PODIJELI

Bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević krajem prošlog tjedna na Općinskom kaznenom sudu posvjedočio je da bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe te da dosadašnje tvrdnje svjedoka, bivšeg načelnika SDS-a i profesora Ante Barišića, nisu točne, a naročito njegova tvrdnja kako o Karamarkovu vrbovanju treba postojati i trag u dokumentaciji bivših službi sigurnosti.

Svjedočenjem bivšeg načelnika SDS-a dogodio se i novi obrat u svojevrsnom dvoboju titana obavještajne zajednice prošlog i sadašnjeg sistema koji je kulminirao u sudskom sporu koji je pokrenuo Karamarko, inače i bivši ravnatelj SOA-e, protiv Manolića kojeg tuži zbog njegove tvrdnje objavljene u Nacionalu.

Radišni udbaši

Bivši visokopozicionirani operativac SDS-a svjedočio je nakon što su sudu od Hrvatskog državnog arhiva (HDA) dostavljeni materijali SDS-a o grupnoj operativnoj obradi Trs iz 1982. tijekom koje je Karamarko bio više puta pozivan na informativne razgovore, ali nakon kojih nije bio vrbovan jer je u razgovoru s operativcima bio “nekooperativan”, odnosno “bezobrazan”, kako se poslije moglo saznati u kuloarskim razgovorima s bivšim obavještajcima.

Prema Kovačevićevim tvrdnjama, Karamarko je u sklopu operativne obrade Trs bio samo jedna od važnijih veza u okruženju Stjepana Loze, glavnog predmeta “operativne obrade” mnogima zloglasnog SDS-a koja je trajala više godina tijekom “olovnih” 80-ih prošlog stoljeća.

“Tomislav Karamarko nije nam predstavljao ništa posebno. Bio je samo jedan od dvadesetak osoba koje su kretala u krugu Stjepana Loze, a za svakog tko je bio u krugu Loze, otvarao se file”, rekao je Kovačević, dodajući kako je iznimno dobro upoznat s tvrdnjama iz medija da je Karamarko bio doušnik Udbe sredinom 80-ih koje je iznio Josip Manolić, ali i na prethodnom ročištu potvrdio Ante Barišić.

“Ne može netko tvrditi da je bilo tko bio doušnik Udbe, no danas je tako u modi da se takve tvrdnje kažu, a da za te tvrdnje ne postoje dokazi”, rekao je Kovačević, dodajući kako se sve informacije iz grupne obrade Trs nalaze u Hrvatskom državnom arhivu te da je na svakoj informaciji naveden izvor informacije, i to pod pseudonimom, te ime operativca koji je razgovor obavljao. Prema njegovim riječima, s Karamarkom su bili samo obavljeni informativni razgovori koji su poslije ulazili u službene dokumente tzv. informacije kojih je zagrebački centar SDS-a godišnje “proizvodio” 4000 do 5000 ili, kako bi zlobni jezici zaključili, bivši su udbaši bili vrlo vrijedni jer su dnevno prosljeđivali deset do petnaest službenih dokumenata o praćenju “sumnjivih” ljudi ili događaja potencijalno opasnih za bivše društvo ili bivši politički sistem.

Kovačević je na prošlotjednom ročištu potvrdio i kako je SDS u operaciji Trs dobivao informacije putem suradničke mreže, a ta je mreža bila solidna jer su imali tajno infiltrirane i ozvučene suradnike pa su na temelju tako dobivenih informacija došli do saznanja o, kako je posebno naglasio, planiranom ustrojavanju terorističke organizacije u Zagrebu.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI