djece s teškoćama u razvoju dokazan je pozitivan utjecaj glazbe. Utječe na razvoj govora, grubu i finu motoriku, ravnotežu i kognitivne sposobnosti. Glazbom možemo izraziti osjećaje bez korištenja riječi – djetetu s teškoćama govora, glazba pruža alternativni način izražavanja. Glazba pomaže u razvoju pozornosti, a kad dijete to nauči, tj. kada se poveća vrijeme koncentracije, proces učenja i pamćenja postaje moguć te se povećavaju i djetetove kognitivne sposobnosti. U provođenju programa uzimamo u obzir sve dijagnoze i prema njima odabiremo vježbe. Cilj programa je jačati samopouzdanje djece s teškoćama u razvoju i motivirati ih na aktivnosti koje imaju veliku dobrobit i za njihovo fizičko zdravlje i učiniti im zabavnima vježbe koje im određuju i fizioterapeuti, a koje često nerado rade. Riječ je o grupnom radu, kojem će prisustvovati i roditelji, koje ću naučiti vještinama i vježbama koje mogu u slobodno vrijeme raditi sa svojom djecom. Ali, i ono što je roditeljima djece s teškoćama u razvoju vrlo važno, prije svega poticat ćemo dječicu da se što više kroz naš rad osamostaljuju.

Anina Glazbaonica

Kako ste se odlučili na taj dodatni program? Hoćete li imati kakvu pomoć drugih stručnjaka?

Roditelji već godinama s nestrpljenjem očekuju da nastavim s tim programom, za njihovu je djecu premalo sadržaja. Taj sam program neko vrijeme vodila u Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica, a dobila sam pozitivne povratne informacije od logopeda i fizioterapeuta, što mi je dalo vjetar u leđa. Naravno, cijeli sam program osmislila u suradnji sa svojom kolegicom i suvoditeljicom, defektologicom i socijalnom pedagogicom Kristinom Gracin. Sretna sam što imam takvu stručnjakinju u timu. A i roditelji su zahvalni što uvijek od nje mogu zatražiti savjet i postaviti dodatna pitanja.

Hoće li se program razlikovati od uobičajenog i ako hoće, po čemu?

Kao što sam spomenula, program će se razlikovati utoliko što će biti prilagođen dijagnozama i potrebama djece u grupi. Naravno, u ovoj grupi nećemo inzistirati na teoriji, nego glazbu uzimati kao alat u rehabilitaciji, modifikaciji ponašanja, za relaksaciju, kako psihičku, tako i fizičku.

Gdje se upisati u glazbaonicu

Anina glazbaonica održava se u dječjem vrtiću „Sunac“ u Velikoj Gorici. Upisi su u tijeku, a za sve dodatne informacije te upise možete se javiti na mail [email protected]

PODIJELI