PODIJELI

Estrogen je jedan od najkontroverznijih lijekova danas. Velik broj žena uzima ga svakodnevno kako bi smanjile i ublažile simptome starenja. Postupaju li one ispravno ili ne, o tome medicinski stručnjaci nemaju jedinstveno mišljenje.

Odmah u početku valja naglasiti da estrogen nije neki čudotvorni lijek. To je ženski spolni hormon koji stvaraju jajnici svake zdrave žene. U pubertetu povišena razina estrogena u krvi stimulira razvoj genitalnih reproduktivnih organa i dojki, to jest pomaže da se od djevojčice razvije žena. U kasnijem periodu estrogen je jedan od ključnih hormona koji reguliraju menstrualni ciklus i pripremaju maternicu za trudnoću. Za vrijeme trudnoće on pomaže normalan razvoj ploda. S vremenom, kako žena stari, jajnici sve manje stvaraju taj hormon, dok konačno ne prestanu i menstruacije.

Nadomjesna terapija

Estrogen se nalazi u prometu i kao lijek (sintetiziran u laboratoriju), koji liječnici propisuju kod raznih medicinskih problema: prijeteći pobačaj, bolno povećanje dojki nakon poroda, katkad kod raka dojke i raka prostate, lomljivost kostiju (osteoporoza), kontracepcija. Najkontroverznija upotreba tog hormona je tzv. nadomjesna terapija neugodnih simptoma u prijelaznoj dobi žene. Mnoge su žene uvjerene da im uzimanje estrogena pomaže da izgledaju i da se osjećaju mlade, da im i koža bude manje suha i naborana.
Oko 25 posto žena ima tegobe prijelazne dobi: osjećaje navale krvi u glavu, koji mogu biti vrlo neugodni, zatim atrofija vaginalne sluznice i razne emotivne probleme, kao što su razdražljivost, preosjetljivost i depresija. Premda su mnoge žene uvjerene da se tijekom nadomjesne terapije estrogenom osjećaju bolje, mlađe i zadovoljnije, stručnjaci se ipak razilaze u mišljenjima o opravdanosti primjene estrogena za olakšanje teškoća prijelaznog doba. Ustvari, postoje dokazane opasnosti terapije estrogenom.
Utvrđena je veza između estrogena davanog trudnicama za sprječavanje pobačaja i pojave vaginalnog raka kod kćeri koje rode te žene. Osim toga, nađene su genitalne abnormalnosti i znatno smanjen broj spermija kod sinova.

Opasnosti i rizici

Ti su nalazi ponukali američku komisiju za lijekove da preporuči obustavu primjene estrogena u trudnoći. Osim toga, tri odvojene istraživačke skupine objavile su studije iz kojih je vidljivo da žene koje su na dugotrajnoj estrogenskoj terapiji imaju 5 do 8 puta veću vjerojatnost da obole od raka sluznice maternice, nego žene koje ne uzimaju estrogen. Slična je stvar i s rakom dojki. Međutim, valja istaknuti da američko udruženje obstetričara i ginekologa smatra da još uvijek nema čvrstih i sigurnih zaključaka o tome da ti hormoni izazivaju karcinom. Nadalje, bostonska studija upućuje na to da nema uvjerljivih dokaza ni o tome da upotreba estrogena u klimakteriju štiti žene od srčanog infarkta, niti da ih čini sklonim infarktu. Manje značajni rizici i nuspojave tijeku liječenja estrogenima su povišenje krvnog tlaka, nagomilavanje tekućine u tijelu (otoci), mučnina, povraćanje i bolnost dojki.

Imajući sve to u vidu, danas se liječnicima preporučuje da propisuju estrogen samo ženama koje imaju umjerene do intenzivne navale krvi u glavu i da se ovaj lijek propisuje u najmanje mogućoj dozi tijekom najkraćeg mogućeg razdoblja.
I liječnici i žene trebaju paziti tijekom terapije na eventualnu pojavu abnormalnog vaginalnog krvarenja, čvorova u dojkama, bolova u grudima ili iznenadnog gubitka daha. Žene uopće ne smiju uzimati estrogen, ako imaju rak maternice ili dojke (osim u onim specijalnim slučajevima gdje se taj lijek upotrebljava za liječenje raka dojke), nedijagnosticirano vaginalno krvarenje ili su imale moždani udar, anginu pektoris ili srčani infarkt.

Mišljenja podijeljena

Sve su to preporuke američke komisije za registraciju lijekova, koju se smatra jednom od najrigorozijih na svijetu.
I pored svega toga, sami liječnici imaju različita mišljenja o estrogenskoj terapiji. Dok s jedne strane postoje oni koji je propisuju samo ženama s ozbiljnim simptomima, ima i onih liječnika koji čak smatraju da je gotovo kriminal ne dati taj hormon ženi u prijelaznoj dobi. Ipak, smatramo da se treba rukovoditi preporukama američke komisije. Glede preventivne upotrebe estrogena kod svih žena u prijelaznoj dobi, kako bi se zadržala mladost, kako bi se postigli kozmetički efekti (izbjegla suha i naborana koža) ili spriječilo srčano oboljenje, većina liječnika smatra da takva upotreba nema čvrstih dokaza o uspješnosti i da nije opravdana. Iako primjena estrogena u sprječavanju lomljivosti kostiju može igrati određenu ulogu, ipak je povezana s većim rizicima nego primjena dijete i tjelovježbe, a mogu se postići podjednaki rezultati. Očito, životni se sat ne može zaustaviti umjetnim putem. Barem ne za sada.

dr. Ivo Belan

PODIJELI